OMV răsuflă ușurat. Trump: Nu intenționăm să sancționăm companiile implicate în Nord Stream 2
- Detalii
- Publicat în 03 September 2018
- Scris de Florin Rusu
Companiile energetice europene implicate în proiectul Nord Stream 2, printre care și OMV, principalul acționar al OMV Petrom, nu vor fi sancționate de administrația Statelor Unite pentru participarea lor la construirea gazoductului, a declarat președintele american Donald Trump în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Washington, care a prefațat întâlnirea cu omologul său polonez, Andrzej Duda.
Oficialii SUA au amenințat în repetate rânduri, ultima dată chiar în urmă cu o lună, cele cinci companii europene, OMV (Austria), Wintershall și Uniper (Germania), Shell (Regatul Unit și Olanda) și Engie (Franța) cu impunerea de sancțiuni în cazul în care continuă să coopereze cu Gazprom în vederea construirii gazoductului menit a diversifica tranzitul gazelor rusești către Europa, dependent în prezent de ruta ucraineană.
Chestionat de presă pe tema unor eventuale sancțiuni impuse companiilor europene implicate în construcția gazoductului Nord Stream 2, Trump a declarat: “Nu intenționăm să facem așa ceva. Credem că este extrem de neplăcut pentru cetățenii germani faptul că Germania plătește anual Rusiei miliarde și miliarde de dolari pentru energie. Și vă pot spune că poporul german nu-i place.”.
În luna Iulie, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, citat de Reuters, repeta avertismentul privind introduceea unor sancțiuni impuse firmele occidentale care participă la proiectul conductei de gaze Nord Stream 2.
"Am spus clar că firmele care colaborează la proiectul sectorului de conducte pentru exportul energiei din Rusia se angajează într-o activitate care implică riscul de sancțiuni", a declarat agenției Reuters un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington. "Credem că aceasta (conducta) ar submina securitatea energetică și stabilitatea generală a Europei, furnizând Rusiei unui alt instrument pentru constrângerea politică a țărilor europene, în special a Ucrainei. Rusia înțelege că acest proiect dezbină Europa și folosește acest lucru în avantajul său”, susținea acesta.
Într-un interviu acordat presei rusești la finalul lunii iulie, CEO-ul OMV, Rainer Seele, a comentat amenințările americane cu privire la Nord Stream 2, afirmând că toate argumentele împotriva acestuia “sunt iraționale, ele sunt în principal afirmații politice emoționale”.
“Acest proiect are mulți adversari care ne acuză că ne-am urmărit obiectivele politice prin construirea acestei conducte. În realitate, politicienii care critică acest proiect sunt cei care-și urmăresc obiectivele economice. Să vorbim sincer, Ucraina nu dorește să-și piardă profitul din tranzitul de gaze și încearcă să se folosească de politicienii europeni pentru scopurile proprii. Ucraina dorește ca Gazprom să continue să-i utilizeze capacitățile și facilitățile de transport de gaze. Toți cei care critică Nord Stream 2 se tem de concurență, în timp ce acest gazoduct o susține. Nu există niciun motiv să ne temem de concurență. Cineva (Ucraina - n.r.) vrea să păstreze aceste venituri de tranzit, deoarece practică tarife care nu sunt competitive. Mai există și o altă parte implicată (SUA - n.r.) care dorește să vândă gaz natural lichefiat pe piața europeană, însă la prețuri care nu sunt necompetitive. Consumatorii noștri din Europa au nevoie de gaz competitiv. Pentru că aceștia concurează cu alți actori de pe piața globală care au acces la gaze mai ieftine. Pentru ca Europa și industria europeană să rămână competitive și pentru ca regiunea să rămână atractivă pentru investiții, trebuie să furnizăm gaze competitive și mai ieftine. Prin urmare, toate aceste argumente împotriva construcției conductei sunt doar o perdea de fum. În realitate, este vorba despre competitivitate”, afirmă Seele.
În opinia sa, pe piața europeană a gazelor prețurile vor fi detrerminate în continuare în conformitate cu principiile economiei de piață libere. “Piața va decide ce gaz, volumele și locul de unde trebuie importat. Dacă gazul este oferit la un preț competitiv, este posibil și importul de gaz natural lichefiat. Există suficiente terminale GNL construite în Europa, numai că, în prezent, acestea sunt neutilizate. Prin urmare, nu sunt necesare terminale noi pentru a crește livrările GNL. (…) Va trebui să vedem ce reacție vor avea politicienii europeni. Personal, consider că este inacceptabil atunci când cineva încearcă să pedepsească investitorii, în pofida faptului că nu au făcut nimic rău. Un lucru este clar. Am investit financiar în Nord Stream 2 în beneficiul Europei, nu pentru confortul lui Trump”, a continuat Seele.
Nord Stream 2, proiect prin care Gazprom vrea să dubleze capacitatea de transport a conductei actuale care leagă Rusia direct de Germania, a fost criticat în repetate rânduri de statele din Europa Centrală și de Est (ECE), inclusiv de România, pe motiv că va afecta securitatea energetică a regiuni și va adânci dependența energetică a europenilor de Moscova.
OMV, Engie, Shell, Uniper și Wintershall, partenerii Gazprom la construcția gazoductului Nord Stream 2, au semnat în aprilie anul trecut acordurile privind finanțarea proiectului. Cele cinci companii vest-europene s-au angajat să acorde o finanțare pe termen lung de 4,75 miliarde de euro, reprezentând jumătate din costul proiectului, fiecare companie urmând să contribuie cu o sumă de până la 950 de milioane de euro la construcția conductei.
Gazprom, unicul acționar al companiei care se ocupă de proiect, Nord Stream 2 AG, va acoperi diferența până la 9,5 miliarde de euro.
Comisia Europeană a cerut, în vara anului trecut, mandat de la statele membre UE să negocieze cu Rusia pe tema gazoductului Nord Stream 2, pentru a se asigura că viitoarea conductă de transport al gazelor rusești către Europa respectă regulamentele UE.