Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu12122024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Companiile de stat românești distribuie statului 90% din profit dividende, cele din Rusia protestează și la 50%

Companiile de stat românești distribuie statului 90% din profit dividende, cele din Rusia protestează și la 50%

Rosneft

Companiile de stat rusești nu par la fel de prietenoase cu principalul lor acționar precum cele românești, care au decis să respecte doleanțele guvernului și să aloce 90% din profitul net drept dividente. Guvernul rus întâmpină rezistență din partea conducerilor propriilor companii în alocarea a numai 50% din profitul net drept dividende.

Lupta împotriva pretențiilor financiare ale statului rus este condusă de cel mai mare producător autohton de petrol, Rosneft.

Potrivit unei informări către clienți a VTB Capital, companiile rusești listate ar trebui să distribuie în 2017 dividende în valoare de 27,3 miliarde de dolari, în creștere cu 21% față de nivelul din 2016.

“Dividendele companiilor de stat reprezintă cea mai fierbinte temă. Până în prezent nu este clar dacă guvernul va publica un nou act normativ care să impună acordarea de dividente de 50% sau dacă va examina fiecare companie de stat în parte, impunând un prag minim de 25% (din profitul net drept dividende n.red.)”, susține VTB Capital.

Vechiul act normativ, care impunea un prag minim de 50% din profitul net acordat drept dividende, a fost adoptat în aprilie 2016, însă a expirat pe 31 decembrie 2016. Cum încă nu a fost emis un act normativ suplimentar, de la 1 ianuarie 2017, companiile ar trebui să aplice vechea legislație, care impunea un prag minim de 25%.

Anul trecut, chiar dacă era în vigoare directiva pare impunea pragul de 50%, numai 5 companii rusești au respectat-o: Alrosa, Bashneft, Moscow Exchange, RusHydro și Rostelecom.

Marile companii ruse, Gazprom, Rosneft sau Transneft au solicitat să fie exceptate de la regula de 50%, achitând dividende de 24, 35, respectiv 9% din profit.al redevențelor de 50În prezent, se duce o bătălie dură între ministerul rus de finanțe, care a alcătuit bugetul pentru acest an pe un nivel al redevențelor de 50% și conducerile executive ale companiilor care susțin că au nevoie de acești bani pentru efectuarea investițiilor asumate.

Companiile rusești care plătesc cele mai mari redevențe sunt Gazprom (4 miliarde de dolari pentru exercițiul întregului an 2016), Lukoil (3,5 miliarde dolari), Norilsk Nickel (1,6 miliarde dolari), Sberbank (3 miliarde dolari) și Alrosa 1,6 miliarde dolari).

În România, guvernul a impus companiilor de stat un prag de 90% din profit care să fie distribuit ca dividende. Transgaz a părut că este singura care se opune, anunțând inițial că va distribui acționarilor dividende în valoare însumată de 250,07 milioane lei, reprezentând mai puțin de jumătate din profitul net de 594,56 milioane lei obținut în 2016. La numai câteva ore însă de la anunț, compania a revenit cu o nouă propunere de distribuire de dividende, în sumă totală de peste 545 milioane lei de această dată, adică aproape 92% din rezultatul pozitiv net înregistrat anul trecut. Nu numai companiile majoritare de stat au acordat dividende ridicate, ci și cele în care statul este acționar minoritar. OMV Petrom, de exemplu a acordat dividende în valoare de peste 80% din profitul net.

Statul român însă pare că nu a fost mulțumit de încasările din dividende, în pofida pragului de 90%, Guvernul dorind să modifice legislația în vigoare astfel încât companiile controlate de stat să poată distribui sub formă de dividende și rezervele financiare constituite în anii anteriori din banii nerepartizați acționarilor.

Potrivit unei analize a Profit.ro Statul român ar putea încasa dividende de peste 2,2 miliarde de lei de numai 6 companii din domeniul energetic la care este principal acționar, dacă acestea vor respecta memorandumul de distribuire a 90% din profitul net pe anul trecut drept dividente, procent stabilit de actualul Guvern Grindeanu. Măsura a fost contestată la momentul adoptării, analiștii susținând că statul sacrifică investițiile din sectorul energetic. Transelectrica, Transgaz, Conpet, Nuclearelectrica, Hidroelectrica și Romgaz sunt companiile care vor contribui decisiv la majorarea veniturilor statului din dividende.

Tag Cloud