Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu11212024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Eoliene din Constanţa în faliment, cu bani de la elveţieni

Eoliene din Constanţa în faliment, cu bani de la elveţieni

eoliene isolventa iul

Ciocarlia Windpark Project a intrat în faliment, bunurile i-au fost sigilate şi plasate în sarcina lichidatorului judiciar, indică o comunicare de sentinţă civilă a Tribunalului Bucureşti din ianuarie, comunicare consultată de Energy Report.

În tabelul definitiv al creanţelor, de departe cei mai mulţi bani de recuperat îi are compania elveţiană Stream Invest, care a investit în acest proiect constănţean de eoliene 8,8 milioane de lei.

Elveţienii şi-au început investiţiile în eolienele româneşti încă din anul 2009 cu primele patru turbine eoliene  lângă localitatea Mihai Viteazu din judeţul Constanţa.

În cazul proiectului Ciocarlia Windpark, elveţienii au investit la fel ca în cazul proiectului de lângă Mihai Viteazu, prin firma Clean Energy Development din Bucureşti, de pe strada Povernei nr. 15-17.

Mai precis, asociaţii Ciocarlia Windpark Project sunt Klein Marcus (care e şi unul dintre administratori), cetăţean german din Hamburg, rezident în Elveţia şi firma Clean Energy Development.

Al doilea administrator este Thomas Spindler, un alt cetăţean german, care a fost desemnat şi administrator special după intrarea în insolvenţă.

Administratorul judiciar susţine că până în anul 2013, compania de mai sus a avut o activitate normală. Apoi, cu schimbarea legislaţiei pe certificate verzi, situaţia s-a înrăutăţit.

Un alt proiect controlat de aceeaşi elveţieni de la Stream, NEG Project 1, a ajuns într-o situaţie similară, în insolvenţă. Despre acest proiect s-a scris mai detaliat tot în Energy Report.

Încă din anul 2009, Andreas Blutke, directorul general executiv al Clean Energy Development care e şi preşedintele Stream Invest, se lăuda deja cu investiţii de peste 50 milioane de euro în regenerabilele româneşti, investiţii cărora urmau să li se alăture altele. Planurile au fost însă date peste cap de schimbările din piaţă din anii 2013 – 2014.

 

Tag Cloud