Noul director al Transelectrica… a fost schimbat. Din nou
- Detalii
- Publicat în 25 June 2013
Se pare că de o vreme, “sportul” preferat al Transelectrica este să schimbe directorii. Doar de anul trecut au fost înlocuiţi vreo 5-6, înlocuiri la care s-au adăugat şi schimbări la vârf, în Consiliul de Supraveghere. Bătălia pentru aceste funcţii este specifică firmelor cu directori bine plătiţi şi cu mari investiţii în plan, din care să rezulte contracte “câştigătoare” de prestări servicii. Astfel, astăzi a fost revocat Ştefan Gheorghe din funcţia de preşedinte al Directoratului şi de CEO al Transelectrica. În locul său a fost numit Ştefan-Doru Bucătaru.
Tot astăzi, preşedintele Consiliului de Supraveghere Ovidiu-Petrişor Artopolescu (fost manager la Microsoft România), a renunţat la funcţie după doar trei săptămâni şi a fost înlocuit cu Ion-Toni Teau (director general al producătorului de plăci ceramice Lasselsberger). Asta după ce doar cu o lună în urmă, patru din cei şapte memebri ai Consiliului au fost schimbaţi. Asta după doar două luni de funcţie.
În urmă cu un an, Ştefan Gheorghe (fost interimar la Hidroelectrica de la intrarea în insolvenţă) şi-a dat demisia din Consiliul de Administraţie al Transelectrica pentru ca după câteva luni să fie numit CEO.
În ultima perioadă, pe funcţiile de director s-au perindat, printre alţii, Alexandru Gal (care a mai fost director general al companiei în perioada 2005 - 2009), Horia Hăhăianu (fost director general al Teratrans), Andrei -Gabriel Benghea – Mălăieş (fost consultant Mckinsey&Company) sau Marius Ion Mateescu.
Gheorghe a fost numit provizoriu pe funcţie în februarie până la selectarea membrilor Directoratului conform prevederilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.
Problema e că şi Bucătaru a fost pus pe funcţie tot provizoriu, până la numirea membrilor Directoratului, prin Decizia Consiliului de Supraveghere.
Şi directorul Mălăieş a fost schimbat cam în acelaşi fel. Mai precis, după ce a fost ales în noiembrie de Consiliu, acelaşi Consiliu l-a şi dat jos pentru a-l pune pe Ştefan Gheorghe.
Dacă aţi pierdut şirul schimbărilor, lucrurile sunt foarte clare pentru vânătorii de funcţii. Transelectrica este o companie cu un rulaj care se apropie de un miliard de dolari ( mai precis 2,7 miliarde lei), cu profit şi multe contracte în pregătire. Nici salariile nu sunt de neglijat. Membrii Directoratului pot câştiga, cel puţin provizoriu, până la 8.800 euro lunar. Lucrurile nu sunt deci chiar aşa de încurcate.