Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Au renunţat la fotovoltaice pentru pomi fructiferi

Au renunţat la fotovoltaice pentru pomi fructiferi

fotov pomi

 

Doi investitori locali, Cara-Nicola Marius şi Daniel Hanganu, au primit aviz de Mediu încă din mai 2012 pentru construirea unui parc cu panouri solare cu o capacitate maximă de 20 MW în localitatea Slobozia din judeţul Giurgiu, pe firma “Balmora Green Energy”.

Terenul pe care se propunea implementarea planului are suprafaţa totală de circa 46 de hectare (de 458.984 mp) şi e un teren arabil, proprietate particulară,  situat în extravilanul comunei Slobozia.

Parcul ar fi urmat să aibă 101.000 panouri fotovoltaice, puterea electrică maximă ce ar fi urmat să fie produsă fiind de 20 MW.

Săptămânile trecute însă, cei doi investitori au hotărât radierea în întregime a obiectului vechi de activitate al firmei, acela de producţie de energie electrică. Noua activitate principală a firmei Balmora urmează a fi “cultivarea fructelor arbuştilor fructiferi, căpşunilor, nuciferilor şi a altor pomi fructiferi”, indică un document al companiei, consultat de Energy Report.

Mai mult decât atât, cei doi au hotărât deja deschiderea a două puncte de lucru în aceeaşi localitate, Slobozia, pentru cultivare şi comercializare fructe.

Acesta nu este nici pe departe singura schimbare de la regenerabile la alte activităţi din ultima perioadă. Vom da în cele ce urmează doar pe scurt şi alte câteva exemple în acest sens, despre care, de altfel, Energy Report a scris pe larg şi în exclusivitate în ultimele luni.

Astfel, doi investitori bănăţeni au investit în anul 2013 într-un parc cu panouri solare din zona Lipova. Din acea perioadă însă, proiectul a fost ţinut în stand-by, fără a se derula afaceri pe firma de proiect, Beta Energy Logistich. Abia de curând, în vara aceasta, cei doi tineri bănăţeni au hotărât să schimbe activitatea principală a firmei lor Beta din producţia de energie electrică în cea de... cultivarea strugurilor.

Firma “Solenergo Invest” din Oradea, prin care investitorul italian Manuele Verdi şi-a propus să producă energie electrică din panouri solare şi-a schimbat activitatea principală. Solenergo va cultiva de acum înainte orez, legume şi plante producătoare de seminţe.

Tot recent, DCD Green Energy din Giurgiu, al cărei asociat unic este Dragoş Dasoveanu, şi-a schimbat obiectul principal de activitate din producţia de energie electrică din surse regenerabile tot în… cultivarea orezului.

Proiectele regenerabile au fost însă schimbate şi pe alte afaceri. Astfel, omul de afaceri ceh, Bohumil Pikal, a ales să-şi schimbe obiectul de activitate al firmei clujene “Ecomax Solar” din producerea de energie electrică din panouri solare în vânzarea ciocolatei şi a produselor zaharoase.

În aprilie, firma Sideral Renewable din Timiş şi-a schimbat activitatea principală din producţia de curent în aceea de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

Producătorul de energie electrică din panouri solare “RTI Tre Solar” din Timiş şi-a schimbat în acest an activitatea principală în “activităţi de interpretare artistică (spectacole)”. De asemenea, compania Runcu Solaris Park, care se pregătea în urmă cu un an să ridice un parc fotovoltaic în localitatea Runcu, sat Dobriţa, din judeţul Gorj, proiect pentru care primise deja  aprobări în decembrie 2013 de la Mediu, după ce a primit înainte şi certificat de urbanism şi alte avize, a trecut la vânzarea de mobilă.

 

Tag Cloud