Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Prețul redus al petrolului și scăderea încasărilor din TVA au dublat în februarie deficitul bugetar al Rusiei, care a ajuns la 10,5% din PIB

Prețul redus al petrolului și scăderea încasărilor din TVA au dublat în februarie deficitul bugetar al Rusiei, care a ajuns la 10,5% din PIB

Russia-claims-to-have-covered-its-meat-deficit strict xxl

Deficitul bugetar al Rusiei s-a dublat în luna februarie, ajungând la 10,5%, din PIB, de la 4,2% în ianuarie, pe fondul scăderii prețului petrolului și a sancțiunilor occidentale care vor trimite în mod sigur economia rusă în recesiune în 2015.

Execuția bugetară a ministerului de finanțe rus arată că veniturile (dependente în proporție de aproximativ 50% de prețul petrolului) s-au contractat considerabil, chiar dacă și cheltuielile au fost reduse ușor.

Însă nu numai veniturile statului rus legate de industria de petrol și gaze au scăzut, ci și cele din colectarea altor taxe, precum TVA, susține Vladimir Kolychev, economist-șef la VTB Capital, citat de The Wall Street Journal.

O majorare mai rapidă decât era anticipată a cheltuielilor militare a exacerbat problema, însă aceasta ar putea fi doar o evoluție temporară, ceea ce va face ca deficitul bugetar să scadă în doua jumătate a anului, afirmă analistul rus.

Președintele rus Vladimir Putin a solicitat deja reduceri de cheltuieli bugetare, începând chiar cu scăderea propriului salariu cu 10%, însă a precizat că bugetul de apărare și cel al forțelor de ordine nu vor fi afectate în acest an. În pofida deprecierii rapide a rublei, a inflației cu două cifre și a intrării iminente a economiei în recesiune, popularitate lui Putin rămâne în continuare la un nivel extrem de ridicat, peste 80% potrivit ultimelor sondaje.

Rezervele valutare, la minimul ultimilor 6 ani

Datele Ministerului de Finanțe rus arată că responsabilă pentru creșterea ecartului dintre cheltuieli și venituri a fost scăderea rapidă a veniturilor bugetare nelegate de industria de petrol și gaze, de la 803 miliarde de ruble (13,7 miliarde dolari) în ianuarie la 428,2 miliarde de ruble (7,06 miliarde dolari) în februarie.

Veniturile bugetului general au scăzut la 953,8 miliarde de ruble de la 1.300 miliarde de ruble în luna precedentă, în timp ce cheltuielile bugetare s-au redus la 1,5 miliarde de ruble de la 1,54 miliarde de ruble.

Guvernul rus se așteaptă pentru 2015 la un deficit bugetar de 3,8% din PIB, interdicția de a se finanța pe piețele externe urmând a fi compensată de utilizarea rezervelor valutare ale băncii centrale ruse în vederea acoperirii golurilor bugetare.

Rezervele de aur și valutare ale băncii centrale au scăzut cu 6,3 miliarde dolari la 356,7 miliarde în ultima săptămână, un nivel atât de redus fiind înregistrat doar la mijlocul lunii aprilie a lui 2009.

Tag Cloud