Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Proprietate privată versus utilitate publică: Şeful Exxon se opune construirii unui turn de apă pentru fracturare hidraulică pe proprietatea sa

Proprietate privată versus utilitate publică: Şeful Exxon se opune construirii unui turn de apă pentru fracturare hidraulică pe proprietatea sa

Seful Exxon

Într-o seară din luna noiembrie a anului trecut, un bărbat înalt şi cărunt a venit la o şedinţă a consiliului local pentru a protesta faţă de construirea unui turn de apă în apropiere de casa sa, într-o comunitate bogată de lângă Dallas.

Bărbatul era Rex Tillerson, preşedinte şi director executiv al companiei Exxon Mobil Corp, relatează Wall Street Journal.

El şi vecinii săi au deschis un proces pentru a bloca construcţia turnului de apă, spunând că amplasarea acestuia este ilegală şi ar creea „poluare fonică şi probleme în trafic”, în parte pentru că acesta ar asigura alimentarea cu apă necesară exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.  

Asta presupune ca nişte cisterne de mare tonaj să tragă şi să pompeze o cantitate semnificativă de apă, metoda prin care se eliberează petrolul şi gazele din formaţiuni geologice dense şi care a ajutat la creşterea rapidă a producţiei de petrol şi gaze a Statelor Unite.

Exploatarea hidrocarburilor de şist prin fracturare hidraulică este, de asemenea, o parte esenţială a afacerii Exxon.

Nu vrea să-i scadă valoarea proprietăţii

În timp ce în procesul în care a intrat Tillerson se acuză efectele colaterale ale fracturării hidraulice, un avocat care îl reprezintă pe directorul executiv al Exxon spune că acesta nu s-a plâns de astfel de eventuale neplăceri.

„Am alţi clienţi care erau îngrijoraţi cu privire la posibilele probleme de zgomot şi trafic, dar el nu şi-a exprimat astfel de temeri faţă de mine sau altcineva”, a spus Michael Whitten, care conduce o mică firmă de avocatură în Denton, Texas. Avocatul spune că principala grijă a lui Tillerson este ca valoarea proprietăţii sale să nu fie afectată.

Un purtător de cuvânt al Exxon a refuzat să comenteze. Compania „nu are nicio implicare în această chestiune legală”, iar directorii ei nu au fost înştiinţaţi cu privire la participarea lui Tillerson la proces, a spus oficialul. Ulterior, compania a comunicat că Tillerson nu se opune construirii turnului prin prisma potenţialei sale utilizări ca sursă de apă pentru fracturarea hidraulică.

Conflictul pe tema turnului de apă înalt de aproape 50 de metri înseamnă mai mult decât posibile neplăceri legate de fracturarea hidraulică. Se mai pune problema în ce măsură această construcţie trebuie să respecte hotărârile administraţiei publice locale privind planurile urbanistice zonale şi care sunt drepturile locuitorilor care s-au bazat pe astfel de reglementări pentru a face investiţii în proprietăţi de milioane de dolari. Cel de-al doilea punct a fost cel pe care s-a concentrat Tillerson în comentariile sale din timpul şedinţei de consiliu local din noiembrie.

Nume grele

Turnul ar urma să fie amplasat în apropierea fermei şi hergheliei de cai de aproximativ 33,5 de hectare pe care Tillerson şi soţia sa le deţin şi la mică distanţă de gospodăria lor de 7,2 hectare. Tillerson a stat trei ore la audieri la procesul din luna mai a anului trecut, a participat la o sesiune de mediere care a durat o zi întreagă în septembrie şi a luat cuvântul împotriva construirii turnului în cel puţin două şedinţe ale consiliului local, potrivit informaţiilor publice din dosar.

Şeful Exxon nu este cel mai vocal sau notoriu opozant al construcţiei. El şi soţia sa au intentat proces în numele companiei prin care operează herghelia lor, Bar RR Ranches LLC, alături de trei alte cupluri. Principalii reclamanţi sunt fostul lider al majorităţii din Camera Reprezentanţilor Statelor Unite, Dick Armey, şi soţia sa. Avocatul Whitten, care reprezintă şi familia Armey, a spus că aceştia refuză să comenteze.

Turnul de apă este construit de către Cross Timbers Water Supply Corp., o companie non-profit cu statut de utilitate publică, iar reprezentanţii companiei spun că sunt obligaţi prin legea statului să construiască capacităţi suficiente pentru a satisface cererea în creştere. „Suntem o zonă cu un consum ridicat de apă”, a spus preşedintele companiei de utilităţi, Patrick McDonald. „Locuitorii au parcele vaste, pajişti, cai, vite, capre, piscine, grădini”, a completat el. Conducerea companiei Cross Timbers, denumită anterior Bartonville Water Supply, a spus că va vinde stocurile excedentare de apă companiilor de petrol şi gaze.

Populaţia zonei Bartonville a crescut cu aproape 50% din anul 2000 încoace, la aproximativ 1.600 de locuitori, conform statisticilor SUA.

Cel mai mare producător de gaze din SUA

Tillerson, în vârstă de 61 de ani, s-a mutat în Bartonville în 2001 şi a devenit director executiv al Exxon în 2006. Din 2007, companiile de profil au forat cel puţin nouă sonde pentru explorarea gazelor de şist pe o distanţă de aproximativ un kilometru şi jumătate de casa lui Tillerson, potrivit datelor autorităţilor locale.

Ultima companie care a făcut asta a fost XTO Energy Inc., în luna august 2009, potrivit organismului de reglementare din Texas. Tillerson tocmai demarase negocierile din partea Exxon pentru a compăra XTO. Patru luni mai târziu, Exxon şi-a înghiţit rivalul mai mic contra sumei de 25 de miliarde de dolari, devenind astfel cel mai mare producător de gaze din America.

XTO forează sute de sonde pe an şi face exploatări de gaze de şist prin fracturare hidraulică, iar unitatea Exxon a spus că reciclează apa şi o transportă prin conducte acolo unde este fezabil, în parte pentru a reduce traficul camioanelor cu cisterne.

În 2011, administraţia din Bartonville i-a respins companiei Cross Timbers cererea de obţinere a unui permis pentru a construi turnul de apă, spunând că zona este una rezidenţială. Compania de apă a intentat proces, invocând că nu este vizată de hotărârile de aprobare a planului urbanistic zonal, prin prisma statutului său de utilitate publică.

Vrea să-şi conserve "stilul de viaţă rural"

În mai 2012, un judecător al unei instanţe a districtului i-a dat dreptate companiei Cross Timbers şi a obligat administraţia locală să-i acorde autorizaţia de construcţie. Compania de utilităţi a reluat construcţia, în timp ce administraţia a atacat decizia curţii.

Mai târziu în acel an, familiile Armey, Tillerson şi ceilalţi reclamanţi din dosar au dat în judecată compania Cross Timbers, spunând că aceasta s-a angajat să nu construiască turnul în apropierea proprietăţilor lor. Ei au dat declaraţii de susţinere şi în dosarul în care administraţia locală a atacat construirea turnului. „Consiliul evaluează în prezent toate opţiunile”, a spus Bill Scherer, primarul în funcţie în Bartonville.

În ajunul alegerilor, Tillerson a fost unul dintre cei care a stat la rând în sala fără geamuri a municipalităţii pentru a se adresa consiliului. El le-a spus oficialilor că el şi soţia lui s-au stabilit în Bartonville pentru a se bucura de stilul de viaţă rural şi că au investit milioane în proprietatea lor, după ce s-au asigurat că nu se va construi nimic mai înalt decât vârful copacilor lor, potrivit unei înregistrări audio a şedinţei.

A permite construirea turnului în pofida reglementărilor şi hotărârilor administraţiei locale ar putea deschide uşa pentru o dezvoltare galopantă şi l-ar putea determina să părăsească oraşul, a spus Tillerson membrilor consiliului. „Nu pot sta într-un loc unde nu ştiu pe cine să mă bazez şi pe cine să nu mă bazez”, a conchis el.

 

Tag Cloud