Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Guvernul încalcă din nou directivele europene și îngheață acciza în lei, neconvenindu-i nici cursul, nici propria formulă

Guvernul încalcă din nou directivele europene și îngheață acciza în lei, neconvenindu-i nici cursul, nici propria formulă

Ponta

Guvernul Ponta, aflat în foame de bani în urmă cu un an, a născocit o formula de calcul prin care cursul la care s-au calculat accizele în acest an a fost mai mare cu 6,5% decât cel prevăzut de directivele europene, cel din prima zi lucrătoare din luna octombrie a lui 2013 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Anul acesta însă, propriul șiretlic prin care a “furat” aproximativ 1 miliard de lei (încasările din accize pe 2013 fiind de 21 miliarde de lei) din buzunarul contribuabililor, se întoarce împotriva guvernului Ponta. Astfel potrivit propriului cod fiscal, prin care a jecmănit populația în acest an, cursul la care ar trebui calculate accizele anul viitor ar trebui să fie unul considerabil mai scăzut, cu 4,2% mai redus decât cel utilizat din acest an.

Numai că executivul pregătește o nouă surpriză, dorind să transforme accizele din euro în monedă națională, pentru a le îngheța la actualul nivel în lei.

Conform actualei legislații, chiar dacă în euro accizele ar rămâne aceleași, acciza la benzină, de exemplu ar trebui să scadă, ca urmare a evoluției cursului de schimb, de la 2.035 lei (429,59 euro) la mia de litri la 1.949 lei la mia de litri, iar cea la motorină de la 1.897 lei la (400,395 euro) la 1.816 lei la mia de litri.

Foarte probabil (în absența unei aprecieri mai mult decât spectaculoase a leului mâine, de aproximativ 1%), și anul acesta ar trebui aplicată formula inventată de guvern anul trecut. Pe 30 septembrie, cursul leu/euro publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene este de 4,4102, mai mic decât cel publicat în prima zi a lunii octombrie a anului trecut, de 4,4485 lei pentru un euro.

Guvernului nu-i mai convin propriile jonglerii

Astfel, dacă ar respecta propriul cod fiscal, Guvernul ar trebui să stabilească un curs al accizelor de 4,5375 lei pentru un euro. Pentru că ar intra în vigoare iar “excepția” de la alineatul 2 al articolului 218, prin care cursul care va fi folosit la calculul accizelor va fi cel de pe 1 octombrie 2013 (4,4485 lei), indexat cu rata anuală a inflației din luna septembrie. Potrivit proiecțiilor BNR, rata anuală a inflației pe trimestrul al treilea va fi de 2% (cu un interval de incertitudine de plus/minus 0,6%).

Astfel, cursul la care ar trebui să se calculeze accizele pentru 2016, 4,5375 lei pentru un euro, ar fi cu 20 de bani sau cu 4,2% mai mic decât cel la care s-au calculat în 2015, de 4,738 de lei pentru un euro. Ceea ce ar echivala cu o scădere considerabilă a încasărilor din accize, de aproximativ un miliard de lei.

 

Cod Fiscal: ART. 218 Conversia în lei a sumelor exprimate în euro. Valoarea în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit prezentului titlu în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în situaţia în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, valoarea în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit prezentului titlu în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, valoare care se actualizează cu media anuală a indicelui preţurilor de consum calculată în luna septembrie din anul precedent, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică, până la data de 15 octombrie.

 

Guvernul încalcă pentru al doilea an consecutiv directivele europene

Interesant este că, în cazul în care va îngheța nivelul accizelor în lei, guvernul va încălca pentru al doilea an consecutiv directivele europene, care precizează că nivelul cursului este cel din "prima zi lucrătoare din luna octombrie și publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene". Ca excepție este acceptată doar păstrarea cursului valabil pentru anul precedent, însă numai dacă "ar conduce la o creștere a nivelului de impozitare exprimat în monedă națională mai mică de 5 % sau de 5 euro, reținându-se valoarea cea mai mică."

Efectul jongleriilor guvernului nu poate depăși 5 euro pe mia de litri de benzină

Articolul nu se referă la nicio indexare cu rata inflației, ci ia în calcul posibilitatea ca mânate de lăcomie, statele să profite de evoluția favorabilă a cursului de schimb lăsând accizele la același nivel în monedă națională cu cel din anul precedent. Pentru a evita însă abuzurile, directiva prevede un nivel maxim de scumpire a accizelor în euro, de 5% sau de 5 euro, reținându-se valoarea cea mai mică.

Anul trecut, creșterea nivelului de impozitare a fost de 6,5%, iar în euro majorarea a echivalat cu nivel real al accizelor la benzină de exemplu, de 460 euro, la cursul prevăzut în directivă, și nu de 429,59 euro, cât prevede codul fiscal, la cursul artificial inventat de ministerul finanțelor. Deci o creștere de 6,5% și de peste 30 de euro, care încalcă ambele praguri stabilite de directivă.

Pentru acest an, dacă guvernul decide înghețarea actualului nivel, situația este la fel de gravă, cursul de 4,738 find cu 7,4% mai mare decât cel de 4,4102 care ar trebui aplicat. Iar nivelul accizei, la cursul care va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, va fi de peste 461 de euro și nu de 429,95 cât prevede Codul fiscal. Iarăși o diferență de peste 30 de euro, mult mai mare de pragul de 5 euro impus de Directivele Europene.

 

Articol Directiva Europeană 2003/96. Pentru statele membre care nu au adoptat moneda euro, valoarea euro în monedele naționale care trebuie aplicată valorii ratelor de impozitare se fixează o dată pe an. Ratele care trebuie aplicate sunt cele obținute în prima zi lucrătoare din luna octombrie și publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și se aplică de la data de 1 ianuarie a următorului an calendaristic. Statele membre pot menține valorile de impozitare aflate în vigoare în momentul adaptării anuale în cazul în care conversia sumelor nivelului de impozitare exprimat în euro ar conduce la o creștere a nivelului de impozitare exprimat în monedă națională mai mică de 5 % sau de 5 euro, reținându-se valoarea cea mai mică.

Directiva are un caracter obligatoriu și nu poate să se aplice incomplet, selectiv sau parțial

Directiva face parte din legislația secundară a Uniunii Europene (UE). Ea este adoptată de instituțiile europene pe baza tratatelor fondatoare. După ce directiva este adoptată la nivel european, statele membre trebuie să o transpună apoi în legislația lor internă. Articolul 288 din Tratatul privind funcționarea UE prevede că directiva are caracter obligatoriu. La fel ca regulamentul european şi decizia, ea este obligatorie pentru fiecare stat membru destinatar. Aceasta este obligatorie în toate elementele sale şi, prin urmare, nu poate să se aplice incomplet, selectiv sau parțial.

Cu toate acestea, directiva se diferențiază de decizie şi regulament. În timp ce regulamentul se aplică în legislația internă a statelor membre imediat după intrarea sa în vigoare, directiva trebuie să fie mai întâi transpusă de statele membre. Astfel, directiva nu conține modalități de aplicare; ea doar impune statelor membre o obligație de a atinge un rezultat. Acestea din urmă au apoi libertatea de a alege forma şi mijloacele pentru a aplica această directivă, adică nomele de aplicare sunt la latitudinea statelor membre, însă nu și conținutul directivei.

 

Tag Cloud