Iulian Iancu acuză un producător privat de manipularea pieței de electricitate, deși companiile de stat închiseseră în același timp nu mai puțin de 18 unități de producție
- Detalii
- Publicat în 13 October 2017
- Scris de Florin Rusu
Președintele comisiei de anchetă ANRE, Iulian Iancu, a acuzat joi un producător de electricitate de manipularea pieței, susținând că, în opinia sa, “a refuza să pui la dispoziție 100% din capacitatea de producție este infracțiune, deci automat se constituie într-un dosar penal de anchetă”.
În urma discuțiilor din cadrul comisiei cu reprezentanții ANRE a reieșit că Iulian Iancu se referea cel mai probabil la OMV Petrom (cel puțin așa crede președintele ANRE Nicolae Havrileț, necontrazis de deputatul social-democrat). Atacul social-democratului la adresa OMV Petrom este cu atât mai bizar cu cât capacitatea de producție a centralei de la Brazi, de 880 MW, reprezinta doar 3,5% din capacitatea totală de producție instalată în România, care însuma 24.700 MW la sfârșitul lui 2016. Raportat la consum, Brazi poate acoperi mai puțin de 10% din necesarul de consum pe timp de iarnă (peste 9000 MW).
În plus, era deja cunoscut faptul că centrala funcționează la jumătate de capacitate, încă din luna septembrie 2016, când a apărut o avarie la unul dintre transformatoare. Deci, cu mult înaintea creșterilor de prețuri de pe piața spot, care au survenit începând cu luna ianuarie 2017.
Profit.ro a explicat încă din februarie pricipalele cauze care au condus la majorarea prețurilor pe piața pentru ziua următoare (PZU), transformând România în importator net de electricitate. Ce nu știe sau nu vrea să spună deputatul PSD este că în respectiva perioadă, nu mai puțin de 18 unități de producție au avut întreruptă funcționarea, din care 8 centrale s-au confruntat cu întreruperi neplanificate. Printre cele mai importante se număra, e adevărat și centrala electrică a OMV Petrom de la Brazi, care funcționa deja de 4 luni la jumătate de capacitate, însă nu era singura. Și TPP Brăila (430 MW) și mai multe grupuri de 300 MW fiecare ale Complexelor Turceni și Rovinari aveau producția întreruptă.
Situația s-a agravat în cea de-a doua săptămână a lunii februarie, când România a devenit importator net de energie. Explicația, potrivit datelor transmise către Rețeaua Europeană a Operatorilor Sistemelor de Transport al Electricității, în numai trei zile 11-13 februarie, 5 unități de producție au devenit nefuncționale, una (hidrocentrala Lotru) având o întrerupere planificată a producției de 170 MW capacitate instalată, iar celelalte 4 (Turceni 7 - 317 MW, Isalnița 8 - 295 MW, CET Craiova 2 -131 MW, Iernut 1 - 94 MW) având întreruperi neplanificate ale producției. În total, față de ziua de vineri 10 februarie, capacitatea totală de producție a sectorului energetic din România a scăzut în numai trei zile cu aproximativ 1.000 de MW (1.007 MW mai exact, cu precizarea că Isalnița produce încă 148 MW din capacitatea total instalată de 295 MW). Vorbim deci de o capacitate indisponibilă dublă față de cea din cazul centralei Petrom. Însă respectivii producători sunt de stat, și deci apropiați de simțămintele social-democratice ale președintelui comisiei, care trebuia musai să înfiereze un producător privat.
Iancu susține că aceeași companie “a făcut oferte de cumpărare de energie electrică, în acelaşi timp în care își reducea producția, pentru toată luna ianuarie cu 2.000 de lei pe MWh”. Indiferent de veridicitatea sau nu a declarației președintelui Comisiei (în special în ceea ce privește suma), este foarte probabil ca OMV Petrom să fi cumpărat energie electrică de pe piața spot, însă nu pentru a face profit, ci pentru a-și onora contractele forward deja semnate în momentul în care se baza pe întreaga capacitate de producție, și nu pe jumătatea rămasă în urma defectării transformatorului.
De altfel, potrivit CEO-ului OMV Petrom, Mariana Gheorghe, compania nu a beneficiat de pe urma aprecierii prețurilor pe PZU. “Am avut contractele noastre forward, de livrare la termen, pe care le-am onorat. Nu am anticipat creșterea cererii de energie din ianuarie anul acesta. Nu am livrat foarte mult pe piața spot, PZU, am avut și incidentul cu turbina de gaz nefuncțională din T4 2016. Dacă aveam la dispoziție și a doua turbină, puteam cu adevărat să capturăm și noi o parte din această cerere crescută de energie din prima parte a lui 2017", declara în mai 2017 directorul general al OMV Petrom.
În plus, afirmația deputatului social-democrat privind obligativitatea unor actori privați de a produce la capacitate maximă este una total contrară principiilor de piață. Nimeni nu poate fi obligat să producă la capacitate maximă. Potrivit logicii lui Iulian Iancu, toate companiile din domeniu ar trebui să fie subiectul unui dosar penal, atât timp cât pe timp de iarnă producția este în România de 9.000 MW și de 6.000-7.000 MW pe timp de vară, iar puterea total instalată este de 24.700 MW. Cu alte cuvinte, în medie producătorii își utilizează, din motive obiective sau din rațiuni comerciale maxim 40% din capacitatea total instalată. Potrivit populismului lui Iulian Iancu, producătorii de energie regenerabilă, eoliană și solară, ar trebui să fie primii cu dosar penal pentru neutilizarea 100% a capacității de producție, chiar dacă nu este vina lor că bate sau nu vântul sau că afară e innorat.
De altfel, președintele ANRE, Nicolae Havrileț, i-a explicat lui Iulian Iancu că niciun producător nu poate fi forţat să producă la o capacitate de 100%, fiecare fiind liber să aleagă platforma bursieră pe care vrea să meargă şi cantitatea pe care vrea să o vândă. Singura excepție este înregistrată, potrivit lui Havrileț, în cazul operatorilor cu obligații de echilibrare, care sunt sancționaţi de operatorul pieţei, Transelectrica, în cazul în care nu răspund cerințelor de echilibrare a sistemului. Iar Centrala de la Brazi a OMV Petrom “nu avea sarcini de echilibrare a sistemului energetic naţional”, susține președintele ANRE.