Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate CNVM se opune vanzarii „la foc automat” a activelor Fondului Proprietatea

CNVM se opune vanzarii „la foc automat” a activelor Fondului Proprietatea

Fondul Proprietatea

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a respins modificarea contractului de administrare a Fondului Proprietatea (FP), modificare potrivit careia administratorul Fondului, Franklin Templeton, ar fi fost mandatat sa vanda activele FP, urmand ca banii obtinuti sa fie distribuiti actionarilor sub forma de dividende speciale, iar administratorul sa primeasca un comision suplimentar, de 1,5% din sumele incasate.

Aproape 83% din valoarea activelor nete ale Fondului Proprietatea reprezinta companii din domeniul energetic si al resurselor naturale, cele mai importante detineri ale FP fiind cele la OMV Petrom, Romgaz, Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Nuclearelectrica, filialele regionale ale Enel Distributie, Electrica Distributie si E.ON Distributie, GDF Suez Energy, Transgaz si Transelectrica. 

CNVM a refuzat sa avizeze respectiva modificare, adoptata de AGA de la FP in aprilie anul trecut, la propunerea principalului actionar al FP, fondul de hedging Elliott Management, care, prin doua vehicule de investitii, Manchester Securities si Beresford Energy, controleaza peste 15% din drepturile de vot in AGA, se arata intr-un comunicat al Fondului Proprietatea.

Pe 16 februarie 2012, Manchester Securities a trimis administratorului FP, Franklin Templeton, o solicitare de convocare a unei AGA in care sa se discute modificarea contractului de administrare, astfel incat cei de la Franklin Templeton sa fie indreptatiti la un onorariu suplimentar fata de cel anual prevazut in prezent in contract, de 0,479% din capitalizarea de piata a FP.

Fructificare prin lichidare

Potrivit propunerii Manchester Securities, administratorul ar fi urmat sa beneficieze de un onorariu special in cazul in care Fondul Proprietatea ar fi inceput sa distribuie actionarilor dividende speciale, altele decat cele platite din profitul anual net. Onorariul special ar fi urmat sa fie de pana la 1,5% din sumele suplimentare distribuite actionarilor.

Manchester Securities arata ca actualul sistem de onorariu il stimuleaza pe administrator sa actioneze pentru cresterea valorii de piata a actiunilor FP, de care depinde direct suma pe care o incaseaza, insa acest obiectiv este foarte greu, daca nu imposibil de atins, din cauza faptului ca cele mai importante companii din portofoliul FP, controlate de statul roman, nu sunt listate. In schimb, Manchester Securities considera ca o metoda mai eficienta de a aduce valoare adaugata ar fi fost vanzarea tuturor participatiilor detinute de FP si distribuirea banilor obtinuti catre actionari.

„Un proces bine administrat de instrainare si distribuire ar trebui sa reduca in mod gradual discontul intre pretul actiunii emise de Fond si valoarea realizabila per actiune din detinerile Fondului (...) Structura revizuita a onorariului urmareste sa motiveze administratorul sa vanda detinerile de portofoliu si sa distribuie numerar catre actionari sub forma de distributi suplimentare”, se spunea in solicitarea de convocare a AGA.

Potrivit Manchester Securities, desi aceste vanzari ar fi redus capitalizarea FP si, in consecinta, onorariul uzual anual al administratorului, de 0,479% din respectiva capitalizare, onorariul special, de pana la 1,5% din numerarul distribuit actionarilor in urma vanzarilor de detineri, ar fi urmat sa reprezinte o compensare suficient de motivanta pentru cei de la Franklin Templeton.

Mai mult, la inceputul lunii martie 2012, Franklin Templeton a anuntat ca intentioneaza sa instraineze din portofoliul FP o serie de participatii la companii energetice nelistate, desemnand in acest scop drept intermediar exclusiv divizia de piete globale de capital a americanilor de la Citi. Era vorba despre actiunile FP la un numar de 13 companii, unde Fondul controleaza intre 12% si 24% din capital, valoarea totala a acestor detineri scose la vanzare fiind estimata la acea data la peste 527 milioane euro.

CNVM: nu se respecta licitatia internationala

Propunerea celor de la Manchester Securities a fost aprobata de AGA de la FP pe 4 aprilie 2012.

In comunicatul FP se mai afirma ca, potrivit reglementarilor in vigoare, Fondul a solicitat imediat avizul CNVM in legatura cu modificarea contractului de administrare.

Dupa 9 luni, Comisia a dat aviz negativ, aratand ca onorariile suplimentare destinate administratorului, prevazute in forma modificata a contractului de administrare, nu au fost stabilite în conformitate cu Regulamentul de organizare a licitatiei internationale pentru numirea societatii de administrare a Fondului.

In plus, CNVM a sustinut ca acordarea de distributii suplimentare sub forma de dividende speciale nu respecta obiectivele propuse de Franklin Templeton in cursul licitatiei internationale pentru numirea societatii de administrare a Fondului.

„Intrucat contractul de administrare si actele aditionale subsecvente sunt aprobate de actionarii Fondului si incheiate intre Fond si administratorul Fondului, administratorul Fondului va analiza cu atentie pasii urmatori ce vor fi necesari si va informa investitorii despre orice evenimente ulterioare importante”, se spune in finalul comunicatului FP.

Tag Cloud