Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Impozitul pe construcții afectează profitabilitatea investițiilor OMV Petrom, în creștere cu 25% față de T1 2013

Impozitul pe construcții afectează profitabilitatea investițiilor OMV Petrom, în creștere cu 25% față de T1 2013

petrom-2

Investițiile trimestriale ale OMV Petrom au crescut cu aproximativ 25% în primul trimestru al acestui an, atingând o valoare de 1.249 mil lei, cu 248 milioane de lei peste valoare înregistrată în perioada similară a anului trecut.

Potrivit CEO-ului OMV Petrom, în acest an compania pe care o conduce va efectua investiții record, de peste 6 miliarde de lei, "cu condiția unui cadru favorabil investițiilor și a unor fundamente solide de piață".

Condiționalitatea enunțată de CEO-ul Petrom este explicată în raportul privind rezultatele pe primul trimestru al acestui an, publicat de companie: "Impozitul de 1,5%, aplicat la valoarea brută a construcțiilor, introdus în ianuarie 2014, are un impact negativ direct asupra costurilor de operare în toate segmentele de activitate ale companiei (în special în explorare și producție) și afectează rentabilitatea unora dintre proiectele noastre de investiții."

Investițiile de 6 miliarde de lei ar putea rămâne doar un deziderat

Cu alte cuvinte, deși în primul trimestru Petrom a efectuat investiții record, în condițiile în care guvernul nu devine mai prietenos din punct de vedere fiscal cu compania, nivelul anunțat al investițiilor, de 6 miliarde de lei, ar rămâne doar un deziderat.

Investițiile în exploatare și producție (1.084 mil lei) au reprezentat 87% din valoarea totală înregistrată în primele trei luni ale anului 2014, fiind cu 24% peste nivelul din perioada similară a anului trecut. Aceste investiții au fost direcționate către forajul sondelor de dezvoltare, proiecte integrate de redezvoltare a zăcămintelor, lucrări de reparații capitale și operațiuni de adâncime, instalații de suprafață, precum și către proiectul Totea Deep.

Investițiile în rafinare și marketing (155 milioane de lei) au reprezentat 12% din investițiile totale în primele trei luni ale anului 2014 și au fost direcționate, în special, către programul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi (incluzând instalația de conversie în vid a motorinei). În plus, investițiile au fost alocate și proiectelor de eficientizare, precum și unor proiecte de conformitate cu cerințele legale și de mediu, se precizează în raport.

Investițiile din 2013, mai mari decât profitul net realizat

În 2013, investițiile OMV Petrom s-au situat peste nivelul record al profitului înregistrat, ajungând la 1,181 miliarde de euro, în timp ce profitul net s-a situat la 1,085 miliarde euro.

Investitiile OMV Petrom au crescut la valoarea de 5.303 mil lei (2012: 4.930 mil lei), ca urmare a investitiilor substantial mai mari în explorare și producție, parțial contrabalansate de nivelul mai scăzut în gaze și electricitate și rafinare și marketing.

Investițiile în explorare și producție (4.401 mil lei) au reprezentat 83% din valoarea totală înregistrata în 2013, fiind cu 17% peste nivelul din 2012.

Investitiile realizate in gaze și electricitate in 2013 (18 mil lei) au fost semnificativ mai mici comparativ cu 2012, intrucat centrala electrica de la Brazi a inceput operatiunile comerciale in august 2012.

Investitiile in rafinare și marketing (827 mil lei) au reprezentat 16% din investitiile totale in 2013 si au fost directionate, in special, catre programul de modernizare a rafinariei Petrobrazi (incluzand modernizarea instalatiei de desulfurare gaze si recuperare sulf si a instalatiei de conversie in vid a motorinei).

Tag Cloud