Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Electricitatea în zona euro s-a scumpit cu peste 8% în ultimul an. Cum le plătesc consumatorii germani facturile la curent vecinilor de pe continent

Electricitatea în zona euro s-a scumpit cu peste 8% în ultimul an. Cum le plătesc consumatorii germani facturile la curent vecinilor de pe continent

Germania subventionare vecini

Prețurile en-gros la energie electrică în Europa au scăzut în continuu anul trecut și în perioada scursă până în prezent din 2013, ca urmare a excesului de ofertă, provenit în bună măsură din zona surselor regenerabile, dar și din cauza activității economice slabe, care a menținut consumul industrial la un nivel redus. Este de așteptat ca ieftinirea de pe piețele europene en-gros să continue, întrucât și producția de energie pe bază de combustibili fosili va deveni mai puțin costisitoare în Europa, după ce Parlamentul European a respins, marți, o propunere de amânare cu cinci până la șapte ani a scoaterii la tranzacționare a 900 de milioane de certificate de emisie de dioxid de carbon, vot care a dus prețul acestor certificate la un nou minim istoric.    

Cu toate acestea, pentru consumatorii din zona euro, curentul electric s-a scumpit cu peste 8% în martie 2013, comparativ cu luna corespunzătoare a anului trecut, potrivit celor mai recente date ale Eurostat. Mai mult, din cauza efectelor perverse ale sistemelor de subvenționare a producției de electricitate din surse regenerabile, s-a ajuns la situația în care, în Germania, țara cu cel mai ieftin curent electric en-gros de pe continent, populația și firmele plătesc printre cele mai mari facturi de electricitate din Europa și îi subvenționează astfel fără să vrea pe consumatorii din țările vecine, care beneficiază de exporturile ieftine provenite din Germania.

Electricitatea s-a scumpit cu 8,2% în zona euro în martie 2013, comparativ cu luna corespunzătoare a anului trecut, potrivit datelor Eurostat. Această scumpire a afectat cel mai mult rata anuală a inflației din Euroland de luna trecută. Aceasta a fost de 1,7%, din care scumpirea curentului electric a reprezentat 0,17 puncte procentuale, adică o zecime.

În 2012, curentul electric s-a scumpit în zona euro cu 6%, în ianuarie 2013 comparativ cu ianuarie 2012 – cu 8,1%, iar în februarie anul acesta față de aceeași lună a anului trecut – cu 8,2%.

Neamțul plătește, vecinul beneficiază

Cel mai mult au avut de suferit consumatorii germani. Doar în primele trei luni ale acestui an, facturile la curent electric în Germania s-au scumpit cu 12%, în condițiile în care ponderea subvențiilor pentru energia regenerabilă și a altor obligații financiare impuse de stat (inclusiv taxe) în aceste facturi a ajuns la nu mai puțin de 50%.

Asta în condițiile în care prețurile en-gros la electricitate de pe piața germană, de referință pentru întreaga Europă, au scăzut cu peste 32% în ultimii doi ani, în cea mai mare măsură ca urmare a supraofertei de energie din surse regenerabile subvenționate (și deci ieftine din punct de vedere al costurilor), în principal solare. De această energie ieftină, subvenționată de gospodăriile și firmele germane, beneficiază în schimb consumatorii din statele vecine, care importă curent electric din Germania.

Potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie, anul trecut, gospodăriile din Germania plăteau 352 dolari/MWh, cele din Germania – 238 dolari/MWh, cele din Elveția – 222 dolari/MWh, iar cele din Franța – 187 dolari/MWh.  

Atunci când cancelarul german Angela Merkel a anunțat, în 2011, că Germania vrea să-și închidă toate centralele nucleare până în 2022 și să le înlocuiască cu surse regenerabile de energie, unii experți au avertizat că ar putea apărea o penurie de curent electric. S-a întâmplat însă exact opusul: consumatorii germani au ajuns să-i subvenționeze pe cei din alte țări.

„Consumatorii germani suportă prea mult din povara costurilor mari ale industriei energiei regenerabile. Ei sunt cei care plătesc de fapt pentru ca olandezii să beneficieze de energie curată și ieftină”, spune Kornelis Blok, director științific la firma olandeză de consultanță Ecofys.

Asta pentru că Germania rămâne un exportator major de energie electrică, principalele piețe fiind cele din Franța, Benelux, Elveția și Austria. Germania a exportat 67,3 miliarde KWh de curent electric anul trecut, potrivit statisticilor federale, aici intrând și livrările de tranzit, precum și volumele necomerciale, destinate echilibrării rețelelor.

O piață „unică” doar cu numele

Prețurile en-gros la energie electrică în Germania au scăzut cu peste 32% în ultimii doi ani, în condițiile în care capacitatea instalată totală a facilităților fotovoltaice din Germania a crescut cu 31% numai în 2012, la 32,4 GW, stimulată de subvențiile impuse de stat și plătite de consumatori. În Franța, prețurile en-gros au scăzut cu circa 27% din 2011 încoace, iar în Olanda – cu mai puțin de 20%.

Este limpede, în aceste condiții, că energia electrică germană este extrem de atractivă la export. Totalul exporturilor Germaniei reprezintă echivalentul producției pe un an a opt centrale electrice convenționale.

Cel mai mare importator de energie electrică germană în 2012 a fost Olanda, cu importuri totale de 22,6 miliarde KWh (echivalentul producției anuale a 2,5 centrale electrice convenționale), urmată de Austria, cu 15,1 miliarde KWh (2 centrale) și Elveția (12,7 miliarde KWh sau 1,5 centrale). Restul exporturilor germane au mers către Franța, care însă exportă și ea curent electric în Germania. 

„Prețurile en-gros la energie electrică în Germania s-au decuplat de cele de pe alte piețe din Europa Centrală, cum ar fi Franța, Olanda sau Belgia, pe seama creșterii puternice a capacității instalate solare. Trendul ieftinirii din Germania probabil va continua, întrucât se așteaptă instalarea de noi capacități regenerabile, până la eventuala modificare a legislației cu privire la subvenții”, spun analiștii de la Bank of America Merrill Lynch.

Aceste evoluții divergente ale prețurilor en-gros la electricitate din statele membre UE pun în pericol obiectivul Comisiei Europene de stabilire a unei piețe energetice unice pe continent, bazată pe interconectarea cât mai strânsă a piețelor naționale și a rețelelor de transport și distribuție. Obiectivul pare tot mai greu de atins, în condițiile în care, și ca urmare a politicilor fiecărui guvern, inclusiv a celor legate de subvenții, mixurile energetice ale țărilor din Europa (ponderea cărbunelui, gazelor naturale, facilităților nucleare și surselor regenerabile în totalul producției de electricitate) sunt extrem de diferite.

Energia en-gros s-ar putea ieftini și mai mult, ca urmare a prăbușirii pieței CO2

Este de așteptat ca ieftinirea de pe piețele europene en-gros să continue, întrucât și producția de energie pe bază de combustibili fosili va deveni mai puțin costisitoare în Europa, după ce Parlamentul European a respins, marți, o propunere de amânare cu cinci până la șapte ani a scoaterii la tranzacționare a 900 de milioane de certificate de emisie de dioxid de carbon, vot care a dus prețul acestor certificate la un nou minim istoric. 

Prețul certificatelor de emisie de dioxid de carbon din Europa s-a prăbușit cu nu mai puțin de 45% după votul din Parlamentul European, până la 2,63 euro/tona metrică, și, potrivit analiștilor, ar putea ajunge la doar 1 euro/tona metrică în următoarele câteva luni. Prețurile en-gros la energia electrică din Germania, pentru livrările destinate anului viitor, au ajuns la cel mai mic nivel din ultimii aproape 8 ani, de 39,60 euro/MWh.

Aceste certificate constituie una dintre principalele arme utilizate de autoritățile de la Bruxelles în scopul atingerii țintelor comunitare de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de sporire a ponderii energiei din surse regenerabile în mixul energetic european. Deținătorii de facilități industriale poluante sunt obligați să cumpere aceste certificate, care sunt tranzacționabile pe burse, achiziția unei bucăți dând dreptul la emiterea unei tone metrice de CO2 în atmosferă.

În urma recesiunii, însă, cererea de astfel de permise a scăzut drastic, astfel încât, de ceva vreme, pe piață există o masivă supraofertă, care a redus drastic prețurile, de la maximul istoric de 31 euro/tona metrică atins în aprilie 2006, exact în urmă cu șapte ani. Ieftinirea certificatelor avantajează producătorii de energie din surse convenționale, fosile, cum ar fi cărbunele sau gazul natural, care pot ieși pe piață cu prețuri mai competitive, ca urmare a diminuării costurilor cu permise de emitere a dioxidului de carbon.

Propunerea de suspendare temporară de la tranzacționare a unui număr de 900 de milioane de certificate, pentru 5-7 ani, a avut ca scop tocmai eliminarea supraofertei și, drept consecință, majorarea prețului acestor certificate, până la un nivel care să descurajeze emiterea de CO2 și să ducă la reducerea acesteia. Votul de marți din Parlamentul European a fost extrem de strâns, principalii oponenți ai măsurii propuse de Comisia Europeană fiind reprezentanții Partidului Popular European, care au argumentat că măsura va spori costurile energetice în economia europeană.

Tag Cloud