Taxa pe stâlp a redus cu 19% profitul net și cu 9% vânzările OMV Petrom... înainte de majorarea accizelor de la 1 aprilie
- Detalii
- Publicat în 13 May 2014
- Scris de Florin Rusu
Efectul noilor impozite și al majorării impozitelor mai vechi din sectorul energetic nu s-a lăsat mult așteptat. OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din România și din regiune, a raportat pe primul trimestru al acestui an rezultate financiare mult mai reduse comparativ cu perioada similară a anului trecut, în special ca urmare a majorării costurilor de producție cu 16% cauzată de noul impozit pe construcții cunoscut popular ca "taxa pe stâlp".
Astfel, profitul net atribuit acționarilor a scăzut cu 19%, până la 1,075 miliarde de lei, iar vânzările s-au diminuat până la 5,296 miliarde de lei, cu 9% mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Iar veștile nu sunt deloc bune pentru OMV Petrom. Majorarea de la 1 aprilie cu 40 de bani pe litru a accizelor (după cea de 10 bani pe litru de la începutul anului rezultată din modificarea formulei de calcul) va influența negativ cererea, implicit vânzările de carburanți, în celelalte trei trimestre ale anului, afectând suplimentar profitabilitatea companiei.
Povară fiscală mare și mediu de piață deteriorat
"Performanța noastră financiara din trimestrul întâi al acestui an reflectă povara fiscală mai mare și mediul de piață deteriorat. Cererea scăzută pe piețele de gaze, electricitate și combustibili, împreună cu marjele de rafinare mai mici au fost doar parțial compensate de inițiativele de excelență operaționala și management al costurilor în toate diviziile de activitate", precizează CEO-ul OMV Petrom, Mariana Gheorghe, în raportul privind rezultatele financiare trimestriale al companiei.
Taxa pe stâlp a majorat costurile de producție cu 16%
Potrivit raportului, costurile de producție ale Grupului, exprimate în dolari pe bep (baril echivalent petrol), au crescut cu 14%, în principal din cauza costurilor mai mari din România, a efectelor nefavorabile ale cursului de schimb (deprecierea dolarului în raport cu leul) și a volumelor mai mici de producție disponibile pentru vânzare. "În România, costurile de producție exprimate în USD/bep au crescut cu 16%, iar cele exprimate în RON/bep au crescut cu 14% față de perioada similară a anului trecut, în cea mai mare parte din cauza noului impozit pe construcții", se precizează în raport. "Taxa pe stâlp" se plătește pentru fiecare dintre cele 9.000 de sonde operate de Petrom, iar valoarea ei anuală este estimată de experții companiei la 70-100 milioane de dolari.
Accizele - presiune suplimentară asupra volumului vânzărilor
De altfel, și anticipațiile conținute în raport sunt pesimiste. OMV Petrom crede că "marjele de rafinare și volumele din marketing vor continua să rămână sub presiune, ca urmare a cotațiilor internaționale ridicate la țiței și produse petroliere, precum și ca efect al slabei revigorări economice din regiune. Creșterile accizelor din ianuarie și aprilie 2014 vor exercita o presiune suplimentară asupra volumelor vânzărilor din marketing în România."