Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu12122024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Liber la producţia “pe stoc” pentru eolienele şi fotovoltaicele din Bulgaria, ţara unde zilele pot avea… 32 de ore

Liber la producţia “pe stoc” pentru eolienele şi fotovoltaicele din Bulgaria, ţara unde zilele pot avea… 32 de ore

z fotovoltaic Bulgaria

Ministrul Economiei din Bulgaria a ridicat restricţiile regulate impuse de către Operatorul Sistemului Electric (ESO) producţiei centralelor eoliene şi fotovoltaice. ESO a deconectat în aprilie 40% din capacităţile regenerabile justificând măsura prin faptul că se produce mult prea mult curent fără a exista piaţă de desfacere. Pe o piaţă cu supraproducţie dar cu obligativitatea reţelelor de a prelua electricitatea scumpă de la regenerabile, unii dezvoltatori de fotovoltaice au furat energie din sistem pentru a o vinde la suprapreţ de regenerabilă, susţinea recent un ministru bulgar. Acuzaţie bazată pe constatarea că din energia vândută de unii raportat la capacitatea lor reieşea că pe anumite perioade au produs… 32 de ore pe zi.

Ridicarea restricţiilor s-a produs în urma mai multor plângeri ale Asociaţiei de Fotovoltaice din Bulgaria care susţineau că restricţiile sunt ilegale atâta timp cât există obligaţia ca în sistem să intre energie verde.

De cealaltă parte, ESO a încercat să justifice aplicarea restricţiilor prin cifre. Astfel, în trimestrul unu, exporturile de electricitate ale Bulgariei s-au redus cu 22,5% faţă de perioada similară a anului trecut şi, mai mult decât atât, consumul intern a scăzut cu 13,07%. Simplu spus, piaţa s-a redus şi a trebuit recalibrată, susţin cei de la ESO.

Totuşi, ministrul Economiei a cerut ESO să fie ridicate restricţiile regulate producţiei centralelor eoliene şi fotovoltaice, fiind permise doar limitările temporare de producţie. Mai precis, atunci când există restricţii punctuale, acestea să fie justificate prin publicarea respectivelor justificări pe site-ul ESO.

Un număr de producători de energie regenerabilă au dat în judecată ESO ca urmare a faptului că restricţiile de capacitate au ajuns cumulat la 20 de zile până în prezent, care laolaltă cu taxa de acces la reţea impuse în septembrie (pentru care procesele de contestare continuă) le-a condus la insolvenţă. Faptul că o firmă se îndreaptă spre faliment nu e un motiv de a da în judecată decât dacă la originea dificultăţilor economice ale firmei au stat decizii ilegale, lucru încă nedemonstrat.

Fără a exista deocamdată o explicaţie oficială precisă a procentajului de 40% corelat restricţiilor, presa bulgară a pus această cifră pe seama presiunii făcute de marii consumatori, ale căror cheltuieli cu electricitatea au crescut, parţial ca urmare a aportului energiei din surse regenerabile.

Tag Cloud