OMV Petrom respinge acuzațiile de manipularea a pieței de electricitate: nu numai că nu a beneficiat de prețurile ridicate din ianuarie, ci, dimpotrivă, a fost afectată negativ
- Detalii
- Publicat în 20 October 2017
- Scris de Florin Rusu
OMV Petrom a respins, într-un comunicat publicat miercuri pe Bursa de Valori București (BVB) adresat investitorilor, acuzațiile de manipulare a pieței și de vulnerabilizare a sistemului energetic național. Deși nu precizează cine a făcut aceste acuzații, ci doar că au “fost reflectate recent în spațiul public”, este evident că OMV Petrom se referă la declarațiile președintelui Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților și totodată președintele Comisiei Parlamentare de anchetă a ANRE, Iulian Iancu.
Acesta a acuzat, în cadrul unei ședințe a comisiei, un producător de electricitate de manipularea pieței, susținând că, în opinia sa, “a refuza să pui la dispoziție 100% din capacitatea de producție este infracțiune, deci automat se constituie într-un dosar penal de anchetă”. Ulterior, într-un comunicat de presă, a nominalizat OMV Petrom drept compania ai căror reprezentanți vor fi audiați pentru a da “informații lămuritoare despre următoarele: discriminarea producătorilor de energie electrică, manipularea pieței, creșterea artificială a prețului, vulnerabilizarea siguranței și a sistemului energetic național”
OMV Petrom susține că “până la acest moment și, implicit, anterior lansării în spațiul public a alegațiilor menționate, companiei nu i s-a solicitat de către Comisia parlamentară de anchetă a ANRE, un punct de vedere”.
În plus, OMV Petrom amintește că, în urma creșterii preturilor la electricitate în ianuarie 2017, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și Consiliului Concurentei (CC) au analizat evenimentele din primele luni ale anului de pe piața spot operată de OPCOM. “Potrivit declarațiilor publice ale reprezentanților ANRE și CC, în urma analizei, nu au fost identificate indicii de manipulare a pieței sau de înțelegeri intre jucătorii din domeniu.“, se precizează în comunicat.
Compania consideră că “aceste alegații sunt de natura sa afecteze reputația companiei și implicit derularea activităților comerciale. OMV Petrom acționează în deplin acord cu legislația din România, pe principii comerciale și de transparență”.
În opinia oficialilor OMV Petrom, întreruperea intenționată a producției și a comercializării de energie este contrară rațiunii de business a oricărei companii energetice.
OMV Petrom confirmă datele publicate de Profit.ro, potrivit cărora compania nu numai ca nu a beneficiat de preturile ridicate din ianuarie 2017, ci, dimpotrivă, a fost afectata negativ.
“Din cauza unor defecțiuni tehnice, asa cum am informat autoritățile competente, Centrala de la Brazi funcționa la 50% din capacitate încă din octombrie 2016, cu trei luni înainte de vârful de prețuri ale electricității, înregistrat în ianuarie 2017. OMV Petrom a înregistrat pierderi ca urmare a creșterii preturilor la electricitate. Compania avea în derulare contracte la termen pentru electricitatea ce urma a fi produsă de Centrala de la Brazi. Din cauza indisponibilității a jumătate din capacitate, compania a fost nevoită să achiziționeze cantitățile respective de pe piată, la prețuri mai mari, pentru a-și onora obligațiile contractuale. În plus, potrivit REMIT, alte 15 unități de producție din România au fost indisponibile pe întreaga durată a lunii ianuarie 2017, similar situației Centralei de la Brazi, cu o capacitate cumulată de peste 3.000 de MW; Centrala de la Brazi reprezenta aproximativ 14% din capacitățile indisponibile”, susține OMV Petrom.
Atacul social-democratului la adresa OMV Petrom este cu atât mai bizar cu cât capacitatea de producție a centralei de la Brazi, de 880 MW, reprezintă doar 3,5% din capacitatea totală de producție instalată în România, care însuma 24.700 MW la sfârșitul lui 2016. Raportat la consum, Brazi poate acoperi mai puțin de 10% din necesarul de consum pe timp de iarnă (peste 9000 MW). În plus, era deja cunoscut faptul că centrala funcționa la jumătate de capacitate, încă din luna septembrie 2016, când a apărut o avarie la unul dintre transformatoare. Deci, cu mult înaintea creșterilor de prețuri de pe piața spot, care au survenit începând cu luna ianuarie 2017.