Noi directori “vechi” la fosta Midia Resources, actuala Black Sea Oil & Gas. Avocaţii de la Pachiu şi de la Muşat s-au ocupat de schimbări
- Detalii
- Publicat în 15 October 2015
După contractul de transfer încheiat în august între “Sterling Resources” prin care se parafa vânzarea “Midia Resources” către CIEP Romania sarl (din Carlyle Group), aceştia din urmă au decis revocarea vechii conduceri şi schimbarea denumirii în Black Sea Oil & Gas, indică un document al “Black Sea Oil & Gas” (BSOG), consultat de Energy Report.
Noii directori ai Black Sea sunt canadianul Mark Douglas Beacom (60 de ani), CEO al BSOG şi francezul Serge Gulbert (45 de ani). Beacom are reşedinţa temporară în Bucureşti, pe Şoseaua Nordului şi... a lucrat tot pentru Sterling Resources, vechea companie care deţinea Midia Resources.
Mai precis, a fost la Sterling iar la începutul anului 2013 a fost şi vicepreşedinte al ARCOMN (Asociaţia Română a Concesionarilor offshore din Marea Neagră), figurând şi printre membrii fondatori ai asociaţiei, alături de John Loras Knapp de la Exxon care era preşedinte al asociaţiei şi de alţi membrii precum Liviu Ionescu (OMV Petrom), Oleg Shurubor (Lukoil), Dumitru-Gheorghe Rotar (Romgaz) şi alţii.
Cât despre francez, acesta figurează în ultima perioadă ca fiind şi CFO la Carlyle Group (din care este cumpărătorul CIEP Romania) după ce în trecut a fost, printre altele, General Manager la Perenco.
Dacă la încheierea contractului de vânzare, canadienii de la Sterling au fost asistaţi de avocaţii de la Muşat şi Asociaţii, şi pentru formalităţi diverse precum înregistrarea actualei decizii, atestarea identităţii semnatarilor etc au fost păstrată aceeaşi casă de avocatură.
Pe de altă parte, “Black Sea Oil & Gas” i-a împuternicit pe avocaţii de la Pachiu să semneze versiunea actualizată a actului constitutiv.
Sterling Resources Ltd a aprobat vânzarea Midia Resources către CIEP Romania sarl (din Carlyle Group) iar decizia a fost publicată în iunie 2015 în Monitorul Oficial în vederea desfăşurării perioadei de opoziţie.
Sterling a vândut cu 42,5 milioane de dolari întreaga sa afacere din România firmei Carlyle International Energy Partners (CIEP).
Tranzacția a inclus cotele de participare din perimetrele petroliere offshore Pelican13 (unde deţine 65%), 15 Midia (65%), EX- 25 Luceafărul (50%, care cuprinde şi Ana, Doina, Luceafărul şi Eugenia) și EX-27 Muridava (40%).
Perimetrele, situate în platforma continentală românească a Mării Negre, conțin o serie de descoperiri semnificative de gaze și prezintă resurse nete în categoria 2C și resurse posibile nete ce se ridică la echivalentul a aproximativ 51 și respectiv 375 milioane de barili de petrol.
În plus față de suma plătită pentru achiziționarea Midia, Carlyle International Energy Partners s-a angajat să finanțeze și dezvoltarea perimetrelor de mai sus.
Proiectul de dezvoltare se va axa pe foraj, realizarea infrastructurii, producția și vânzarea de gaze naturale pe piață. Fondurile pentru această investiție provin de la CIEP, un fond de 2,5 miliarde dolari care investește la nivel global în explorarea și producția de petrol și gaze, rafinarea, transportul, depozitarea și comercializarea petrolului și a produselor petroliere și nu în ultimul rând în servicii conexe exploatării petrolului în Europa, Africa, America Latină și Asia.
Sterling mai are active în Marea Britanie, România, Franța și Olanda. Acțiunile companiei sunt listate la bursa de la Toronto.
Să mai amintim tot aici că Sterling s-a retras în urmă cu circa doi ani şi din perimetrului offshore de apă adâncă Midia. ExxonMobil şi OMV Petrom au devenit titularii licenţei pentru zona de apă adâncă a perimetrului Midia XV în ianuarie 2014, după ce Guvernul a aprobat transferul drepturilor de explorare şi producţie de hidrocarburi de la Sterling, Romgaz având opţiunea achiziționării unei participaţii de 10% în cazul unei descoperiri comerciale. Perimetrul Midia este adiacent zonei de apă adâncă a perimetrului Neptun, unde ExxonMobil şi OMV Petrom au anunţat o descoperire masivă de gaze în 2012.
De altfel, în această vară, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a decis să aprobe prelungirea cu 12 luni a primei faze de extindere a perioadei de explorare aferente perimetrului offshore de apă adâncă Midia, concesionat de ExxonMobil, OMV Petrom și Gas Plus International, fără schimbarea duratei totale a perioadei de explorare și fără reducerea programului minim de explorare, prin prelungirea primei faze de extindere a perioadei de explorare și reducerea celei de-a doua.