Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu10032024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Belgia ar putea fi pe cale sa rezolve problema depozitarii energiei regenerabile

Belgia ar putea fi pe cale sa rezolve problema depozitarii energiei regenerabile

Belgia insula artificiala

Statul belgian are in plan construirea unei insule artificiale in Marea Nordului, cu singurul scop de a plasa acolo o instalatie de stocare si depozitare a energiei eoliene, prin intermediul unei statii de pompare a apei, proiect prin care Belgia urmareste sa-si realizeze obiectivul asumat oficial de a renunta cu totul la energia nucleara pana in anul 2025.

Proiectul, supranumit „insula-inel” sau „atolul energetic” de catre oficialii guvernului de la Bruxelles, urmeaza sa fie construit in largul coastei nordice a Belgiei la Marea Nordului, si include construirea unei insule artificiale in forma de potcoava de trei kilometri, prevazuta in mijloc cu un rezervor adanc de 30 de metri, potrivit hydroworld.com.

In deschizatura „potcoavei” urmeaza sa fie instalate turbine hidraulice de stocare prin pompare, care vor face ca intreaga facilitate sa aiba o capacitate de generare de circa 300 MW.

Potrivit oficialilor belgieni, proiectul va avea ca scop principal stocarea si depozitarea excesului de energie provenit de la fermele eoliene ale tarii, care, la nivelul anului 2011, aveau o capacitate instalata totala de 1 GW.

Planul prevede ca excesul de energie eoliana va fi utilizat pentru a pompa apa din interiorul insulei-„potcoava” in mare. Ulterior, la nevoie, apa va trece inapoi in rezervor si prin turbinele hidraulice, permitand insulei sa functioneze efectiv ca o baterie, intr-o modalitate asemanatoare cu cea a facilitatilor conventionale de stocare prin pompare.

„Avem la dispozitie foarte multa energie provenita din fermele eoliene, care uneori se pierde, intrucat cererea de electricitate nu este suficienta. O astfel de solutie de stocare este excelenta”, a declarat un purtator de cuvant al vicepremierului Johan Vande Lanotte, care indeplineste si functia de ministru al Economiei, Protectiei Consumatorilor si Marii Nordului, „parintele” institutional al proiectului.

Institutia de reglementare a pietei de energuie din Belgia, ELIA, sustine ca proiectul se afla inca in stadiul elaborarii studiilor de fezabilitate si ca, daca va fi aprobat, ar putea fi finalizat in circa 7 ani.

Inaintea dezastrului nuclear de la Fukushima, circa 57% din consumul anual de electricitate al Belgiei, cifrat la aproximativ 45 de miliarde de kWH, era asigurat de cele 7 centrale nucleare ale tarii, scrie oilprice.com. De atunci, insa, doua dintre acestea, Doel 3 si Tihange 2, au fost scoase din functiune dupa ce le-au fost descoperite defecte la structura metalurgica, cu ocazia unor verificari de rutina.

Alte doua reactoare sunt programate sa fie scoase din functiune in 2015, iar guvernul belgian a decis sa renunte cu totul la energia nucleara pana in 2025, sau chiar mai devreme, daca vor fi puse in functiune intre timp suficiente surse de energie alternativa. 

Tag Cloud