Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati Francezii de la Veolia – obligați să ieftinească apa la Sofia cu 4% din mai. Prețul actual din capitala Bulgariei este cu 40% mai mic decât cel al Apa Nova de la București

Francezii de la Veolia – obligați să ieftinească apa la Sofia cu 4% din mai. Prețul actual din capitala Bulgariei este cu 40% mai mic decât cel al Apa Nova de la București

Bulgaria Veolia BUUN

Tariful la serviciile de apă și canal în Sofia, capitala Bulgariei, urmează să scadă cu circa 4% începând de luna viitoare, Decizia aparține autorității de reglementare în energie și utilități de la sud de Dunăre și a fost luată ca urmare a faptului că firma concesionară a acestor servicii, Sofiyska Voda, controlată de francezii de la Veolia, nu a redus pierderile de apă din rețea, așa cum se angajase anterior. În prezent, până la anunțata ieftinire, prețul la apă și canal din Sofia este de circa 0,9 euro/mc, cu 40% mai mic, în monedă europeană, decât cel practicat la București (circa 1,5 euro/mc) de Apa Nova, deținută tot de Veolia. Asta în condițiile în care salariul mediu net din Bulgaria, de aproximativ 325 de euro pe lună, este cu doar 8% mai mic decât cel din România (353 euro pe lună). 

Sofiyska Voda, concesionarul serviciilor de apă și canal din Sofia, capitala Bulgariei, este controlat în proporție de 77,1% de compania franceză Veolia Water, restul acțiunilor fiind deținute de municipalitatea sofiotă.

Autoritatea de reglementare în energie și utilități din Bulgaria a anunțat că va obliga Sofiyska Voda să reducă cu 4% tariful la apă și canal la Sofia începând de luna viitoare, drept penalizare pentru faptul că firma concesionară nu a implementat una din componentele planului de investiții la care se angajase.

Mai precis, firma nu a redus pierderile de apă din rețea, reducerea acestor pierderi fiind o condiție pusă de autoritatea de reglementare pentru aprobarea tarifului actual, de 1,76 leva/mc (circa 0,9 euro/mc).

Ceruseră o scumpire de 12%...

Anterior, compania controlată de francezii de la Veolia, care dețin și concesionarul omolog din București, Apa Nova, ceruse, dimpotrivă, o majorare cu 12% a tarifului, invocând creșterea costurilor cu investițiile, rata inflației și prețul mare al combustibililor.

Directorul general al companiei, Etienne Petit, declarase că scumpirea este necesară pentru realizarea unui echilibru între veniturile, costurile operaționale și nevoile investiționale ale Sofiyska Voda, arătând că firmei concesionare îi este tot mai greu să își facă planul de investiții, mai ales în condițiile unei inflații de 3%. Potrivit lui Petit, în ultimii cinci ani, tariful reglementat la apă și canal în Sofia a fost în permanență cu circa 20% mai mic decât ar fi trebuit să fie în condițiile calendarului convenit inițial.  

În replică, primarul Sofiei, Iordanja Fandakova, a respins în mod repetat solicitările de majorare a tarifului la apă și canal ale Sofiyska Voda și a cerut autorității de reglementare în energie și utilități să nu aprobe scumpirea cerută de companie.

Mai mult, primarul a amenințat că ar putea rezilia contractul de concesiune, semnat în urmă cu 10 ani, dacă Sofiyska Voda va fi sancționată de două ori la rând de către autoritatea de reglementare, adăugând că respectivul contract s-a dovedit a fi foarte neprofitabil pentru municipalitatea din Sofia.

În prezent, până la anunțata ieftinire, prețul la apă și canal din Sofia este de circa 0,9 euro/mc, cu 40% mai mic decât cel practicat la București (circa 1,5 euro/mc) de Apa Nova, deținută tot de Veolia, în condițiile în care salariul mediu net din Bulgaria, de aproximativ 325 de euro pe lună, este cu doar 8% mai mic decât cel din România (353 euro pe lună). 

...pe care la București au obținut-o

Tariful la apă și canal la București a fost majorat din martie anul acesta cu 12,8%, respectiv cu 0,75 lei/mc (TVA inclus), de la 5,86 la 6,61 lei/mc, pentru asigurarea capacității de finanțare a investițiilor Apa Nova în rețeaua de apă și canalizare din capitală.

Potrivit Apa Nova, ultima ajustare ordinară de tarif fusese aplicată în august 2010, iar de la această dată inflaţia a crescut 15,2 %, iar leul s-a depreciat cu 4,8% față de euro.

„Noul tarif ce se va aplica în București, comparativ cu tariful aplicat în alte orașe din România care, de asemenea, au stații de epurare, se situează pe locul 16 în ordine descrescătoare, adică continuă să fie sub tariful aplicat în unele orașe precum Iași, Constanţa, Arad, Pitești etc”, se afirma într-un comunicat al Apa Nova din 22 februarie.

Francezii mai arătau că, după scumpire, cheltuiala medie a unei familii cu factura pentru serviciile de apă și canalizare va fi de 3,5% din venitul mediu lunar. În plus, promiteau ieftiniri masive în următorii trei ani.

„Însă, până la sfârșitul anului 2016, ca urmare a finalizării unor investiţii importante pentru bucureşteni (de exemplu investiţiile pentru Casetă), tarifele pentru serviciile de apă şi de canalizare vor scădea cu 23% deoarece se termină perioadele de aplicare pentru unele ajustări de tarif. Această scădere este calculată fără a lua în calcul inflația şi alte ajustări extraordinare ale tarifului”, se spunea în comunicatul Apa Nova.

Apa Nova Bucureşti este controlată de compania franceză Veolia, ca și Sofiyska Voda de la Sofia,  iar în anul 2000 a concesionat serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare din Capitală, pentru o perioadă de 25 de ani.

Tag Cloud