Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Motorina Veste bună pentru pasageri: UE mai iartă un an companiile aeriene de taxa pe emisiile de CO2

Veste bună pentru pasageri: UE mai iartă un an companiile aeriene de taxa pe emisiile de CO2

Avioane taxa CO2

Companiile aeriene care operează în Uniunea Europeană vor mai fi iertate încă un an de obligația de a plăti o taxă pe emisiile de gaze cu efect de seră generate de zborurile lor, după ce autoritățile europene au convenit să amâne implementarea unui plan mai vechi, care prevede că operatorii aerieni vor fi obligați să plătească pentru impactul negativ pe care activitatea lor îl are asupra mediului.

Este o veste bună pentru pasagerii liniilor aeriene care derulează zboruri în UE, cei care ar urma, în cele din urmă, să suporte costurile suplimentare generate pentru companii de această taxă de mediu, reflectate în scumpirea biletelor de avion.

Potrivit planului UE, companiile aeriene vor fi taxate pentru emisiile de CO2 generate de fiecare cursă care decolează sau aterizează în cadrul blocului comunitar, indiferent de punctul de plecare inițial sau de destinația finală a respectivelor zboruri, scrie The Wall Street Journal.

Însă negociatorii din Parlamentului European, alături de reprezentanții statelor membre UE, au convenit, marți, cum era și de așteptat, să amâne cu un an implementarea acestui plan.

Amânarea are ca scop câștigarea de timp în vederea încheierii unui acord global asupra acestei chestiuni, planul inițial stârnind reacții dure din partea principalilor parteneri comerciali ai UE, printre care SUA, China, India și Rusia, care au amenințat cu măsuri de retaliere care ar fi riscat să declanșeze un război comercial la scară mondială. 

Guvernele Chinei și Indiei le-au transmis operatorilor aerieni naționali să nu coopereze cu Uniunea Europeană în privința acestui plan, iar ambele camere ale Congresului Statelor Unite au adoptat măsuri legislative menite să interzică liniilor aeriene americane să accepte să fie taxate de către UE pentru emisiile lor de dioxid de carbon. Măsurile nu au fost însă promulgate încă de către președintele Barack Obama.

Oficialii UE au încercat să prezinte amânarea ca pe un succes al politicii lor de mediu.

„Astfel, transmitem un semnal puternic comunității internaționale, anume că apelul nostru la încheierea unui acord internațional cu privire la reducerea emisiilor de CO2 în aviație este unul serios. Acum, ușa este deschisă pentru o înțelegere internațională și pentru o acțiune comună globală”, a declarat președintele Comitetului pentru Mediu al Parlamentului European, Matthias Groote.

În noiembrie anul trecut, când s-a făcut pentru prima dată propunerea de a se amâna implementarea planului de taxare a emisiilor poluante ale companiilor aeriene, organizațiile de lobby ale acestora au reacționat exprimând un optimism moderat, în timp ce grupurile ecologiste au acuzat UE că a cedat prea mult teren în această chestiune.

Tag Cloud