Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Motorina Companiile petroliere autohtone ar putea fi nevoite să-și refacă bugetele, fundamentându-le pe un preț al petrolului de 100 de dolari pe baril

Companiile petroliere autohtone ar putea fi nevoite să-și refacă bugetele, fundamentându-le pe un preț al petrolului de 100 de dolari pe baril

oil increase

Companiile petroliere din România ar putea fi nevoite să-și revizuiască planul de afaceri pentru acest an și să-l fundamenteze de un preț al petrolului mult mai ridicat decât cel anticipat (și implicit pe o marjă de rafinare mai scăzută), perspectiva unui baril de petrol de 100 de dolari nemaifiind una improbabilă.

Specialiștii anticipează că Arabia Saudită va face tot posibilul să exploateze actuala situație geopolitică pentru a conduce prețul petrolului la un nivel de minim 80 de dolari. Potrivit OilPrice.com, nu este deloc improbabil nici un preț de 100 de dolari, Arabia Saudită având tot interesul să monetizeze cât mai bine viitoarea listare a gigantului saudit Aramco.

OMV Petrom, de exemplu preconiza în ultimul său raport, din luna februarie, pentru anul 2018, un preț mediu al țițeiului Brent de 60 dolari pe baril.

Joi dimineață, țițeiul Brent (de referință pe piața globală) cu livrare în luna iunie se apreciase cu 47 de cenți față de nivelul de închidere al zilei premărgătoare, la 73,95 dolari pe baril, cu 23,25% peste prețul mediu estimat de OMV Petrom pentru tot anul.

O apreciere similară (48 de cenți) înregistrase și țițeiul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) cu livrare în mai, acesta tranzacționându-se la un preț de aproape 69 dolari/baril.

În 2017, OMV Petrom a realizat un preț mediu al petrolului la nivel de Grup de 45,77 dolari/baril.

O majorare a prețului petrolului ar avea efecte benefice asupra activității de explorare și producție upstream), însă ar afecta companiile care se axează pe activitatea de rafinare și marketing (downstream), care se vor confrunta cu o majorare a prețului materiei prime și, implicit, cu o scădere a marjelor de rafinare.

OMV Petrom a înregistrat în 2017 la rafinăria sa de la Petrobrazi o marjă de rafinare de 7,6 dolari/baril (în creștere cu 11% față de 2016), iar Rompetrol, la Petromidia, o marjă de 7 dolari/baril (în creștere cu 20% față de 2016).

De altfel, în raportul său din ianuarie, care se baza pe un preț mediu al petrolului de 60 de dolari/baril, OMV Petrom estima un nivel al marjelor de rafinare mai scăzut decât cel realizat în 2017. În plus, un efect negativ asupra activității de downstream a OMV Petrom îl va avea și scăderea ratei de utilizare a rafinăriei de la 93% în 2017 la 85%, în principal ca urmare a intrării, începând cu această lună, a rafinăriei de la Petrobrazi în revizie generala planificată, timp de 6 săptămâni.

În 2017 rata de utilizare a rafinăriei Petromidia, operată de Rompetrol Rafinare, a fost de 85,88%, în în scădere cu 0,8% față de nivelul înregistrat în 2016, în principal ca urmare a intrării în revizie a rafinăriei în luna mai a anului trecut.

Cu numai o săptămână în urmă, presa internațională a anunțat că oficialii saudiți speră că vor putea contribui la aprecierea prețului petrolului la mini 80 de dolari pe baril, pentru a beneficia cât mai mult de pe urma listării Aramco.

În acest sens, cartelul statelor exportatoare de petrol (OPEC - al cărui membru cel mai important este Arabia Saudită) și partenerii săi non-OPEC (printre care și Rusia) iau în calcul o nouă prelungire de limitare a producției până la mijlocul anului 2019. Cum stocurile de petrol la nivel global urmează a scădea în viitorul apropiat, o limitare a producției va micșora oferta și ar conduce la o majorare a prețurilor exact înaintea listării companiei saudite.

Potrivit Bloomberg, rata de conformare a statelor membre OPEC la prevederile acordului a fost mai mare de 100% pentru a cincea lună consecutivă. În martie, aceasta a crescut la 164%, de la un nivel deja ridicat, de la 148% înregistrat în februarie.

"Nu m-ar mira ca Arabia Saudită să dorească un preț al petrolului de 100 de dolari, cel puțin până la prezentarea ofertei publice inițiale”, a declarat, pentru Reuters, o sursă din piață.

"Arabia Saudită dorește prețuri mai ridicate la petrol, probabil pentru listarea Aramco, însă nu numai pentru asta. Analizați reformele și proiectele economice declanșate, dar și războiul din Yemen. Cum vor plăti pentru toate astea? Au nevoie de prețuri mai mari la petrol“, a declarat o sursă OPEC pentru Reuters.

Tag Cloud