Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Statul nu permite Transgaz să emită obligațiuni de 500 mil. lei pentru dezvoltare. Compania s-a angajat la investiții de 1,5 mld. € pentru transportul gazelor din Marea Neagră

Statul nu permite Transgaz să emită obligațiuni de 500 mil. lei pentru dezvoltare. Compania s-a angajat la investiții de 1,5 mld. € pentru transportul gazelor din Marea Neagră

Transgaz investitii

Acționarii Transgaz, operatorul sistemului național de transport de gaze naturale, companie controlată de statul român cu 58,51% din acțiuni, au respins propunerea managementului societății de a împrumuta până la 500 milioane lei printr-o emisiune de obligațiuni corporative, pentru finanțarea programului de investiții în dezvoltare al companiei.

"Nu aprobă o emisiune de obligațiuni corporative, negarantate, în valoare de maxim 500 milioane lei, cu maturitate de minim 5 ani, cu dobândă fixă, pentru finanțarea Planului de dezvoltare a Sistemului Național de Transport al gazelor naturale în perioada 2014 - 2023", se arată în hotărârea AGEA de la Transgaz de marți.

Cu o zi înainte, în cadrul AGOA, acționarii Transgaz au aprobat propunerea de repartizare a peste jumătate din profitul net consemnat de societate în 2014 sub formă de dividende. Astfel, s-a aprobat un dividend brut de 21,80 lei/acțiune. În acest fel, din profitul net de 502,51 milioane lei consemnat de Transgaz anul trecut, 256,67 milioane lei vor fi distribuiți sub formă de dividende.

Potrivit raportul anual al Transgaz pe 2014, anul trecut, compania a încheiat un acord cu OMV Petrom și Exxon privind conectarea dezvoltării de gaze naturale din perimetrul offshore din Marea Neagră Neptun Deepwater, concesionat de cele două companii, la sistemul național de transport de gaze naturale operat de Transgaz.

"În baza acordului de cooperare, a fost înființat un comitet de conducere și două grupuri comune de lucru pe probleme tehnice și comerciale/reglementare. De asemenea, sunt în curs de elaborare și negociere acorduri de cooperare și cu alți concesionari care dețin licențe de explorare în Marea Neagră", se arată în documentul citat.

Prin acordul cu OMV Petrom și Exxon, Transgaz și-a asumat proiectarea și dezvoltarea unui program de investiții de aproximativ 1,5 miliarde euro în mai puțin de 4 ani, precizează administratorii societății.

"Confirmarea capacității companiei de a proiecta și finanța acest complex program de dezvoltare a fost și va fi esențială pentru a asigura încrederea investitorilor străini în perimetrele din Marea Neagră, investitori care vor aduce peste 5 miliarde de dolari în capital pentru aceste dezvoltări. Îndeplinirea acestor cerințe a fost cu atât mai importantă cu cât aceste dezvoltări concurau în paralel cu concepte extrem de periculoase strategic pentru România, cum era proiectul South Stream. Din fericire, compania și-a îndeplinit cu succes toate cerințele și nu a deschis o breșă în stabilitatea strategiei de dezvoltare energetică a țării", se afirmă în raport.

În document se precizează că proiectele de investiții prin care gazele din Marea Neagră ar urma să fie transportate pe teritoriul României sunt în stadiile finale de proiectare.

"În acest moment, compania a dovedit că își va putea îndeplini toate obligațiile asumate față de partenerii străini și așteaptă confirmarea resurselor pentru a putea demara proiectele de dezvoltare. Aceste proiecte sunt în stadii finale de proiectare și cererile pentru fonduri europene au fost înaintate în anticiparea deschiderii primului call în iunie 2015. În așteptarea confirmării finanțării europene și angajării contractuale a producătorilor din Marea Neagra, anul 2014 a fost un an al controlului cheltuielilor investiționale, pentru a evita creșterea nesustenabilă a tarifelor și pentru a realiza economiile necesare pentru investițiile programate odată ce fie primim granturi europene dedicate dezvoltărilor viitoare, fie avem o angajare fermă a producătorilor din Marea Neagră", se spune în raport.

Astfel, investițiile Transgaz au scăzut cu 25,5% anul trecut, comparativ cu 2013, de la 203,6 la 151,7 milioane lei.

Profitul net al companiei s-a majorat cu 52% anul trecut, dar a fost cu 122 milioane de lei mai mic decât suma totală a taxelor și impozitelor plătite statului, în valoare de 629,7 milioane de lei. Din acestea, TVA a reprezentat 254,788 milioane lei, impozitul pe profit - 106,4 milioane lei, redevențele petroliere - 163,5 milioane lei, impozitul pe venituri din salarii – 37,66 milioane lei, iar impozitul pe construcții speciale - 1,922 milioane lei.

Tag Cloud