Activele fostului Renel se transmit din tată în fiu
- Detalii
- Publicat în 02 April 2015
ISCE, fostul institut de cercetare din Renel, are de curând un nou director general şi acţionar unic. Directorul general Ion Ene i-a lăsat moştenire cele două poziţii fiului său de 29 de ani, Andrei Ene. Remuneraţia directorului general este de 8.000 de lei lunar, indică o hotărâre a companiei, consultată de Energy Report.
Întreprinderea de Studii şi Cercetări Energetice s-a desprins în 1998 din fosta Regie Autonomă de Electricitate Renel şi s-a făcut societate comercială pe acţiuni, alături de "Institutul de Cercetări şi Modernizări Energetice - ICEMENERG" - S.A., moştenind şi active Renel.
Compania a “moştenit” nu doar clădiri ci şi obiceiul de a câştiga multe contracte cu companiile de stat. De fapt, ca să fim mai precişi, pentru multe contracte ale unor companii precum Hidroelectrica, Transelectrica, CE Oltenia şi altele s-au organizat licitaţii dar, frecvent, s-a întâmplat ca respectivele licitaţii să fie câştigate de ISCE. Toate acestea ca urmare a unei îndelungi experienţe în domeniu.
O să dăm mai jos doar câteva exemple de contracte câştigate de ISCE în ultimii ani, în plină criză.
Astfel, pentru consultanţă suplimentară la obiectivul de investiţii "AHE a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbeşti" la Hidroelectrica, ISCE a câştigat în anul 2010 un contract în valoare de nu mai puţin de 273.000 de euro. În anul 2008 a câştigat tot pentru Hidroelectrica şi tot pentru servicii suplimentare, însă de asistenţă geologică, un contract de 497.535 de lei.
În anul 2009 a câştigat un contract pentru Transelectrica în valoare de 65.000 de lei care presupunea un studiu de soluţie privind monitorizarea on-line a funcţionării în reglaj primar a grupurilor generatoare.
Să mai spunem că doar pentru efectuarea de probe şi măsurători la turboagregatul bl.7 al Complexului Energetic Oltenia, ISCE a câştigat un contract de circa 50.000 de lei.
Compania a încheiat anul 2013 cu un rulaj de 3,3 milioane de lei cu un număr mediu de 28 de salariaţi. Ce e mai interesant este că profitul net este de peste 1,3 milioane de lei, adică peste 30% din rulaj. De unde se poate observa lesne şi din nou că, contractele cu statul au frecvent marje foarte mari de profit.