OMV Petrom investește 30 milioane euro în redezvoltarea zăcământului Tazlău. Compania va renunța la alte 30 de zăcăminte
- Detalii
- Publicat în 13 November 2014
OMV Petrom va investi circa 30 milioane euro anul acesta și în 2015 pentru a implementa un proiect de redezvoltare a zăcământului de țiței Tazlău, situat în nord-estul țării, în județul Bacău, proiect care va debloca rezerve suplimentare de țiței de 3,2 milioane barili, echivalent cu circa 10% din producția anuală de țiței a companiei în România, înlocuind declinul natural.
Tazlău este un zăcământ matur de țiței, exploatat de peste 60 de ani, a cărui producție zilnică reprezintă sub 1% din producția totală de țiței a OMV Petrom în România.
Redezvoltarea are ca scop creșterea gradului de recuperare a țițeiului din zăcământul Tazlău, prin injecție de apă industrială. Proiectul de redezvoltare Tazlău constă în 20 de operațiuni de reparații capitale, construirea unei instalații de tratare a apei și a unei rețele noi de distribuție a apei, se arată într-un comunicat al OMV Petrom.
”OMV Petrom investește constant în tehnologii noi și metode de recuperare secundară pentru redezvoltarea zăcămintelor mature pentru a îmbunătăți ratele de recuperare a țițeiului și gazelor. Acest proiect va contribui la atingerea obiectivului nostru strategic de a stabiliza producția de hidrocarburi din România, în timp ce rezervele suplimentare deblocate prin această investiție vor întări contribuția OMV Petrom la asigurarea securității energetice a României pe termen lung”, a declarat Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de explorare şi producție.
Acest proiect va debloca rezerve suplimentare de țiței de 3,2 milioane barili, echivalent cu circa 10%din producția anuală de țiței a OMV Petrom în România, înlocuind declinul natural.
La finalul anului 2013, 11 proiecte de redezvoltare a zăcămintelor se aflau în faza de dezvoltare. Investițiile viitoare planificate pentru implementarea acestor proiecte se ridică la peste 500 milioane euro, iar rezervele dovedite și probabile se ridică la circa 100 milioane barili echivalent petrol.
Pe de altă parte, potrivit ZF, OMV Petrom intenționează să renunțe la 30 de zăcăminte onshore productive, dar care au un aport marginal la totalul producţiei, de până la 0,6%, spunând că acestea ar putea prezenta potenţial pentru alte companii.
„Ca parte a procesului de optimizare a portofoliului de zăcăminte, OMV Petrom are în vedere transferul licenţelor de exploatare pentru aproximativ 30 de zăcăminte onshore productive. De asemenea, sunt vizate şi o serie de zăcăminte onshore scoase din producţie, la a căror licenţă compania urma să renunţe. Zăcămintele sunt amplasate în diferite zone ale ţării. Acestea au o contribuţie marginală în producţia totală a diviziei explorare şi producţie din OMV Petrom (cumulat, până la 0,6% din producţie), însă pot prezenta potenţial pentru alte companii, care ar putea îmbunătăţi performanţele zăcămintelor prin aplicarea unor tehnologii de producţie diferite, prin creşterea eficienţei“, au declarat reprezentanţii OMV Petrom.