Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu12122024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Parcul fotovoltaic gigant al lui Ţiriac de lângă Ploieşti apelează la refinanţare

Parcul fotovoltaic gigant al lui Ţiriac de lângă Ploieşti apelează la refinanţare

z panouri solare

Acţionarii firmei Blue Sand, respectiv Goldale Ltd, care face parte din grupul de firme Tiriac şi Daneridge Ltd, vor încheia o facilitate de credit cu Banca Româneasca în calitate de agent şi cu alţi finanţatori pentru refinanţarea a până la 60% din parcul fotovoltaic din Păuleşti, de lângă Ploieşti, în zona Metro. Suma luată cu împrumut va fi de maxim 8 milioane de euro. Acest parc se construieşte pe un teren de peste 23 de hectare, va avea circa 33.000 de panouri solare şi o capacitate instalată de 8 MW.

Facilităţile de credit vor avea valoarea cea mai mică dintre 8 milioane de euro şi 60% din costurile proiectului. Împrumutul va fi “pentru refinanţarea a până la 60% din costurile proiectului (fără TVA), în legătură cu construirea, dezvoltarea, exploatarea şi întreţinerea unui proiect în regiunea satului Păuleşti, judeţul Prahova, România, având o capacitate instalată de 8 MW, ce urmează a fi produsă prin exploatarea unui număr de 32.824 panouri fotovoltaice, produse de Solarworld, fiecare cu o producţie de 245 / 240 kW”, scrie într-un document al companiei.

Pentru acest credit, frma a ipotecat printre altele şi terenul din Păuleşti care este un lot de 231.784 mp, echipamente şi construcţii prezente dar şi viitoare de pe această suprafaţă. Merită amintit şi că Ţiriac Holdings acordă o garanţie societară în favoarea agentului Banca Româneasca şi a părţilor finanţatoare precum şi a oricăror cesionari al acestora.

Aprobări luate

Încă din luna septembrie 2008, firma Blue Sand s-a numărat printre investitorii pentru care consilierii locali au aprobat extinderea intravilanului comunei Păuleşti cu 143 de hectare lângă DN1 (vizavi de Metro) pentru a putea fi construite unităţi industriale şi de depozitare sau căi de comunicaţii.

În luna iulie 2012, Consiliul Local al comunei Păuleşti aproba PUZ-ul de ridicare a restricţiei de construire, schimbare destinaţie teren din zonă de locuinţe şi funcţiuni complementare şi zonă de spaţii verzi în zonă pentru unităţi industriale, destinaţia fiind centrala fotovoltaică.

Pentru o fâşie din teren, mai precis pentru 1,4 hectare, firma a solicitat şi a obţinut în octombrie, acordul de mediu. A fost vorba mai precis de racordarea la reţeaua electrică de interes public a centralei fotovoltaice. Terenul era încadrat la arabil şi avea până la acea dată folosinţa de curţi construcţii, drumuri şi căi ferate.

Apoi, în decembrie 2012, ANRE şi-a dat acordul pentru autorizaţia de energie electrică după care în luna februarie a anului curent a dat licenţa pentru  exploatarea comercială. 

Tag Cloud