Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Canadienii vor sa reduca „substantial” cheltuielile la Rosia Montana pana la autorizare

Canadienii vor sa reduca „substantial” cheltuielile la Rosia Montana pana la autorizare

Canadienii vor sa reduca substantial cheltuielile la Rosia Montana pana la deblocarea autorizarii

Gabriel Resources Ltd., compania canadiana care controleaza 80,69% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectelor miniere de la Rosia Montana si Bucium, se afla in plin proces de revizuire a tuturor tipurilor de cheltuieli, scopul fiind reducerea substantiala a costurilor lunare ale companiei pana in momentul in care noul Guvern de la Bucuresti va debloca procesul de autorizare a proiectului de la Rosia Montana, se arata in raportul Gabriel Resources pe trimestrul II al anului.

„Printre obiectivele-cheie pe termen scurt ale companiei se numara reducerea substantiala a costurilor lunare pana in momentul in care noul Guvern de la Bucuresti va debloca procesul de autorizare a proiectului”, se afirma in raport.

Cheltuielile totale de explorare si dezvoltare ale Gabriel Resources cu proiectul de la Rosia Montana au crescut cu 15,8% in primul semestru din 2012, de la 21,624 la 25,038 milioane dolari canadieni.

Cel mai mult s-au majorat cheltuielile cu comunicarea externa destinata sustinerii procesului de obtinere a avizelor si autorizatiilor necesare proiectului, de la 5,906 la 8,096 milioane dolari canadieni, si cele legate de dezvoltarea comunitara la Rosia Montana, de la 3,061 la 4,063 milioane dolari canadieni.

Schimbarea de Guvern i-a pus in defensiva

Pe de alta parte, luand in calcul doar trimestrul II din 2012, comparativ cu perioada similara de anul trecut, cheltuielile totale de explorare si dezvoltare ale Gabriel Resources cu proiectul de la Rosia Montana au scazut cu 8,73%, de la 12,403 la 11,320 milioane dolari canadieni.

„Recenta schimbare de guvern din Romania , care a avut ca efect intarzierea procesului de autorizare a proiectului de la Rosia Montana, a creat necesitatea reducerii cheltuielilor, in scopul prezervarii capitalului pe termen scurt”, spun cei de la Gabriel Resources.

Potrivit acestora, aceasta strategie a dus la economii de costuri in trimestrul II al anului, comparativ cu ianuarie-martie 2012, iar compania estimeaza ca, daca nu se vor inregistra progrese in procesul de autorizare, trendul reducerii cheltuielilor va continua pana la finalul anului in curs.

Gabriel Resources subliniaza ca, data fiind incertitudinea generata de recenta schimbare de regim si de concentrarea Guvernului pe chestiuni politice interne si europene, compania si-a redus „considerabil”, in ultima perioada, demersurile de comunicare prin mass-media.

„Dupa acordarea avizului de mediu de catre autoritati (pentru proiectul Rosia Montana – n.r.), ne asteptam ca nivelul cheltuielilor lunare ale companiei sa creasca la 20-40 de milioane de dolari pe luna, pentru perioada in care compania va achizitiona restul de proprietati necesare pentru demararea proiectului si va derula pregatirile pentru inceperea operatiunilor de constructie”, se precizeaza in raportul Gabriel Resources.

Nu au discutat deloc cu noul Executiv

Raportul Gabriel Resources face un rezumat al framantarilor politice din Romania, trecand in revista procesul instalarii noului Guvern USL condus de Victor Ponta, precum si cel de suspendare a presedintelui Traian Basescu si punand factorii politici si incertitudinea generata de acestia in fruntea listei de riscuri la adresa dezvoltarii proiectului minier de la Rosia Montana.

Documentul face referire si la intentia fostului Guvern Boc de a majora redeventele miniere si petroliere, inclusiv pentru metale pretioase, precum si la discutii purtate cu ministri ai fostelor cabinete PDL in legatura cu modificarea acestor redevente, dar si cu majorarea cotei de participare a statului roman la proiectul de la Rosia Montana.

Cei de la Gabriel Resources se refera si la informatiile aparute in presa romaneasca, potrivit carora noul premier Ponta ar fi cerut reluarea procesului de avizare a proiectului de ordonanta de majorare a redeventelor miniere si petroliere, elaborat de Guvernul Boc, dar neintrat in vigoare, precum si la intentia anuntata public de cabinetul USL de a desecretiza licentele de exploatare ale Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

„Nu au avut loc nici un fel de discutii cu noul Guvern in aceasta privinta. (...) Compania este nerabdatoare se poarte un dialog deschis cu noul Guvern, pentru a discuta si a ajunge la o intelegere in legatura cu toate problemele si preocuparile legate de proiect”, spune Gabriel Resources, in raportul semestrial.

USL il acuza pe Basescu de „lobby” si „manipulare a bursei”

Pe 22 iulie, in campania electorala pentru referendumul de demitere a presedintelui suspendat Traian Basescu, senatorul PSD Dan Sova a enumerat, printre cazurile pentru care Basescu ar putea fi anchetat daca este destituit la referendum, „lobby-ul pentru Rosia Montana”.

„Este primul presedinte al Romaniei care a facut lobby si care a facut presiuni publice asupra ministrilor pentru interesele unei companii private. In ultimii doi ani nu exista discurs al presedintelui, pozitie publica, in care sa nu fi militat si pentru Rosia Montana Gold Corporation. (...) Prin interventiile sale publice, presedintele a contribuit direct la profiturile companiei, ale carei actiuni cresteau pe bursa din Canada cu 30% la fiecare interventie mai insistenta a lui Traian Basescu”, a declarat Sova, acuzand „actiuni de manipulare a bursei” din partea presedintelui.

Productia nu va incepe mai devreme de 3 ani si jumatate

Compania estimeaza ca, daca procesul de autorizare va fi deblocat si se va obtine avizul de mediu, „in absenta oricaror alte evenimente extraordinare sau neprevazute”, in interval de circa un an vor fi achizitionate proprietatile necesare pentru dezvoltare, se vor obtine celelalte autorizatii cerute de legislatie, inclusiv cele de constructie, si va fi obtinuta si finantarea necesara pentru construirea minei de la Rosia Montana.

Odata ce va demara construirea minei, se estimeaza ca finalizarea ei va dura circa 30 de luni.

„Guvernul roman are ultimul cuvant in privinta calendarului de emitere a avizului de mediu si a tuturor celorlalte autorizatii si aprobari necesare proiectului, toate acestea depinzand si de celeritatea cu care instantele de judecata se vor pronunta in litigiile initiate de ONG-uri si de alte parti”, se precizeaza in raportul Gabriel Resources.

Nu au bani de dezvoltare in 2012

In raportul Gabriel Resources se mai spune ca, in prezent, compania lucreaza la updatarea estimarilor legate de costurile operationale si de capital ale proiectului de la Rosia Montana, urmand sa publice, in curand, un nou raport tehnic, care va include estimarile revizuite.

Ultimul raport tehnic de acest tip, din martie 2009, estima costurile totale de realizare a proiectului de la Rosia Montana la 876 milioane dolari.

„Pe baza acestui raport, compania a intocmit o estimare a necesarului de finantare pentru dezvoltarea proiectului, de circa 1 miliard de dolari, in care au fost incluse cheltuielile de capital, precum si alte nevoi legate de capitalul de lucru, dobanzi si alte costuri financiare si corporative”, se precizeaza in raport.

Pe de alta parte, in acelasi raport se afirma ca bugetul si prognoza de baza pe 2012 pentru Rosia Montana includ doar acele cheltuieli si angajamente necesare pentru prezervarea valorii investitiei companiei si pentru derularea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului al proiectului.

Astfel, spun cei de la Gabriel Resources, dupa eventualul rezultat pozitiv al evaluarii impactului de mediu al proiectului minier, costurile totale, legate de achizitionarea proprietatilor necesare dezvoltarii si de obtinerea tuturor avizelor si aprobarilor preliminare necesare inaintarii documentatiei pentru obtinerea autorizatiilor de constructie ar putea depasi nivelul actual al rezervelor de cash ale companiei.

„La 30 iunie 2012, compania nu avea surse de cash-flow operational si nici suficiente lichiditati pentru finantarea dezvoltarii proiectului, astfel incat va avea nevoie de finantare suplimentara, care, daca nu va fi obtinuta, va duce la reducerea activitatilor si la intarzieri in implementarea proiectului”, se subliniaza in raport.

Deprecierea euro a majorat pierderile

In primele 6 luni din 2012, Gabriel Resources a consemnat pierderi totale, in moneda europeana, de aproape 4 milioane de euro, in crestere cu peste 18% comparativ cu perioada similara a anului trecut (3,38 milioane euro).

In dolari canadieni, pierderile Gabriel Resources au fost de 5,25 milioane dolari canadieni in primul semestru al acestui an, cu peste 13% mai mari decat in intervalul ianuarie-iunie 2011 (4,636 milioane dolari canadieni).

Euro s-a depreciat fata de dolarul candian cu peste 4% in S1 2012, de la un curs mediu de 0,73 euro/dolar canadian in primele 6 luni din 2011 la 0,76 euro/dolar canadian in primele doua trimestre din 2012.

De altfel, in raportul Gabriel Resources se subliniaza ca majorarea pierderilor totale se datoreaza evolutiilor adverse ale cursului valutar, respectiv deprecierii euro fata de dolarul canadian, ca urmare a problemelor din uniunea monetara europeana.

Volatilitate mare la bursa

Actiunile Gabriel Resources, companie listata la bursa din Toronto, s-au prabusit cu peste 76% in prima jumatate a acestui an, pretul scazand de la 6,28 dolari canadieni/titlu in prima sedinta de tranzactionare din 2012 la 1,55 dolari canadieni/titlu la sfarsitul lunii iunie.

Doar in al doilea trimestru din 2012, actiunile Gabriel Resources s-au depreciat cu 68,75%. De pe 29 iunie pana pe 3 august inclusiv, pretul actiunii a crescut cu 20%, la 1,86 dolari canadieni/titlu.

Gabriel Resources a fost fondata in 1997, compania fiind construita cu ajutorul omului de afaceri de origine romana Frank Timis, care s-ar fi retras in 2003 pentru a se ocupa de alte afaceri.

Potrivit ultimelor date oficiale disponibile, din mai 2011, printre actionarii principali ai companiei se numara Paulson&Co Inc. (17,62%), fondul de hedging al cunoscutului om de afaceri John Paulson, care a devenit miliardar in 2007 pariind impotriva obligatiunilor bazate pe credite ipotecare subprime, sau Electrum Strategic Holdings (17,62%), firma ce face parte din grupul de companii controlat de Thomas Kaplan, un investitor important in proiecte aurifere.

Alti actionari importanti sunt compania Newmont Canada Limited (14,42%), unul dintre cei mai mari producatori de aur din lume , si Baupost Group (11,37%), un fond de hedging fondat si condus de omul de afaceri american Seth Klarman, care detine, printre altele, companii din sectorul minier al Canadei.

Salariati mai multi si datorii mai mari la RMGC

Pe de alta parte, intarzierea autorizarii proiectului aurifer de la Rosia Montana a dus la reducerea pierderilor operationale ale companiei, de la 9,374 la 5,301 milioane dolari canadieni, intrucat anumite obligatii de plata pe unele scheme de compensare a detinatorilor de optiuni pe actiunile Gabriel Resources au fost amanate din cauza intarzierii autorizarii, ducand la reducerea cheltuielilor cu aceste compensatii.

„Compania se asteapta sa inregistreze in continuare pierderi operationale, pana in momentul in care productia comerciala generatoare de venituri va demara la Rosia Montana”, se stipuleaza in raportul Gabriel Resources.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP), compania de proiect Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), detinuta in proportie de 80,69% de Gabriel Resources, a consemnat, in 2011, pierderi de 161,03 milioane lei (circa 38 milioane euro), cu 2,6% mai mici decat in 2010, cand acestea s-au cifrat la 165,40 milioane lei (39,28 milioane euro).

Numarul mediu de salariati al RMGC a crescut cu peste 52% (164 persoane), de la 314 in 2010 la 478 in 2011, iar datoriile companiei s-au majorat cu aproape 30%, de la la 910,01 milioane lei in 2010 la 1,18 miliarde lei anul trecut.

Statul roman detine 19,31% din actiunile RMGC, prin Minvest Deva.

Tag Cloud