Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare OMV: Negocierile cu Gazprom nu sunt afectate de conflictul rușilor cu UE

OMV: Negocierile cu Gazprom nu sunt afectate de conflictul rușilor cu UE

Econgas, gaura neagra a OMV

Negocierile OMV cu Gazprom referitoare la contractele de furnizare de gaze naturale pe termen lung nu sunt afectate de disputa dintre Uniunea Europeană și gigantul rus, a declarat miercuri, șeful diviziei de gaze și electricitate al principalului acționar al Petrom, Hans-Peter Floren, citat de Reuters.

În decembrie, OMV a ajuns la un acord preliminar cu Gazprom în vederea ajustării prețului gazelor rusești, care până atunci se indexau în funcție de evoluția prețului internațional al petrolului. Noua formulă va reflecta mai bine actualul preț de pe piața spot a gazului, cea ce va avea un efect pozitiv asupra rezultatelor unitații de trading cu gaze a OMV, Econgas, unitate aflată pe pierdere. 

În prezent, ce le două companii negociază asupra unei soluții permanente, care să pună în practică acordul interimar convenit în decembrie.

"Nu cred că relațiile noastre contractuale bilaterale sunt umbrite de discuțiile dintre Gazprom și UE", a declarat Floren.

Uniunea Europeană a deschis o anchetă anti-trust împotriva Gazprom, pe care o acuză că practică prețuri de monopol și a solicitat companiei rusești să renegocieze cu mai multe state europene acordurile semnate pentru construcția Southstream.

Acordul a dus la "stabilizarea" Econgas

Floren a refuzat să confirme sau să infirme dacă acordul preliminar, antedatat cu data de 1 aprilie 2013 este suficient pentru ca Econgas să revină pe profit în anul financiar 2013.

"În mod sigur a ajutat foarte foarte mult Econgas să se poziționeze pozitiv în 2013. Nu vă voi da niciun detaliu, însă vă dați seama că noul acord a avut o foarte mare contribuție la stabilizarea Econgas", a declarat Floren.

Așa cum preciza Energy Report, în raportul OMV pe al treilea trimestru și primele nouă luni din 2013 se menționează că marjele subsidiarei EconGas au rămas negative din cauza faptului că renegocierea contractului de furnizare gaze naturale pe termen lung cu Gazprom nu fusese încă finalizată.

OMV estima încă din noiembrie 2012 că decalajul dintre prețul spot al gazelor naturale și cel din contractele pe termen lung cu Gazprom va continua să preseze asupra profitabilității business-ului și anul acesta.

Acorduri de pe vremea Uniunii Sovietice

La acea dată, austriecii plăteau Gazprom cu circa 5 euro mai mult pe MWh echivalent de gaze naturale decât dacă ar fi cumpărat de pe piețele spot europene.

"Cei care sunt angajați în contracte de cumpărare de gaze din Rusia în care cotațiile la petrol sunt parte din formula de calcul al prețului de livrare sunt împovărați. Pentru EconGas, această povară începe să se vadă și în rezultate", declara, în noiembrie 2012, CFO-ul OMV, David Davies.

OMV se bazează pe livrări de gaze din Rusia din 1968, când Austria a negociat acorduri de import cu Uniunea Sovietică. Actualele acorduri, valabile până în 2027, prevăd livrări de gaze din Siberia către facilitățile de depozitare ale OMV din Baumgarten, Austria. Gazprom are în plan livrarea de gaze către Baumgarten prin gazoductul South Stream.

Costuri, dar și beneficii

"Nici o companie nu are o relație de mai lungă durată cu Gazprom decât OMV. Deal-ul cu Rusia este bun atunci când nu este suficientă lichiditate pe piețele spot, însă indexarea prețurilor la gaze la cotațiile mondiale ale țițeiului face contractele pe termen lung neeconomice", a adăugat CFO-ul OMV.

Potrivit oficialilor OMV, negocierile cu Gazprom urmau să se concentreze pe prețuri, pe dinamicile acestora și pe sistemele de indexare.

"Cel mai important este să dăm prețurile în jos, spre nivelul pieței", spunea Hans-Peter Floren, membru al board-ului executiv OMV, responsabil cu divizia de gaze și electricitate.

Tag Cloud