Un investitor chinez se mută din Cluj în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Bani de la China Development Bank
- Detalii
- Publicat în 13 November 2014
ACV Solar Technology, parte a marelui grupului chinezesc de echipamente electrice Chint, a hotărât săptămânile trecute să-şi mute sediul social din Cluj la etajul patru din clădirea Felix Office din zona Piaţa Victoriei, indică un document al companiei, consultat de Energy Report.
Grupul Chint este cel mai mare furnizor de echipamente electrice de joasă tensiune din China, fiind şi producător de echipamente de distribuție și transmisie electrică, dar și de echipamente pentru panouri solare.
Acţionarii ACV Solar sunt Astronergy Solar Netherlands B.V., parte a Chint şi Pantazi Regenerabile. Astronergy deţine 90% din ACV iar Pantazi
Astronergy Solar Netherlands B.V. care este parte a Grupului chinezesc Chint, și-a făcut intrarea pe piața energiei solare din România anul trecut prin achiziția unui proiect fotovoltaic de 5,98 MWp, dezvoltat de ACV Solar Technology în județul Cluj.
China Development Bank şi Astronergy
Foarte mulţi miniştri şi oameni politici, împreună cu presa, şi-au exprimat ultimii trei ani speranţa că va veni în curând şi în România, că îşi va face sediu, una dintre cele mai mari bănci din lume, China Development Bank. Abia după acel moment, se spunea, vor începe cu adevărat investiţiile chineze în România, proiecte precum hidrocentrala de la Tarniţa, termocentrala Rovinari şi altele vor prinde contur. Dar se poate ca marea bancă doar să trimită banii şi fără să vină.
Astfel, un acţionar al unui parc fotovoltaic din Prahova a luat lunile trecute un credit cu limita de 43,32 milioane de euro de la China Development Bank. Creditul a fost luat, potrivit înţelegerii cu marea bancă din China, pentru a dezvolta şi construi un parc cu panouri solare din satul Pantazi, comuna Valea Călugărească din Prahova, indică un document al Tehnoinstrument, operatorul parcului, consultat de Energy Report.
Parcul fotovoltaic are capacitatea instalată de 6 MW şi se întinde pe 11,5 hectare.
Asemeni firmei ACV Solar Technology de mai sus, firma care operează proiectul este Tehnoinstrument Solutions şi îi are ca acţionari pe aceiaşi Astroenergy Solar (cea care a obţinut creditul cu condiţia de a-l folosi pentru parcul din Prahova) şi Pantazi Regenerabile, o firmă românească reprezentată legal prin doamna Ma Chen Jingjing… din aceeaşi ţară cu marea bancă finanţatoare. Pantazi Regenerabile are sediul tocmai în viitorul sediu al ACV Solar Technology din zona Piaţa Victoriei.
China Development Bank a fost de acord să împrumute pe Astroenergy Solar cu cel mult 43,32 milioane de euro. Din această sumă, Astroenergy au pus la dispoziţia firmei româneşti Tehnoinstrument o serie de sub-împrumuturi pentru dezvoltarea proiectului Pantazi.