Petrolul a pierdut 4 dolari pe baril și s-ar putea deprecia cu alți 10. Benzina și motorina se vor ieftini în continuare
- Detalii
- Publicat în 15 October 2014
- Scris de Florin Rusu
Petrolul a avut ieri cea mai proastă zi din ultimii ani, prețul internațional al țițeiului (atât Brent, cât și West Texas Intermediate - WTI) depreciindu-se cu aproximativ 4,5%. Chiar dacă aceasta este o veste proastă pentru statele care își construiesc buegetele pe exporturile de petrol și pentru companiile cu cosuri mari de exploatare (precum cele care produc petrol din șisturi bituminoase), cel puțin pe termen scurt, este o veste bună pentru șoferi.
De altfel, principala companie de pe piața distribuției de carburanți din România, Petrom a ieftinit ieri atât benzina, cât și motorina, cu 5 respectiv 4 bani pe litru, după ce săptămâna trecută efectuaze o ieftinire cu alți 10 bani pe litru la ambele categorii de carburanți.
Iar tendința de ieftinire va continua, așa cum arată în prezent evoluția prețului internațional al petrolului.
Ieri, țițeiul WTI, etalon pe piața americană, s-a depreciat cu 4.5%, atingând un nivel de 81,84 dolari pe baril pe New York Mercantile Exchange, cel mai redus nivel înregistrat din iunie 2012. Analiștii citați de Wall Street Jurnal susțin că prețul WTI ar putea pierde alți 10 doari pe baril î perioada următoare.
Economia americană va fi afectată negativ
Aceasta este o veste bună pentru consumatori și pentru companiile americane, mai puțin cele din sectorul petrolier. Și în special cele care exploatează resurse neconvenționale, unde costurile de producție sunt mai ridicate. “Dacă prețurile vor coboră sub 80 de dolari pe baril (preț considerat critic pentru profitabilitatea companiilor care exploatează petrol de șist), ceea ce cred că este posibil, vom înregistra o reducere a activităților de forare în SUA", susține Ralph Eads, vicepreședinte la Jefferies LLC, citat de Bloomberg.
Alți economiști citați de WSJ susțin că impactul reducerii prețului WTI asupra economiei americane va fi unul negativ, cauza principală a scăderii prețului petrolului fiind performanța dezamăgitare a economiei globale.
“Dacă nu avem piețe pe care să ne vindem exporturile, economia va suferi chiar dacă americnaii vor rămâne cu mai mulți bani de cheltuială după achiziționarea de carburanți”, susține James Hamilton, profesor de economie al Universității din California, San Diego.
OPEC este divizată
Brent-ul, etalonul la nivel european, a pierdut și el marți 4,3%, ajungând la 85,04 dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimii 4 ani. A fost cea mai dramatică scădere zilnică din september 2011.
Cauzele fundamentale ale acestei evoluții a petrolului sunt diminuarea cererii la nivel global, în special ca urmare a creșterii economice dezamăgitoare din UE și China, și majorare producției la nivel global, atât ca urmare a reânceperii exportului din Libia, a creșterii producției în Rusia la cel mai ridicat nivel din perioada post-comunistă, dar mai ales în urma boom-ul tehnologiei de șist din SUA, care a transformat SUA în principalul producător de petrol la nivel global.
în pofida faptului că, la rândul lor, au nevoie de un preț minim al petrolului pentru a-și echilibra execuțiile bugetare, Arabia Saudită, Iranul, Irakul și Quatar-ul au decis să nu mai apeleze, spre nemulțumirea celorlalți membri OPEC (mai ales Venezuela), la mijlocul tradițional de control al prețurilor, micșorarea producției, ci să adopte o tactică total opusă, majorarea producției.
Chiar dacă Iran-ul are nevoie de un preț de 140 de dolari pe baril pentru a-și echilibra execuția bugetară, Irakul, de unul de 106 dolari pe baril, Arabia Saudită, de unul de 93 de dolari, iar Quatar-ul, de unul de 65 de dolari, cele patru state au decis să declanșeze un război al prețurilor pe termen mediu și lung cu industria producătoare de petrol din formațiuni de șisturi bituminoase din SUA.
Rusia: Conspirație SUA-Orientul Mijlociu
Rusia pare a crede însă altceva. Fostul ministru de finanțe rus Alexei Kudrin a sugerat că ar putea exista “un acord al statelor mari importatoare și exportatoare, în special SUA și cele din Oierntul Mijlociu, ca producția să fie majorată, iar prețurile să rămână la un nivel redus”. Această terie aduce aminte de cele din Rusia Sovietică din anii ’80, potrivit cărora prăbuțirea prețului petrolului din acea perioadă a jucat un rol important în prăbușirea URSS.