Sterling, obligaţiuni de 225 mil. $ garantate cu perimetrul petrolier Luceafărul
- Detalii
- Publicat în 25 February 2015
În urmă cu trei săptămâni, Midia Resources a redactat o decizie prin care se arată că asociatul unic Sterling Resources a emis obligaţiuni în valoare totală de 225 milioane de dolari (SUA), constituind în acest sens garanţii reale, printre aceste garanţii fiind şi un contract de ipotecă mobiliară asupra participaţiilor deţinute de Midia la perimetrul petrolier EX-25 Luceafărul, indică decizia Midia Resources, consultată de Energy Report.
Compania canadiană de petrol și gaze Sterling Resources, care operează în România prin intermediul subsidiarei locale Midia Resources SRL, este emitentul obligaţiunilor de 225 milioane de dolari iar compania Nordic Trustee, înregistrată în Norvegia, este custodele obligaţiunilor.
Sterling şi Nordic Trustee au realizat în decembrie 2014 un contract de emitere obligaţiuni modificat şi revizuit, unde există condiţia ca Sterling şi Midia să acorde custodelui (acţionând în numele deţinătorilor de obligaţiuni) un pachet de garantare.
Să amintim că în ianuarie anul trecut a fost finalizate lucrări de prospecțiune seismică 3D pe o suprafață de 550 de kilometri pătrați din blocul offshore Luceafărul din Marea Neagră, unde Sterling deține o participație de 50% și este operator al concesiunii.
Acordul petrolier de concesiune pentru explorare – dezvoltare - exploatare în perimetrul EX - 25 Luceafărul, încheiat în ianuarie 2011 între Agenția Națională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, și Petro Ventures Europe B.V., în calitate de concesionar, a suferit după un timp o modificare.
Mai precis, în iunie 2012 s-a aprobat transferul unei cote de 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin acordul de concesiune, precum si a calității de Operator, către Midia Resources. Aşa se face că, în prezent, titularul acordului de concesiune este constituit din Petro Ventures, deținând o participație de 50%, și Midia Resources tot cu 50%.
Perimetrul EX – 25 Luceafărul are o suprafață de 920 kmp și este situat în platoul continental al Mării Negre aparținând României.
Conform acordului de concesiune, perioada de explorare este de 6 ani contractuali de la data intrării în vigoare a Acordului de Concesiune, respectiv 24.10.2011, și este împărțită în două faze, una obligatorie (faza I) şi alta opţională (faza a II-a).