Banca Mondiala vrea o conducta-mamut intre Marea Rosie si Marea Moarta
- Detalii
- Publicat în 21 January 2013
Banca Mondiala a recomandat demararea unui proiect de constructie a unei conducte-mamut care sa lege Marea Rosie de Marea Moarta, laolalta cu instalarea unei facilitati de desalinizare, care sa reduca pierderile de apa din respectiva mare sarata de interior, potrivit unui raport al institutiei financiare internationale.
In schimb, organizatiile de protectie a mediului au luat in deradere ideea, afirmand ca „raportul Bancii Mondiale este iresponsabil, iar concluziile trase ignora riscurile reale de mediu presupuse de proiectul respectiv, ca si costurile economice foarte mari ale acestuia”, se arata intr-o declaratie a organizatiei Friends of Earth Middle East, citata de Bloomberg.
Studiul de fezabilitate elaborat de Banca Mondiala evalueaza costul de implementare a proiectului, care ar include o conducta in lungime de 177 de kilometri, la circa 10 miliarde de dolari si mentioneaza ca cel mai mare risc colateral al acestuia posibile scurgeri de apa sarata de mare in straturile acvifere subterane din zona.
Aceasta, care este cea mai joasa de pe Terra, si-a vazut circa o treime din aria de suprafata disparand, din cauza secetei, a deturnarii de apa din Iordan pentru irigarea exploatarilor agricole, dar si a extractiei de minerale utilizate in industria de substante de fertilizare.
Recomandarea institutiei a fost rezultatul unui studiu efectuat de responsabili iordanieni, palestinieni si israelieni, sub auspiciile Bancii Mondiale, studiu care a examinat mai multe variante de planuri menite sa incerce sa stopeze procesul de secare al Marii Moarte, ale carei virtuti de regenerare au atras numerosi vizitatori inca din vremurile biblice.
Riscuri majore
„Pe baza unui proces echilibrat de evaluare, care a luat in calcul multiple criterii, recomandam ca solutie optima construirea conductei si a instalatiei de desalinizare”, se afirma in studiul Bancii Mondiale.
In schimb, alte rapoarte pe aceeasi tema au relevat faptul ca a amesteca apa din Marea Rosie sau saramura de desalinizare (sau amandoua) cu apa din Marea Moarta prezinta riscuri majore, mai ales cand vine vorba de cantitati care depasesc 300 de milioane de metri cubi pe an.
Forma finala a studiului de fezabilitate intocmit de Banca Mondiala confirma faptul ca printre riscurile proiectului se numara acela de a transforma Marea Moarta intr-o bariera masiva de alge rosii si ghips alb, sustin cei de la Friends of Earth Middle East.
Controversa cu iz politic
Vicepremierul israelian Silvan Shalom a salutat raportul Bancii Mondiale, declarand ca, „de acum incolo, vom duce munca de convingere cu factorii responsabili, pentru ca acest proiect sa fie realizat”.
Pe de alta parte, Nader Khateeb, directorul palestinian al Friends of Earth Middle East, a spus, in replica, ca „in loc sa se mearga la cauzele de profunzime ale problemei si la motivele reale de secare a Marii Moarte, care sunt deturnarea de apa din Iordan si utilizarea fara masura de catre industriile minerale a apei din mare, atentia a fost deturnata catre proiectul acestei conducte utopice”.
Producatorii de potasa, o materie prima folosita in fabricarea substantelor fertilizatoare, se bat pentru apa din Marea Moarta cu industria turistica din regiune, veche de secole. Situata la 414 metri sub nivelul marii, Marea Moarta este cea mai vizitata destinatie de vacanta din Israel. Si agricultura joaca un rol important, deturnand pentru irigarea culturilor apa din Iordan, care se varsa in Marea Moarta.
Israelul, Iordania si Autoritatea Palestiniana vor incepe luna viitoare o serie de sase consultari publice, menite sa adune reactii si sugestii de la cei interesati, care vor fi sintetizate in cadrul unui raport ce urmeaza a fi publicat cel mai probabil in aprilie, potrivit informatiilor postate pe site-ul Bancii Mondiale.