Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Fostul șef al ENEL, Paolo Scaroni, a fost condamnat la 3 ani de închisoare și nu va mai putea deține funcții publice timp de alți 5

Fostul șef al ENEL, Paolo Scaroni, a fost condamnat la 3 ani de închisoare și nu va mai putea deține funcții publice timp de alți 5

Paolo Scaroni

Paolo Scaroni, CEO al gigantului italian de stat ENI, a fost condamnat la trei ani de închisoare și i s-a interzis să ocupe funcții publice timp de cinci ani, pentru infracțiuni legate de poluarea mediului, săvârșite la o centrală electrică din Italia în urmă cu 10 ani, pe când ocupa funcția de director general al altei mari companii de utilități controlate de statul italian, ENEL.

Paolo Scaroni, acum CEO al importantei companiei italiene Eni, neagă că ar fi comis aceste infracțiuni și a declarat că va ataca cu apel acest verdict la o instanță din Rovigo, scrie The Financial Times.

El a spus că centrala electrică pe bază de diesel Porto Tolle a fost „mereu operată în limitele standardelor legale de mediu”.

Avocații apărării angajați de Scaroni au menționat că instanța a renunțat la celelalte acuzații mai grave, printre care se număra provocarea unei catastrofe ecologice, însă totodată a decis că centrala electrică a reprezentat un risc mare de mediu.

Franco Tato, alt fost CEO al Enel, a fost de asemenea găsit vinovat, în timp ce Fulvio Conti, actualul CEO al Enel, și alți șase inculpați, au fost achitați.

Justiție extrem de lentă

Decizia curții, care vine după nouă ani de audieri - inclusiv un proces inițial în care Scaroni a fost achitat – ar putea fi văzută drept o dovadă elocventă a nevoii de reformă a sistemului judiciar al Italiei, cunoscut pentru durata îndelungată a proceselor.

Dar pentru Paolo Scaroni, care a condus ENEL din 2002 până în 2005, când a fost numit CEO al ENI, condamnarea penală vine într-un context delicat.

Alături de alte câteva sute de manageri de top și directori la companiile și entitățile controlate de stat, Paolo Scaroni așteaptă să afle dacă va mai primi un mandat de trei ani din partea noului guvern al Italiei, condus de un premier cunoscut sub porecla „demolatorul”.

Premierul Matteo Renzi a spus, totuși, că guvernul va lua decizia asupra viitorului lui Paolo Scaroni „independent” de decizia curții.

Reputația lui Scaroni

Sub noile reglementări corporatiste anticorupție, pe care Ministerul Finanțelor de la Roma vrea să le introducă la ENI și la alte companii controlate de stat, membrii conducerii acuzați de infracțiuni financiare ar trebui să se retragă în prima fază a lungii proceduri judiciare din Italia, aceea în care inculpații sunt trimiși la audierile preliminare ale instanței. Infracțiunea pentru care a fost condamnat Scaroni nu ar intra în această categorie, spun avocații.

Totuși, Scaroni este vizat de o investigație separată pentru presupusă implicare într-o infracțiune de mită legată de contractele din Algeria câștigate de o subsidiară a ENI, Saipem. Scaroni neagă acuzațiile și nu a fost trimis în instanță.

Potrivit Reuters, mandatul lui Scaroni ia sfârșit în luna mai.

Scaroni, unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri ai Italiei, și-a construit reputația de a fi unul dintre cei mai rezistenți și influenți CEO din domeniul energiei, într-o companie care are legături cu furnizori esențiali de gaze din Rusia, Libia și Algeria.

Tag Cloud