Războiul tarifelor UE pe panourile solare din China scindează Europa. Comisarul european pentru comerţ vrea tarife, Angela Merkel se opune. China ameninţă cu tarife pe vinul european
- Detalii
- Publicat în 28 May 2013
Autorităţile de comerţ ale Uniunii Europene au dat ieri semnale că îşi vor continua planurile de a impune tarife, fie şi temporare, pe importurile de panouri fotovoltaice din China. “În acest moment, orice potenţiale măsuri temporare sunt un răspuns de urgenţă pentru a rebalansa piaţa pentru companiile europene care sunt nevoite să facă faţă preţurilor de dumping ale industriei panourilor solare din China”, a declarat John Clancy, purtător de cuvânt al comisarului european pentru comerţ, Karel De Gucht, citat de Wall Street Journal.
Declaraţia a fost făcută cu ocazia întâlnirii de la Bruxelles cu Zhong Shan, vice-ministrul de comerţ al Chinei. Întâlnirea dintre cei doi oficiali a avut ca temă mai ales disputa pe taxele de import pe fotovoltaicele din China, care ar putea fi impusă în curând precum şi o altă posibilă taxă pe echipamentele de telecomunicaţii importate din China, taxă aflată de asemenea printre proiectele UE.
La rândul său, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat după întâlnirea de duminică avută cu premierul chinez Li Kequiang că Germania se va folosi de toată influenţa pentru a se asigura că vor avea loc discuţii ample pentru a nu se ajunge la tarife permanente pe importurile de panouri solare sau de echipamente ale acestora. Merkel a exprimat de altfel vocea mai multor dezvoltatori de fotovoltaice din UE care importă panourile mai ieftin din China şi ale căror afaceri s-ar vedea puternic afectate dacă se impun tarife. Mai mult decât atât, majoritatea guvernelor UE se opun aplicării acestor tarife.
La prima vedere, pe acest segment, UE riscă să pară mai protecţionistă decât China. Problema e însă că şi China a fost acuzată recent că acordă subvenţii industriei sale de fotovoltaice. Cei mai vehemenţi acuzatori sunt tocmai statele nordice, aceleaşi state care s-au pronunţat cel mai deschis împotriva proiectului de tarife aflat în lucru la UE pe importurile de fotovoltaice din China.
Dacă e să fie război pe taxarea importurilor, şi China vine cu ameninţări. Asiaticii iau deja în considerare taxarea vinurilor importate din UE, pe aceeaşi motivaţie copiată de la europeni – că e sub preţul pieţei vinului din China. Ameninţarea pare a fi făcută pentru a înmuia tonul Franţei în favoarea tarifelor pe panouri solare.
Dacă legătura cu Franţa a fost făcută, să facem una şi cu Germania, cea mai mare piaţă europeană a panourilor solare. Interesul Germaniei de a se împotrivi tarifării poate fi impulsionat şi de ameninţarea Chinei de a taxa importurile de polisilicon fabricat în UE. Iar firma germană Wacker Chemie AG este unul dintre cei mai mari producători mondiali de polisilicon.
Totul a pornit de la un proiect al UE dezvăluit în presă în care se are în vedere impunerea de taxe vamale de până la 67,9% pe importurile de panouri solare din China sau pe componente ale acestora, măsură pretinsă a avea rolul de a combate politica de dumping a companiilor chineze pe acest segment.
Europa este cea mai mare piaţă din lume pentru panourile solare, care a acoperit 7% din totalul exporturilor Chinei către UE în anul 2011. Cu alte cuvinte, o tarifare a acestor schimburi comerciale ar fi o lovitură puternică pentru relaţiile comerciale dintre UE şi China. Asta cu atât mai mult cu cât SUA a impus deja astfel de taxe.
Comisia Europeană are ca dată limită 6 iunie pentru a decide cu privire la taxele temporare, decizie care va fi valabilă şase luni. Comisia poate stabili taxele temporare fără acordul statelor membre. Statele membre vor lua decizia finala privind impunerea taxelor, definitiva sau nu, in luna decembrie a acestui an.
Indiferent dacă taxele vor intra sau nu în vigoare, ar merita reţinut că împotriva forţei de muncă sau a produselor ieftine din China (nu neapărat slabe calitativ) nu se poate lupta la infinit cu măsuri protecţioniste.