Romelectro, credit de 54 mil. lei de la EximBank. Compania a câştigat o lucrare de peste 30 mil. € la Transelectrica
- Detalii
- Publicat în 19 August 2014
Consiliul de administraţie al Romelectro, unul din cei mai “norocoşi” contractori generali din România în mari proiecte energetice precum termocentrale, hidrocentrale, linii sau stații electrice, a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) pentru 19 septembrie.
Printre punctele de pe ordinea de zi figurează contractarea de la EximBank a unei facilităţi de finanţare multiprodus cu utilizare cash şi non cash de 54 milioane de lei, se arată în convocarea consultată de Energy Report.
Respectiva facilitate de credit ar urma să aibă, potrivit propunerilor pentru AGEA, mai multe caracteristici. Prima e că e o facilitate non revolving (adică utilizare punctuală) de finanţare multiprodus cu utilizare cash şi non cash pentru realizarea contractului ce urmează a fi încheiat de Romelectro cu Transelectrica pentru retehnologizarea staţiei electrice 400/220/110/20 kv Bradu, în valoare de circa 29,4 milioane de euro plus TVA.
Valoarea plafonului va fi de maxim 54 milioane de lei şi va fi împărţită în două subplafoane de finanţare, unul cash şi altul non cash, fiecare de câte 27 milioane de euro.
Perioada de utilizare a facilităţii va fi de 12 luni de la data primei trageri / utilizări pentru finanţarea cash. Pentru subplafonul non cash, data limită până la care pot fi acordate facilităţile este cu 30 de zile lucrătoare înaintea ultimei zile a valabilităţii plafonului iar perioada de valabilitate a facilităţii ar urma să fie de maximum 46 de luni.
Garanţii
Pentru obţinerea facilităţii, Romelectro ar urma să pună la bătaie mai multe garanţii. Prima propusă este cesiunea încasărilor viitoare din contractul care va fi încheiat cu Transelectrica la valoarea estimată de circa 29,4 milioane de euro plus TVA.
La acestea se adaugă o ipotecă mobiliară pe conturile curente, prezente şi viitoare deschise de Romelectro la EximBank dar şi trei bilete la ordin în alb, emise de Romelectro în favoarea EximBank cu menţiunea “fără protest”, aferente principalului, comisioanelor şi dobânzilor datorate.
Veche de peste 40 de ani pe piața internă și internațională, Romelectro este cunoscută ca unul din cei mai “norocoşi” contractori generali din România. Problema e că multe dintre contracte au fost obţinute prin încredinţare directă, motiv pentru care, în presă, cei de la Romelectro au fost catalogaţi frecvent ca făcând parte dintre “băieţii deştepţi” din energie.
În ultimii ani, companii din grupul Romelectro au câştigat contracte pentru nume precum Complexul Rovinari, Complexul Energetic Turceni, Translectrica, Electrica, Electrocentrale Galaţi şi mulţi alţi jucători importanţi din România. Asta după ce din anul 2005, Romelectro devine acționarul majoritar al ISPE, CELPI și Electromontaj Carpați Sibiu, punând bazele Grupului Romelectro.
Şi mai cunoscută marelui public a devenit compania după ce la alegerile generale din 2008 a fost unul dintre sponsorii PDL în campania electorală. Întâmplător sau nu, după respectiva sponsorizare compania a mai acumulat câteva contracte importante.
Pe plan internaţional, grupul a devenit mai cunoscut prin realizarea unor proiecte precum barajele Vafregan şi Saveh din Iran, Ksob şi El Fakia din Algeria, 10.000 km de LEA realizate în Iran, Irak, Filipine, Iordania, Siria, Algeria, Malaezia şi Nigeria.
În anul 2013, compania Romelectro a avut o cifră de afaceri de circa 317 milioane de lei iar profitul net a fost de peste 31 milioane lei, de aproape trei ori mai mare decât cel din anul 2012.
Astfel, compania a hotărât ca din acest profit, 22 milioane de lei să fie dvidend brut pe anul 2013.
Viorel Gafiţa a fost re-numit recent în funcţia de director general al companiei. Asta după ce ocupase aceeaşi funcţie timp de 18 ani, până în urmă cu un an.