Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati Curentul se ieftineşte cu 5-10% de la 1 iulie. Teoretic

Curentul se ieftineşte cu 5-10% de la 1 iulie. Teoretic

contoar electric

Facturile la energie pentru consumatorii casnici ar putea scădea cu 5 - 10%, de la 1 iulie, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. Acesta aruncă pisica în ograda ANRE şi spune că instituţia are datoria să respecte legea şi să facă supracompensarea semestrial. Acelaşi gen de promisiuni le fac şi vecinii bulgari, ai căror miniştrii “urmează a se consulta cu experţi pentru a discuta posibilitatea ieftinirii cu circa 5%”. Pare mult mai uşor pentru administraţiile politice să apeleze la reducerea preţurilor prin forţa legii decât să lase ieftinirile să se producă de la sine după legile simple economice.

"De la 1 iulie, ar trebui să fie un impact în factură, ca urmare a noii legi. ANRE trebuie să ne spună, că au toate elementele de supracompensare. Sigur, supracompensarea, anul acesta, trebuie să se facă pe şase luni, semestrial, ceea ce nu prea le convine. Asta este realitatea. Ei vor anual să o facă şi noi anul acesta le-am cerut să o facă semestrial. Au datoria să respecte legea, ca oricare instituţie, şi trebuie să îşi organizeze activitatea să facă lucrul acesta. Ar trebui să se vadă un procent semnificativ, între 5 şi 10%", a spus Constantin Niţă. Totul este deocamdată doar teoretic, pentru că ministrul nu a putut da asigurări că după calculul de supracompensare, curentul se va ieftini efectiv cu 5%.

Conform noii Ordonanţe pe energie, investiţiile vor fi monitorizate de ANRE semestrial, fapt care va permite aplicarea imediată a mecanismului de ajustare a supracompensării. Astfel, tranzacţionarea certificatelor verzi s-ar putea face direct între producători şi furnizori, transparent.

ANRE va fi obligată să reglementeze prin cote anuale cantitatea de energie electrică din surse regenerabile, care se va prelua în Sistemul Electroenergetic Naţional.

Acelaşi gen de discuţii au loc şi în Bulgaria, unde recent, premierul a declarat că “urmează a se consulta cu experţi pentru a discuta posibilitatea ieftinirii cu circa 5% de la 1 august”. Această posibilitate a fost “confirmată” şi de ministrul economiei, scrie presa bulgară. De parcă ar fi greu cuiva să confirme... o posibilitate.

Tag Cloud