Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana A intrat în insolvenţă ca să scape de Fisc, cu 5 parcuri solare construite

A intrat în insolvenţă ca să scape de Fisc, cu 5 parcuri solare construite

panouri solare fisc

 Eolis Group din Satu Mare a finalizat cinci parcuri cu panouri solare şi o microhidrocentrală pe râul Topliţa. În parcurile cu panouri solare a imobilizat peste 5 milioane de lei, potrivit administratorului judiciar. Compania, înfiinţată în anul 2011, a intrat însă în insolvenţă anul trecut în aprilie iar în 1 octombrie a intrat în prima lună de reorganizare judiciară, potrivit informatiilor Energy Report.

Problema este că, lăsându-l la o parte pe asociatul unic, danezul Jorn Skau, cele mai mari creanţe împotriva Eolis Group, de aproape un milion de lei, le are AJFP Satu Mare (mai precis  989.326 lei).

Skau, născut în Danemarca şi domiciliat în Germania, este asociat unic şi figurează cu creanţe de 2,5 milioane de lei (contravaloare aport asociat unic). Salariaţii au de recuperat circa 27.000 de lei.

Să spunem  şi că în anul 2013, compania a încheiat un contract de achiziţie cu Total CM pentru livrarea a 4.000 de tone de cărbune (huilă antracinoasă), livrarea care nu a mai fost făcută. Prejudiciul creat companiei sătmărene a fost de 464.000 de lei, sumă care a netezit de asemenea drumul spre insolvenţă.

Eolis a făcut cerere de rambursare a TVA-ului aferent achiziţiei de cărbune parţial achitat dar nelivrat, însă a fost refuzată.

Danezul şi-a înfiinţat Eolis Group în Satu Mare, localitatea Livada, în anul 2011 şi de atunci a tot construit. O microhidrocentrală pe râul Topliţa, două parcuri fotovoltaice în Ciulniţa (capacitate instalată 2 X 9 MW, judeţul Ialomiţa), două în Ştefan Cel Mare (capacitate instalată 2 X 9 MW, judeţul Călăraşi) şi unul în Studina (capacitate instalată 5 MW, judeţul Olt). Cum se întâmplă în astfel de cazuri, investiţiile au fost realizate prin mai multe firme înfiinţate tocmai cu acest scop.

Astfel, după înfiinţarea Eolis Group din 2011, vehiculele respective (având aceeaşi adresă cu adresa iniţială a Eolis Group din localitatea sătmăreană Livada) sunt SC PV Seaca Six SRL, prin care s-a construit parcul de la Studina, prin PV Ciulniţa şi PV Chiselet parcurile de la Ciulniţa iar prin PV Tupilati şi PV Ştefan cel Mare Park s-au construit parcurile cu panouri fotovoltaice de la Ştefan cel Mare.

 

Tag Cloud