Germania: scumpirea electricității în an electoral încaieră guvernul cu autoritățile locale pe tema regenerabilelor
- Detalii
- Publicat în 22 March 2013
Cancelarul german Angela Merkel și liderii statelor din federația germană nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la măsurile care ar trebui luate pentru frânarea majorărilor de prețuri la electricitate pentru consumatorii finali, majorări care amenință să transforme proiectul cancelarului de renunțare la energia nucleară într-un eșec major, în an electoral. Autoritățile locale se opun tăierii subvențiilor pentru energia regenerabilă, care ar amenința investițiile industriei de profil și locurile de muncă create de aceasta în jurisdicțiile lor, în timp ce guvernul federal refuză reducerea taxelor pe generarea de energie electrică, care ar majora deficitul bugetar al Germaniei.
Insuccesul negocierilor dintre guvernul de la Berlin și autoritățile locale din Germania s-a datorat în primul rând faptului că nici una dintre părți nu a dorit să-și asume o modificare radicală a sistemului de subvenționare a energiei regenerabile, responsabil pentru o bună parte din scumpirile la energie electrică din ultimii ani.
Ministrul german al Mediului, Peter Altmaier, a propus plafonarea ritmului de creștere anuală a supratarifului impus pe facturile de curent electric ale gospodăriilor și companiilor din Germania în scopul subvenționării producătorilor de energie eoliană și solară, măsură despre care se estima că ar fi dus, anul viitor, la o reducere totală de 1,86 miliarde euro a facturilor plătite de consumatori. Însă propunerea a fost întâmpinată cu proteste de industria de profil, unele companii anunțând amânarea unor investiții, ceea ce, în consecință, a stârnit nemulțumiri și îngrijorări în rândul autorităților locale care au atras sau își propun să atragă astfel de investiții în surse alternative de energie.
Ca atare, cancelarul Angela Merkel a declarat, la întâlnirea cu liderii de state din federație, că subvențiile pentru regenerabile nu vor fi tăiate, subliniind că aceste este un semnal important, care ar trebui să îi calmeze pe investitori.
În replică, premierul social-democrat al statului nordic Schleswig-Holstein, a salutat noua poziție a guvernului, precizând că o reducere a subvențiilor ar fi afectat proiectele de investiții în ferme eoliene offshore din statul său. „Nu vrem să luăm nici o măsură care să creeze incertitudine în rândurile cetățenilor și industriei”, a declarat el.
Autoritățile locale nu vor tăierea subvențiilor, Merkel nu vrea reducerea taxelor
În replică, conducătorii de state germane, în special cei aparținând de opoziția social-democrată, au propus reducerea taxelor pe care guvernul federal le impune pe generarea de energie electrică, ca modalitate alternativă de ușurare a poverii facturilor la curent electric pentru consumatori, care să prezerve subvențiile pentru energia regenerabilă.
Astfel, Hannelore Kraft, liderul social-democrat al celui mai mare stat german, Renania de Nord – Westfalia, a cerut reducerea cu 25% a acestor taxe, estimând că o astfel de măsură ar ieftini facturile de curent electric cu o sumă totală de 1,6 miliarde de euro pe an.
„Ne străduim să găsim modalități de a ușura povara pentru cetățeni. Expansiunea industriei regenerabile a adus venituri suplimentare substanțiale din taxe bugetului federal, care ar putea fi folosite acum pentru reducerea facturilor la electricitate. Vrem să ieftinim curentul electric pentru consumatori, dar, în același timp, declar cu tărie că nu vom sta cu mâinile în sân văzând cum sunt amenințate locurile de muncă din energia regenerabilă”, a declarat Kraft, care, în ultimele sondaje de opinie, este văzută ca un contracandidat serios al Angelei Merkel.
Cancelarul și-a declarat însă scepticismul față de ideea reducerii taxelor pe generarea de energie electrică, măsură care ar majora deficitul bugetar al Germaniei.
Angela Merkel se străduiește să evite revolta alegătorilor, după ce facturile la curent ale acestora au cunoscut o majorare substanțială, ca urmare a creșterii supratarifului destinat subvenționării regenerabilelor cu nu mai puțin de 47% de la 1 ianuarie 2013, la 5,28 eurocenți/KWh. Pe de altă parte, dezvoltarea industriei energiei regenerabile este singura cale de atingere a obiectivului lui Merkel, de scoatere din funcțiune a tuturor capacităților energetice nucleare ale Germaniei până în 2025, obiectiv asumat după dezastrul de la Fukushima.
Pe lângă riscul electoral, demonstrat de ultimele sondaje de opinie, potrivit cărora majorarea prețurilor la electricitate a devenit deja o chestiune majoră pentru alegători, Merkel se confruntă și cu protestele mediului de afaceri, care se plânge că majorarea costurilor cu energia amenință competitivitatea la export a Germaniei.