Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue09172024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Dronele ar putea fi folosite în explorarea zăcămintelor offshore

Dronele ar putea fi folosite în explorarea zăcămintelor offshore

drones

Ca orice tehnologie, dronele pot fi folosite nu numai în scopuri condamnabile, precum atacul de marți seară din Afganistan soldat cu uciderea a 7 copii, ci și în eficientizare unei activități economice.

Cercetatorii britanici lucrează la un proiect, SAFARI, sponsorizat de 24 de companii petroliere, în care analizează oportunitatea folosirii dronelor în redactarea hărților geologice submarine.

Dronele, operate de geologii de la Universitatea din Aberdeen, nu studiază propiu-zis fundul oceanelor, ci aduna informații cu privire la formațiunile de rocă existente în diferitele construcții stâncoase.

Acest lucru poate fi apoi folosit pentru a crea o bază de date a structurilor de rocă din toată lumea, pe care geologii o pot folosi pentru a genera modele care ar putea indica cum arată, probabil, straturile de roci specifice submarine.

O lucrare similară a fost efectuată în prealabil folosindu-se sisteme laser montate pe elicoptere. Dar cercetătorii de la Universitatea din Aberdeen, împreună cu colegii lor de la Universitatea din Bergen, Suedia, au constatat că echiparea dronelor cu camere 3D reduce dramatic costul și timpul acestor studii, putând fi obținute, totodată, date extrem de precise.

"Revoluționăm modul în care oamenii studiază fenomenele geologice", a declarat, pentru The Engineer, liderul proiectului, profesorul John Howell. "Noua tehnologie se poate aplica la fel de bine și în minerit, în inginerie civilă sau la cartografierea pericolelor de avalanșă", susține acesta.

Companiile petroliere pot obține în prezent instantanee cu structura geologică a fundului oceanelor la puncte specifice ale puțurilor de foraj. Însă pentru estimarea structurii zonelor dintre puțuri fie utilizează date seismice - care produc o rezoluție a imaginii cuprinsă între 10m și 50m - sau construiesc un model statistic pe baza datelor de foraj și informațiile din formațiuni comparabile.

Dronele pilotate de la distanță folosite pentru a colecta aceste informații costa 10.000 de lire sterline, în timp ce costurile cu închirierea unui elicopter se situează în jurul a 5000 de lire pe oră.

Dezavantajul este că dronele sunt limitate la o sarcină utilă de 1.5 kg, ceea ce înseamnă că nu pot transporta echipamentul laser utilizat anterior pentru a crea modele 3D ale stâncilor.

Cu toate acestea, puterea de procesare a computerelor este acum suficientă pentru ca cercetătorii să poată crea modele similare, folosind 1.000 de fotografii optice luate din unghiuri și poziții diferite, care împreună cu datele GSP pot realiza o imagine 3D cu rezoluție nivel de cm.

"Cea mai mare parte din eforturile pe care le-am făcut anul trecut au fost cele de fotografiere a stâncilor atât cu dronele, cât și cu lasere, pentru a le compara apoi și analiza dacă erorile dintre cele două tipuri de sisteme erau acceptabile", a explicat Howell, care a precizat că procentele de eroare au fost foarte mici.

Tag Cloud