Benzinăriile lui Niels Schnecker, în faliment
- Detalii
- Publicat în 05 August 2014
Pentru unii poate fi greu de înţeles cum e posibil ca fostul prezentator TV Niels Schnecker (care susţine că a fost consilier al preşedintelui Ronald Reagan dar şi că... are centură neagră Kung Fu) să nu aibă afaceri prospere.
Mai ales că se ocupă şi cu activităţi de consultanţă şi management. Cu toate acestea, multe dintre afacerile în care a fost asociat acesta în anii din urmă au ajuns ba în insolvenţă, ba în lichidare, ba li s-a suspendat activitatea.
Nu e clar deci cât de bine oferă altora consultanţă pentru afaceri fostul prezentator TV de la Antena 3 dar e sigur că la afacerile sale nu se pricepe foarte bine. Mai nou, una dintre afacerile fondate de acesta, compania Sky Petrol, înfiinţată în anul 2010, a intrat în urmă cu o lună în procedura simplificată de insolvenţă, adică în faliment, aşa cum indică un document consultat de Energy Report.
Sky Petrol a vândut carburant în benzinării închiriate iar afacerile companiei au sărit de 33 milioane de lei în anul 2012 pentru ca anul trecut să scadă sub 6 milioane de lei.
Compania a sfârşit prin a-şi cere insolvenţa cu intenţia de a-şi lichida averea. Înainte de intrarea în insolvenţă, Niels Schnecker s-a retras din afacere iar la căpătâiul firmei a rămas ca asociat unic şi administrator doar Hakan Avci, unul din turcii cu care Schnecker a pornit la drum în această afacere în anul 2010.
Pentru cei care au de recuperat bani de la Sky Petrol, termenul limită pentru depunerea creanţelor este 1 septembrie.
Prima şedinţă a adunării creditorilor va fi în 6 octombrie. Până atunci, pentru lichidatorul judiciar s-a propus un onorariu lunar de 2.000 de lei plus TVA.
Dintre companiile ajunse în insolvenţă în anii din urmă la care a participat Niels Schnecker amintim aici “FDI Real Invest Consulting”, “Capital Finance Consult” şi “Trend Publishing”.
Ne vom opri în treacăt la Capital Finance Consult (care înainte de intrarea în insolvenţă s-a numit Schnecker van Wyk & Pearson Pro Finance), aceasta fiind compania a cărei insolvenţă s-a închis la începutul anului curent. Interesant e că respectiva companie se ocupa cu “activităţi de consultanţă şi management la nivel global”. A fost probabil o companie prea mare pentru o ţară cu afaceri aşa de mărunte.
Până se se termine şi cu insolvenţa acesteia, compania a depus un plan de reorganizare, care plan însă nu a fost votat de creditori. Schnecker van Wyk avea de dat 1,35 milioane de lei către mai mulţi creditori, majoritatea banilor de recuperat avându-i însă Direcţia Finanţelor Publice in Bucureşti (1,26 milioane de lei).
Toate fondurile din averea companiei au fost distribuite (printre ultimele bunuri vândute fiind un Peugeot 206, pe care s-au obţinut 2.200 euro), procedura a fost închisă la începutul anului curent iar compania a fost radiată.