OMV Petrom a descoperit un nou zăcământ de ţiței în Marea Neagră (Perimetrul Istria)
- Detalii
- Publicat în 16 July 2014
- Scris de Florin Rusu
OMV Petrom a anunțat forarea cu succes a unei sonde de explorare offshore, în Perimetrul XVIII Istria, de mică adâncime. (mică adâncime). Sonda Marina 1 a identificat un zăcământ de țiței în platoul continental al Mării Negre.
Sonda de explorare Marina 1 a fost forată la circa 60 de km de țărm, în Perimetrul XVIII Istria, la o adâncime de cca 2.150 de metri sub fundul mării. În zona respectivă, adâncimea apei este de circa 50 metri.
Primele estimări rezultate din testele de producție indică o producție potențială pe sondă de 1.500 – 2.000 bep/zi.
Costurile pentru forajul sondei de explorare s-au ridicat la cca. 19 milioane euro. După finalizarea testelor, sonda de explorare Marina 1 va fi cimentată și abandonată.
„Marea Neagră este o zonă foarte importantă pentru OMV Petrom, o zonă în care există în continuare potențial pentru noi descoperiri. În prezent, producția din zona de mică adâncime a Mării Negre reprezintă circa 18% din producția totală de hidrocarburi a companiei în România. Avem o istorie de peste 40 de ani în explorarea și exploatarea hidrocarburilor din zona de mică adâncime a Mării Negre și vom continua să investim în dezvoltarea segmentului offshore”, a declarat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Explorare și Producție.
În următoarele luni, OMV Petrom va evalua rezultatele obținute cu ajutorul sondei Marina 1 în vederea dezvoltării şi punerii în producție a zăcământului, în cazul în care se constată viabilitatea comerciala a acestuia. Pentru exploatarea zăcământului va fi necesară dezvoltarea infrastructurii aferente, inclusiv forajul sondelor de producție. Producția din descoperirea Marina – dacă aceasta va fi declarată comercială - ar putea începe în următorii 3-4 ani. Investițiile necesare dezvoltării zăcământului sunt estimate la peste 100 milioane euro.
Operațiuni OMV Petrom în Marea Neagră
Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producţie pe mare a început în anul 1987.
În prezent, OMV Petrom are operațiuni atât în zone de mică adâncime, cât și în zone de mare adâncime, astfel:
Perimetrul Istria – mică adâncime (100% OMV Petrom): operațiuni de explorare și producție
OMV Petrom are în exploatare cinci zăcăminte: Pescăruș, Lebăda Est, Lebăda Vest, Sinoe și Delta. Acestea au o producție cumulată de circa 31.000 bep/zi.
În ultimii 10 ani, OMV Petrom a derulat trei campanii de achiziție seismică 3D în perimetrul Istria, acestea acoperind în totalitate suprafața perimetrului. În urma acestor campanii, în 2007, a fost descoperit zăcământul Delta, care a intrat în producție doi ani mai târziu.
Perimetrul Neptun Shallow – mică adâncime (100% OMV Petrom): operațiuni de explorare
Perimetrul Neptun Deep – mare adâncime (50% OMV Petrom, 50% ExxonMobil): operațiuni de explorare
Între decembrie 2011 – martie 2012, ExxonMobil și OMV Petrom au forat sonda Domino-1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din România, care a confirmat prezența gazelor naturale. Domino-1 a atins o adâncime totală de peste 3,000 de metri sub nivelul mării.
Perimetrul Midia Deep – mare adâncime (42.5% OMV Petrom, 42.5% ExxonMobil, 15% GasPlus): operațiuni de explorare