Ali Baba şi cele 40 de insolvenţe eoliene româneşti
- Detalii
- Publicat în 02 December 2014
Tribunalul Bucureşti a aprobat insolvenţa cerută la comun în urmă cu mai puţin de o lună de Eolenvest împreună cu 40 de membre ale grupului de firme care în anul 2011 anunţau investiţii de peste 3 miliarde de euro pe plan local în mai multe parcuri eoliene, indică o comunicare de încheiere civilă consultată de Energy Report.
Parcurile ar fi urmat să aibă o capacitate instalată cumulată de 2.500 MW.
În motivarea cererii s-a arătat că, în vederea susţinerii activităţii grupului, companiile Filasa, Fibusa şi Sanafi au acordat împrumuturi societăţii mamă, Eolenvest. Aceasta la rândul său, a acordat împrumuturi către filialele sale, cu excepţia Wind Sol Energy, care a primit bani direct de la Sanafi. Valoarea totală a împrumuturilor a fost de circa 144 milioane euro.
Principalul obiectiv al grupului a fost dezvoltarea de parcuri eoliene până la stadiul obţinerii autorizaţiilor de construire. Asta pentru ca apoi să fie vândute către alţi investitori specializaţi în construirea şi exploatarea parcurilor eoliene.
Din momentul primelor dezvoltări ale grupului Eolenvest care datează încă din anul 2010 până în prezent au fost obţinute şapte autorizaţii de consrtuire până la finele anului 2012. Alte 10-15 ar putea fi obţinute până în primăvara anului 2015.
Grupul vrea reorganizare. Cum? Prin “suspendarea sau renegocierea angajamentelor asumate anterior, recuperarea de către socuietăţile din grup a TVA-ului nerambursat, identificarea unui investitor ”.
Grupul francez Filasa este controlat de familia Lacoste iar intrarea pe piaţa energiei în România a fost facilitată de renumitul avocat Ernest-Virgil Popovici, care deţine participaţii în mai multe firme ale grupului celor 40.
Cei care au bani de recuperat au termen 5 ianuarie pentru depunerea de acte doveditoare.