Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Home Revista Presei Energetice Deducerea TVA și CUI-ul din capul presei

Deducerea TVA și CUI-ul din capul presei

newspaper 512

Fiecare are soarta pe care o merită, iar presa din România nu face excepÈ›ie. Ultima dovadă este ignorarea pentru două zile a unei È™tiri importante nu numai pentru firme, ci È™i pentru persoanele fizice deÈ›inătoare de autoturisme, cea referitoare la necesitatea prezenÈ›ei CUI sau CIF-ului pe bonurile fiscale emise în benzinării, pentru ca taxa pe valoare adăugată (TVA) aferentă acestora să poată fi deductibilă, È™tire publicată în urmă cu două zile de Energy Report (Cozi la benzinării - efectul pe termen scurt al obligativității trecerii CUI-ului pe bonurile fiscale).

Brusc însă, ieri seară, după ce fusese ignorată, știrea a apărut pe prima pagină a tuturor site-urilor. Motivul: Ministerul Finanțelor a publicat pe site un comunicat pe această temă.

Drept urmare, știrile care pot fi citite pe Hotnews, Economica.net sau ZF, de exemplu, sunt absolut identice, relatând fidel comunicatul ministerului. Autorii acestora nu și-au pus nicio întrebare, ce să mai vorbim să-ți ofere vreun răspuns. Care sunt efectele pe termen scurt și care sunt cele pe termen lung ale adoptării unei astfel de măsuri? Ce se va întâmpla între 14 martie, data publicării în Monitorul Oficial a HG nr. 84/2013 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii Codului fiscal, și data la care comercianții, de la caz la caz, însă în special benzinăriile, vor reuși să-și "actualizeze" soft-urile caselor de marcat? De ce n-a fost prevăzută în actul normativ o perioadă de tranziție, în care comercianții să-și fi putut adapta soft-urile sau să-și achiziționeze case de marcat noi? Care sunt costurile (evident ce urmează a fi transmise clienților) unei astfel de operațiuni? Sunt ele mari, sunt mici?

Modificarea apărută pe 14 martie afectează, pe termen scurt, un număr însemnat de contribuabili. În primul rând, persoanele juridice cu flote auto mari, dar și mici întreprinderi cu o mașină pe firmă. La finalul lui 2012, existau în România 695.000 de firme și 311.000 de persoane fizice autorizate. Iar în ultimii doi ani, peste 70% din autovehiculele noi achiziționate pe piață au fost achiziționate pe firmă, în ianuarie 2013 fiind înregistrat un record de 81% chiar. Reprezentanții firmelor ar trebui să știe că, în cazul în care au alimentat cu benzină autovehiculele firmelor din 14 martie până în prezent și nu au solicitat factură, bonurile fiscale emise nu poate justifica deducerea TVA (norocul Ministerului de Finanțe!). Însă mai apare o problemă. Până la modificarea softurilor caselor de marcat, pentru a putea deduce TVA, reprezentanții firmelor vor fi nevoiți să solicite facturi fiscale. Dacă până acum era suficient bonul fiscal pentru emiterea căruia erau suficiente cel mult 30 de secunde, redactarea unei facturi fiscale va necesita minim 5 minute. Ceea ce va conduce la crearea de cozi la casele benzinăriilor, urmând a fi afectați nu numai clienții persoane juridice, ci, fără vina lor, și cei persoane fizice. Pe termen lung, extinderea recunoașterii bonului fiscal cu CUI sau CIF, după caz, drept factură fiscală simplificată, de la benzinării la toți comercianții în cazul tranzacțiilor de sub 100 de euro, va avea efecte benefice asupra clienților, economisindu-le acestora, dar și comercianților, timpul pierdut cu redactarea facturii.

Dincolo de implicațiile pe termen scurt și pe termen lung ale modificării legislative respective, este interesantă reacția jurnaliștilor. O știre nu este știre, în opinia lor, decât dacă MFP a dat un comunicat pe această temă. Nu contează că ea era deja publicată în Monitorul Oficial, unde trebuia doar căutat actul normativ. Și evident, citit și înțeles. În plus, arată cât de departe sunt aceștia de "nevoile" mediului de business pe care se laudă că le satisfac. Ce importanță poate avea o modificare de act normativ în condițiile în care în aceeași zi în care a apărut știrea eliberării lui Adrian Năstase?!

Tag Cloud