Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat11232024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Taxa pe stâlp și oprirea rafinăriei Petrobrazi au înjumătățit profitul OMV Petrom

Taxa pe stâlp și oprirea rafinăriei Petrobrazi au înjumătățit profitul OMV Petrom

Petrom rezultate

Creșterea costurilor de producție cu numai puțin de 30% ca urmare a introducerii impozitului pe construcții, dar și a cheltuielilor mai mari cu personalul din România, au înjumătățit profitul OMV Petrom în primul semestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Profitul net atribuit acționarilor Petrom a fost de 1,387 miliarde de lei, cu 42% mai mic decât cel înregistrat în prima jumătate a lui 2013 (3,391 miliarde lei).

EBIT-ul Grupului Petrom a fost de 2.098 mil lei (1-6/13: 2.970 mil lei), fiind influențat negativ de cheltuielile nerecurente aferente ajustării de depreciere a unui grup de active din Kazahstan și de introducerea unui nou impozit pe construcții începând cu 1 ianuarie 2014. De asemenea, oprirea planificată a rafinăriei Petrobrazi din T2/2014 a influențat negativ rezultatul operațional, susține Petrom.

EBIT CCA excluzand elementele speciale a scăzut la valoarea de 2.624 mil lei în 1-6/14. EBIT CCA excluzând elementele speciale este calculat după eliminarea elementelor speciale de natura cheltuielilor în valoare de 535 mil lei, și a câștigurilor din deținerea stocurilor, în valoare de 9 mil lei.

Profitul net CCA atribuibil actionarilor OMV Petrom S.A. excluzand elementele speciale a avut valoarea de 1.907 mil lei, cu 22% mai mic decat valoarea de 2.431 mil lei in 1-6/13. Profitul pe actiune a fost de 0,0245 lei in 1-6/14 (1-6/13: 0,0422 lei), in timp ce profitul pe actiune CCA excluzand elementele speciale a fost de 0,0337 lei (1-6/13: 0,0429).

Costuri de producție majorate cu 30%

Costurile de productie ale Grupului in USD/bep au crescut cu 30%, din cauza costurilor mai mari inregistrate in Romania, a efectelor nefavorabile ale cursului de schimb si a productiei mai scazute in Kazahstan. In Romania, costurile de productie in USD/bep au crescut cu 31%, iar in RON/bep au crescut cu 26% fata de T2/13, reflectand in principal noul impozit pe constructii introdus in 2014 si costuri mai mari cu personalul (incluzand si cheltuieli nerecurente) ca rezultat al negocierilor privind Contractul Colectiv de Munca din T2/14.

Investițiile Petrom din cel de-al doilea trimestru al acestui an au fost cu 54% mai mari față de, datorita modernizării rafinăriei Petrobrazi si investitiilor de explorare mai mari ca urmare a intensificarii activitatii in Marea Neagră.

Valoarea vanzarilor consolidate in perioada 1-6/14 a scazut cu 7% comparativ cu 1-6/13, la 10.719 mil lei, in principal din cauza scaderii volumelor vanzarilor de produse petroliere (ca urmare a majorării accizelor) si electricitate comparativ cu perioada similara a anului trecut, fiind partial contrabalansata de cresterea pretului gazelor naturale. Vanzarile din segmentul G&E, reflecta volumele mai mici de electricitate si gaze naturale vandute. Vanzarile din segmentul R&M au reprezentat 76% din totalul vanzarilor consolidate, cele din G&E au reprezentat 19% iar cele din E&P 5% (vanzarile din E&P au fost, in mare parte, vanzari in interiorul grupului, nu catre terti).

„In prima jumatate a anului 2014 am continuat sa implementam proiectele noastre de investitii in conformitate cu strategia companiei. Astfel, am finalizat cu succes, in termenele si bugetul stabilite, proiectul de modernizare a rafinariei Petrobrazi, demarat in 2010, in valoare de 600 mil euro, care ne va permite imbunatatirea marjelor de rafinare si o mai buna satisfacere a cererii pietei. In E&P, operatiunile de foraj si reparatii capitale au contribuit la stabilizarea productiei interne. In zona offshore de mica adancime, sonda de explorare Marina-1 a descoperit cel mai mare zacamant de titei din Marea Neagra, de la privatizare. In zona de mare adancime am finalizat mobilizarea platformei Ocean Endeavor, care ne-a permis inceperea forajului la sonda Domino-2 din blocul Neptun Deep, cu scopul de a confirma descoperirea initiala de gaze si de a identifica posibilitati suplimentare de explorare. Cererea redusa de produse petroliere si gaze, combinata cu impozitarea suplimentara introdusa in 2013-2014, a neutralizat in mare masura beneficiile rezultate in urma liberalizarii pretului la gaze. Cu toate acestea, avand in vedere ciclul lung al investitiilor in sectorul de titei si gaze si presupunand un viitor cadru fiscal si de reglementare favorabil investitiilor, ne vom continua proiectele, concentrandu-ne in special pe cele de explorare si redezvoltare zacaminte, atat onshore, cat si offshore.”, a declarat, potrivit unui comunicat, CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe.

Tag Cloud