Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Nucleara Reactorul nuclear al viitorului se testează la Mioveni. Probă eliminatorie: finanţarea de 1 miliard de euro

Reactorul nuclear al viitorului se testează la Mioveni. Probă eliminatorie: finanţarea de 1 miliard de euro

Constantin Păunoiu Directorul ICN Mioveni

Astăzi s-a semnat la Bucureşti memorandumul de constituire al unui consorţiu care ar urma să construiască la Mioveni un reactor nuclear demonstrator de generaţia IV, răcit cu plumb lichid, care încă nu există nicăieri în lume. Centrala ar urma să aibă o putere electrică instalată de 125 MWe. Unul din motivele pentru care a fost aleasă România pentru acest proiect a fost aşa numita acceptanţă bună din partea ţării, deşi, cu recentele împotriviri faţă de orice dezvoltări corelate sectorului energetic, această acceptanţă ar merita poate tratată cu mai multe rezerve.

În plus, costurile pe care ar urma să le suporte România (adică plătitorii de taxe) pot fi cuprinse între 50 şi 200 de milioane de euro, indică un studiu Deloitte. Valoarea totală estimată a proiectului este de un miliard de euro iar strategia de finanţare este aceea de atragere fonduri europene.

De altfel, un alt motiv pentru care s-a ales o ţară nouă membră UE este că poate fi favorizată de utilizarea fondurilor de politici publice de coeziune.

Cadrul tehnic al discuţiei

Pe lângă ultimele generaţii de reactori, viitorii reactori (care pot să existe sau nu, în funcţie de cum trec perioada de demonstraţie) de generaţie IV ar putea asigura o contribuţie energetică tot mai mare în secolul actual, consideră în prezent factorii de decizie din SUA, UE şi Japonia.

Aşa se face că strategia energetică europeană include şi dezvoltarea tehnologică a trei exemple de reactori de generaţie IV (pe scurt GIV), unul dintre aceştia fiind reactorul rapid, răcit cu plumb lichid, care ar putea fi construit începând din 2020 la Mioveni.

Consorţiul pentru realizarea demonstratorului de reactor cu fisiune de generaţie IV de la Mioveni se nemeşte FALCON şi este format din Institutul de Cercetări Nucleare Român (ICN) şi companiile italiene Ansaldo Nucleare şi ENEA.

"Ansaldo a lucrat şi pentru reactoarele U1 şi U2 de la Cernavodă şi sunt convins că vor avea o contribuţie importantă şi pentru U3 şi U4. ENEA are un rol important în progresul celeia de-a patra generaţii de reactoare nucleare”, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, prezent la evenimentul de semnare al actului constitutiv al consorţiului.

Pe de altă parte, italienii ar putea avea ocazia să-şi arate priceperea în cazul acestui reactor de la Mioveni, în cazul în care se vor obţine fondurile necesare, pentru că în Italia nu se mai practică… nuclearul.

"Nu văd un orizont de timp în care ar putea reveni fisiunea nucleară în Italia, dar vrem ca industria italiană să fie pregătită la nivel tehnologic pentru acel moment", a declarat Giovanni Lelli, preşedinte ENEA.

"România pentru noi este ca a doua ţară, deoarece doar aici am avut posibilitatea să ne exersăm competenţele noastre. Faptul că instituţiile şi companiile italiene împreună cu instituţiile din România pot promova acest proiect este un semnal important pentru Europa", a adăugat Roberto Adinolfi, CEO al Ansaldo Nucleare.

“Vorbim de un consorţiu deschis, care mai aşteaptă membrii. Acum, liderul consorţiului este Ansaldo, ENEA va coordona grupul tehnic iar ICN va coordona grupul de management. Deciziile în consorţiu se iau prin consens”, a declarat Constantin Păunoiu, director ICN Mioveni (foto).

În prezent, există un program european numit de demonstraţie pentru tehnologii de reactori rapizi cu ciclu închis. Mai precis, vorbim de trei tipuri de reactori rapizi: răciţi cu sodiu (SFR), răciţi cu plumb (LFR) şi răciţi cu gaz (GFR). “Cel care va câştiga, va domina piaţa. Bineînţeles că noi sperăm să câştige reactorul răcit cu gaz, de la Mioveni”, a declarat Constantin Niţă.

Rămâne de văzut dacă acest proiect se va încadra în grafic sau va fi… ca la Tarniţa.

Tag Cloud