Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat04272024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Profitul Transelectrica, în scădere cu peste 50% ca urmare a unei pierderi temporare, ce urmează a fi recuperată în următorii 5 ani prin majorarea tarifului de transport

Profitul Transelectrica, în scădere cu peste 50% ca urmare a unei pierderi temporare, ce urmează a fi recuperată în următorii 5 ani prin majorarea tarifului de transport

Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, şi-a redus cu 51% profitul net, de la 418 milioane lei la 207 milioane lei, în primele 9 luni ale acestui an, ca urmare în principal a unei pierderi temporare de 90 milioane lei raportate pe segmentul de activitate cu profit zero.

Această pierdere urmează a fi recuperată, potrivit legii, în mod eşalonat prin tariful de transport în următorii cinci ani (2023-2027).

Pe zona principală a activităţilor de bază (transport şi dispecerizare) în primele 9 luni Transelectrica a înregistrat o diminuare de 14% a veniturilor (1,5 miliarde lei, faţă de 1,74 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului trecut), scădere datorată în principal “reducerii veniturilor din capitalizarea consumului tehnologic propriu (CPT) şi a veniturilor din alocarea capacităţii de interconexiune”.

Scăderea veniturilor din interconexiune (255 milioane lei în 9L 2023 faţă de 315 milioane lei în 9L 2022) se datorează în principal nivelului de utilizare în perioada analizată a disponibilităţilor capacităţii de interconexiune de către traderii de pe piaţa de energie electrică, susţine compania

Costurile cu achiziţia energiei pentru acoperirea consumul propriu tehnologic (CPT) au fost în sumă de 377 milioane lei, mai mici cu 41% (-259 milioane lei) comparativ cu ianuarie-septembrie 2022. Transelectrica a achiziţionat energie electrică pentru acoperirea a circa 75% din cantitatea aferentă prognozei de CPT validate prin mecanismul de achiziţie centralizată de energie electrică (MACEE), la un preţ de achiziţie reglementat.

Măsurile luate la nivel european în vederea eficientizării consumului de energie, înlocuirea gazului rusesc, reducerea cererii din zona industrială, precum şi creşterea ponderii energiei eoliene, în condiţiile unei ierni atipice şi călduroase, au condus la o scădere a consumului cantităţilor tranzacţionate pe pieţele pe termen scurt şi a preţurilor energiei pe aceste pieţe.

Astfel, preţul mediu al energiei achiziţionate pe piaţa zilnică şi intrazilnică pe primele 9 luni a fost mai mic cu 48% faţă de preţul din perioada similară a anului 2022, menţinându-se totuşi mai ridicat decât preţul din anii precedenţi.

În intervalul ianuarie-septembrie 2023, consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat scăderi lunare cu valori cuprinse între 2,77% în luna august, respectiv 11,61% în luna ianuarie. Astfel, primele nouă luni ale anului 2023 s-au încheiat cu o scădere a consumului de 7%, în timp ce producţia a înregistrat o creştere de 3%.

Faţă de primele 3 trimestre ale anului trecut s-a înregistrat în general o creştere a gradului de utilizare a capacităţii alocate la export, a schimburilor comerciale la export (+68%), cât şi a energiei tranzitate, pe fondul unei hidraulicităţi mai ridicate comparativ cu anul trecut şi în condiţiile unui consum intern de energie electrică mai mic comparativ cu perioada similară din 2022.

Tag Cloud