Guvernul întârzie aprobarea vânzării de către Sterling a unei părți din blocul Midia către Petrom și Exxon. Statul le datorează canadienilor TVA de 5 milioane dolari
- Detalii
- Publicat în 21 August 2013
Procedurile de aprobare de către Guvernul României a tranzacției prin care compania canadiană Sterling Resources vinde către OMV Petrom și ExxonMobil o parte din perimetrul de gaze naturale Midia din Marea Neagră, pentru o sumă care poate ajunge până la 78,5 milioane de dolari, au fost întârziate, astfel încât deal-ul nu va fi finalizat până la finalul acestui an, după ce, anterior, cei de la Sterling estimau că afacerea ar putea fi încheiată cel devreme la jumătatea lui 2013. Pe de altă parte, statul român trebuie să le ramburseze petroliștilor canadieni TVA în sumă de 5 milioane de dolari.
„Continuăm eforturile de finalizare a acordului cu ExxonMobil și OMV Petrom pentru vânzarea participației noastre de 65% dintr-un segment al perimetrului Midia din Marea Neagră, așa cum am anunțat în decembrie 2012. Pentru Sterling, din punct de vedere financiar, tranzacția înseamnă o plată de 29,25 milioane de dolari la finalizarea tranzacției, încă 29,25 milioane de dolari în funcție de îndeplinirea anumitor condiții legate de descoperirea de hidrocarburi pe perimetrul vândut, precum și încă o plată, de 20 de milioane de dolari, la demararea producției comerciale pe perimetrul respectiv. Procedurile de aprobare a tranzacției de către guvernul României au fost întârziate și nu ne așteptăm ca aprobarea să aibă loc înainte de finalul anului 2013”, se arată în ultimul raport trimestrial al Sterling Resources.
În mai, canadienii anunțau că tranzacția va fi finalizată cel mai devreme la jumătatea acestui an, după ce viitorul Sterling Resources fusese o vreme în dubiu, ca urmare a unei propuneri de preluare venite din partea traderului elvețian de țiței Vitol, acționar al Sterling.
„Procesul de vânzare a fost afectat negativ de recenta incertitudine în legătură cu viitorul Sterling, datorată propunerii de preluare venite din partea Vitol. Sterling a fost foarte aproape de încheierea unui acord în acest sens, însă ulterior propunerea de preluare a fost retrasă. În prezent se derulează o revizuire a opțiunilor. Finalizarea vânzării unei porțiuni din blocul Midia către ExxonMobil și OMV Petrom, anunțată prealabil și care a generat plata unui avans de 29,25 de milioane de dolari, nu este așteptată mai devreme de finalul lunii iunie 2013”, se arăta într-un comunicat al Sterling Resources.
Cei de la Sterling adăugau că, pentru finalizarea tranzacției, mai este nevoie și de obținerea aprobărilor legale din partea autorităților din România.
În octombrie anul trecut, Sterling Resources a semnat un acord cu ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom pentru vânzarea unui segment al perimetrului Midia, la un preţ între 29,5 milioane dolari şi 79 milioane dolari, în funcţie de îndeplinirea unor condiţii.
Porţiunea de perimetru are o suprafaţă de 125.000 de acri (46.539 ha), sau 11% din suprafaţa totală a concesiunii Midia şi Pelican. Porţiunea de perimetru vizată de tranzacţie se învecinează cu blocul Neptun al Exxon şi OMV Petrom, unde anul trecut cele două companii au descoperit resurse importante de gaze naturale, producția anuală potențială fiind estimată la 6,5 miliarde de metri cubi.
Sterling deţine 65% din consorţiul care operează blocul Midia. Partenerul Sterling în consorţiu, Petro Ventures Europe BV, cu o participaţie de 20%, va parte de asemenea la tranzacţia cu Exxon şi OMV Petrom.
Pe de altă parte, în raportul trimestrial al Sterling Resources se afirmă că statul român trebuie să le ramburseze canadienilor TVA în sumă de 5 milioane de dolari, precizându-se însă că, cel mai probabil, această datorie va fi compensată prin reducerea TVA-ului datorat de companie pentru activitățile sale curente, precum și pentru vânzarea unei porțiuni din perimetrul Midia către Petrom și ExxonMobil.
Canadienii au rămas în urmă și cu planurile privind derularea de prospecțiuni seismice în unele zone ale perimetrelor Midia și Pelican din Marea Neagră. Inițial, acestea erau programate pentru a doua jumătate a lui 2013, însă în ultimul raport trimestrial al Sterling se spune că aceste lucrări nu vor fi realizate decât în a doua jumătate a anului viitor.
De asemenea, au fost amânate pentru prima jumătate a lui 2014 planurile privind vânzarea unor părți din concesiunile de gaze naturale pe care Sterling le deține în România.
Pentru alte proiecte ale Sterling Resources în România, termenele inițiale au fost menținute.
Astfel, compania are în plan achiziționarea, în acest an, de terenuri pe care urmează să se construiască o conductă terestră, precum și un terminal de procesare a gazelor naturale, necesare pentru viitorul proiect de dezvoltare a gazelor de la Midia.
Tot în a doua jumătate a lui 2013, Sterling vrea să deruleze prospecțiuni seismice în unele zone ale perimetrelor Midia și Pelican, să finalizeze studiul seismic la blocul Luceafărul și să foreze o sondă de explorare în blocul Muridava. Toate aceste perimetre sunt situate pe platoul continental al Mării Negre.
Canadienii mai au în plan derularea de lucrări de planificare inginerească în vederea dezvoltării perimetrelor offshore Ana și Doina.