Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Cei mai bogaţi din Top 300 Capital au afaceri şi în energie

Cei mai bogaţi din Top 300 Capital au afaceri şi în energie

Top 300

 

Primele zece locuri din ediţia 2014 a Top 300 Capital sunt ocupate în marea lor parte de oameni de afaceri care activează în unul sau mai multe sectoare energetice. Vom vorbi în cele ce urmează despre aceşti bogătaşi şi averile lor, insistând pe afacerile din energie.

Țiriac

Astfel, pe primul loc figurează Ion Țiriac, cu o avere de 1,2 - 1,3 miliarde de euro. Omul de afaceri revine astfel, după patru ani, pe primul loc al clasamentului.  Fostul tenisman deţine prin intermdiul firmelor sale un proiect fotovoltaic în regiunea satului Păuleşti, judeţul Prahova, cu o capacitate instalată de 8 MW, produsă prin exploatarea unui număr de circa 33.000 de panouri fotovoltaice, fiecare cu o producţie de 245 / 240 kW.

Ioan Niculae

Pe locul doi este Ioan Niculae, cu o avere de 1-1,1 miliarde euro, în cădere de pe locul 1 ocupat în ediţia de anul trecut, cu o avere estimată atunci de revista Capital la 1,7 miliarde de euro. Amintim aici doar cele mai recente mişcări din domeniul energetic ale patronului echipei de fotbal Astra Giurgiu. Astfel, după ce sub controlul său, rafinăria Astra, cândva cea mai profitabilă rafinărie a României, a ajuns pe butuci, omul de afaceri şi-a deschis de curând firma Interagro Exploration, al cărei obiect de activitate este extracţia petrolului brut. Tot de curând, miliardarul român a majorat capitalul social al Energy Cogeneration Group SA cu 220.000 de lei aport în numerar. Energy Cogeneration este compania care administrează centralele de cogenerare ale omului de afaceri. Toate astea într-o perioadă în care combinatele chimice ale sale sau s-au închis sau au rulaj tot mai redus, unele ajungând în insolvenţă.

Comănescu

Cu afaceri în energie, în special petrol şi gaze, este şi locul patru al acestei ediţii, loc pe care a urcat Gabriel Comănescu, care controlează renumita companie Grup Servicii Petroliere. Cel mai bogat constănţean are o avere estimată la 600 - 620 milioane de euro. Comănescu a pornit din 1999 afacerile cu petrol, ca proprietar al Upetrom. Din grupul pe care îl controlează fac parte GSP SA, care coordonează activităţile de foraj maritim, construcţii offshore şi transport, Upetrom 1 Mai SA, producător de echipamente petroliere, Upetrom Traiding & Engineering SAL, Vega Tourism SA şi Upetrom Group Management, companie de management şi suport dar şi alte firme. Compania Grup Servicii Petroliere a hotărât de curând să semneze un nou contract cu Turkish Petroleum, continuând o colaborare care devine deja de tradiţie. De altfel, Comănescu a anunţat şi că este în discuţii pentru semnarea de noi contracte şi prelungirea unor acorduri anterioare cu mai multe companii precum Gazprom, Rosneft, Pemex (în Mexic) sau Total. Grup Servicii Petroliere este de altfel una dintre cele mai dinamice companii româneşti pe plan extern din ultimii doi ani.

Teszari

Pe locul cinci apare omul de afaceri Zoltan Teszari, care controlează operatorul telecom RCS&RDS. Averea acestuia a fost estimată de cei de la Capital la 530 - 560 milioane de euro. RCS a preluat Novitas Electro, cu un proiect de 4 MW în valoare de 6,2 de milioane de euro. În plus, omul de afaceri mai controlează şi Energiafoto SRL care deţine trei proiecte fotovoltaice cu o capacitate de 2,9 MW fiecare, toate în comuna Stăncuţa din judeţul Brăila, Energyall Distribution cu un proiect de 5 MW în oraşul Însurăţei tot din Brăila, Firatelectric cu un proiect de 3 MW în aceeaşi localitate şi Delalina cu un proiect de 2,74 MW în comuna Gepiu. Aşa se face că de o perioadă, RCS RDS a scos la vânzare pachete de energie verde pe OPCOM.

Tender

Pe locul şase a fost plasat Ovidiu Tender, cu o avere estimată la 520 – 550 milioane de euro. Omul de afaceri conduce un grup de firme cu afaceri în domeniul explorărilor geologice, de petrol şi de gaze, construcţii şi turism, o importantă parte a afacerilor sale desfăşurânduse în ultima perioadă în România şi Africa. Pe plan local, una dintre cele mai sonore companii ale sale este Prospecțiuni SA, care este un important furnizor de servicii geofizice și geologice. Compania se ocupă mai ales de proiectare, achiziție și procesare de date seismice 2D și 3D, analize geologice și geochimice, prospecțiuni magnetotelurice și gravimetrice. Cu sediul central în România și o experiență de peste 60 de ani în domeniu, Prospecțiuni oferă servicii în Europa Centrală, de Sud și de Est, precum și în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Adamescu

Dan Grigore Adamescu figurează pe locul şapte cu o avere estimată la 410 – 430 milioane de euro. Pe lângă Astra asigurări şi alte afaceri, amintim că în anul 1997 omul de afaceri a înfiinţat Mega Construct, companie de construcţii care a ridicat mai multe magazine Metro şi Praktiker. Aceeaşi companie câştigă de un timp  licitaţie după licitaţie pentru furnizarea de gaze pe plan local, ultima prioadă fiind marcată de licitaţiile câştigate pe litoral.

Fraţii Cristescu

Averea fraţilor Cristescu, clasaţi pe colul opt, a fost estimată în actuala ediţie a topului la 410 - 420 milioane de euro. Amintim aici că, printre alte afaceri, Valentin-Marius Cristescu și Emil Cristescu controlează Foraj Sonde Craiova. Aceasta din urmă este, alături de Alături de Foraj Sonde Ernei și Dafora Mediaş unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de foraj din România.

Frank Timiş

Măcar pentru faptul că a fost în câţiva ani primul în top şi până în anul 2011 figura în topurile cu miliardari ai lumii, îl amintim aici şi pe omul de afaceri Frank Timiş, a cărui avere a fost estimată în ediţia din 2014 a topului Capital la 340-360 milioane de euro. Omul de afaceri născut în Maramureş a fost plasat pe locul 12 în ediţia curentă Capital. Una dintre cauzele scăderii averii sale a fost pusă pe seama prăbuşirii cotaţiei acţiunilor la African Petroleum, care se tranzacţionează la bursa din Australia (NSX), la care este acţionar important omul de afaceri. Frank Timiş este şi fondatorul celui mai mare producător de minereu de fier din Sierra Leone – African Minerals, mai este şi fondatorul Regal Petroleum iar în perioada recentă  figurează ca deţinător de participaţii în companii precum International Petroleum sau Green Power Corporation Limited.

Despre metoda de evaluare

O schimbare importantă în procesul de calculare a averilor constă în suportul oferit redacției Capital de compania de consultanță și audit RISCO. Pentru evaluarea afacerilor s-au folosit multiplicatori de EBITDA, diferiţi pentru fiecare industrie, actualizaţi în funcţie de potenţialul de creştere/scădere al sectoarelor respective sau de valorile de piaţă confirmate în cazul realizării unor tranzacţii recente în domeniile respective.

Pentru averea personală s-au luat în calcul şi bunurile imobile (terenuri, clădiri) deţinute de milionari şi de familiile acestora, alte bunuri personale de valoare, comunicate de milionari. Metoda de evaluare este prezentată detaliat în paginile Top 300 Cei mai bogaţi români, disponibil începând de mâine, 7 noiembrie, la chioşcurile de ziare.

 

Tag Cloud