Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Un nou proiect eolian din Constanţa se desfiinţează

Un nou proiect eolian din Constanţa se desfiinţează

eoliene isolventa iul

Două firme din cercul de afaceri al lui Emanuel Muntmark, numit şi pionierul eolienelor din România, au anunţat că renunţă la proiectul eolian Mioriţa Wind Farm din Constanţa, indică un document al companiei de proiect, consultat de Energy Report.

Firmele care deţineau părţi sociale în proiect sunt Pronergy şi Chartwest, firme “no name” înregistrate în Cipru, ca multe alte firme cu care se fac afaceri în România pentru a se evita fiscalitatea locală.

Cauzele pentru care s-a renunţat la proiect pot să fie şi schimbarea legislaţiei pe certificate verzi dar şi faptul că în zona localităţii Mioriţa unde s-ar fi putut construi proiectul s-au anunţat în ultima perioadă şi alte proiecte eoliene, printre care şi cel de 103,5 MW al belgienilor de la Electrawinds care s-a promis a se construi pe o suprafaţă de 1.262 de hectare.

Emanuel Muntmark, un suedez născut în Voluntari (Ilfov), a început afacerile cu eoliene încă din anul 2004, când nu se prea vorbea despre aşa ceva prin România. De atunci, omul de afaceri a înfiinţat zeci de firme de profil şi a început proiecte de aproape 1.000 MW pe care apoi le-a vândut unor giganţi precum CEZ, Petrom şi ButanGas.

Cel mai mare parc eolian pe care omul de afaceri l-a vândut a ajuns în cele din urmă la CEZ. Este vorba de parcul gigant de 600 MW, cel mai mare parc pe uscat din Europa, situat în zona localităţilor Fântânele şi Cogealac. Una dintre cele mai renumite afaceri ale lui Muntmark este  Monsson Alma, care este de fapt cea mai mare firmă din Monsson Group şi care, din 2004, se ocupă cu dezvoltarea şi construcţia de parcuri eoliene pe teritoriul României.

Proiectul Mioriţa Wind Farm se înscrie astfel printre multele proiecte eoliene desfiinţate sau intrate în insolvenţă în ultima perioadă în Constanţa, proiecte despre care Energy Report a scris pe larg în articolele trecute.

 

Tag Cloud