Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare România rămâne statul european cu cele mai reduse facturi la gaze în pofida unei ponderi a taxelor în prețul final dintre cele mai ridicate din UE

România rămâne statul european cu cele mai reduse facturi la gaze în pofida unei ponderi a taxelor în prețul final dintre cele mai ridicate din UE

gaze scumpe

România rămâne statul european cu cel mai redus preț al gazului natural facturat consumatorilor casnici (3 euro/100 KWh), în pofida faptului că ponderea taxelor în prețul final este una dintre cele mai ridicate din UE (43% din preț).

Un nivel mai ridicat al ponderii taxelor în prețul final al gazelor este înregistrat doar în Danemarca (56% din prețul facturat consumatorilor casnici), Olanda (51%) și Suedia (45%).

De cele mai reduse ponderi ale taxelor în prețul final din UE beneficiază consumatorii casnici din Marea Britanie(9%), Luxemburg (10%), Bulgariei, Republicii Cehe și Slovaciei (toate cu 17%).

La nivelul UE, impozitele și taxele au reprezentat, în medie, aproximativ un sfert (27%) din prețurile gazelor naturale în a doua jumătate a anului 2017.

Exprimate în euro, prețurile medii cele mai scăzute ale gazelor facturate consumatorilor casnici în a doua jumătate a anului 2017 au fost, potrivit Eurostat, cele din România (3,1 euro pe 100 kWh), Croația și Ungaria (ambele 3,7 euro), Bulgaria (3,8 euro), Letonia (3,9 euro), Lituania și Luxemburg (în jur de 4,0 euro).

Cele mai ridicate prețuri la gaze au fost achitate de consumatorii casnici suedezi (11,3 euro), danezi (8,8 euro), spanioli și italieni (8,7 euro), olandezi (8,2 euro) și portughezi (8,0 euro).

Prețul mediu al gazului facturat consumatorilor casnici europeni a fost de 6,3 euro pe 100 kWh, de două ori mai ridicat decât cel din România.

În a doua jumătate a anului trecut, prețurile gazelor naturale au scăzut în medie cu 0,5% în UE, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în Slovenia (-5,5%), Germania (-5,1%) și Luxemburg (-4,8%). În schimb, cele mai mari creșteri au fost observate în Estonia (+ 25,9%), urmat de Bulgaria (20,6%) și Danemarca (+ 18,1%).

România a fost anul trecut statul european cu cea mai mare majorare a producției de gaze naturale, atât procentuală, cât și nominală, în pofida faptului că volumul gazelor naturale extrase la nivelul întregii Uniuni Europene s-a redus cu 3%. Potrivit datelor Eurostat, anul trecut, România și-a majorat producția cu 8% (sau 800 milioane metri cubi) comparativ cu 2016, situându-se pe primul loc în topul statelor membre UE cu un nivel al producției mai mare față de cea din anul precedent.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/analiza-romania-a-fost-statul-european-cu-cea-mai-mare-majorare-a-productiei-de-gaze-in-2017-18079658

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Tag Cloud