Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun06162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Alte patru proiecte eoliene desfiinţate

Alte patru proiecte eoliene desfiinţate

eoliene Iasi

 

În martie 2014 a fost obţinut certificatul de urbanism pentru realizarea racordului electric de conectare la reţea a unui parc eolian gigant de 642,5 MW în extravilanul comunelor Țibănești, Tansa și Dagîța din Iaşi. Marele parc eolian se pregătea cu analize şi documentaţia tehnică încă din vara anului 2012.

Acest proiect, fiind foarte mare, reunea de fapt mai multe parcuri eoliene, sub mai multe firme, precum Zeta Wind, Rho Sigma-Wind, Epsilon Wind sau Kappa Wind.

Toate bune şi frumoase până când săptămânile trecute, aceste firme s-au dizolvat cu lichidare. Aceasta a fost hotărârea asociatului majoritar Powerdeal, o companie  înregistrată în Cipru, companie care în ultimii ani a cumpărat mai multe proiecte de energie regenerabilă din România.

De altfel, Powerdeal mai are şi alte promisiuni nerealizate pentru proiecte eoliene în zona Moldovei, proiecte nerealizate (cel puţin aşa susţineau reprezentanţi ai investitorului anul trecut) ca urmare a schimbărilor legislative. Un astfel de proiect este în zona localităţii Dobrovăţ, unde prin firma Gamma Wind SRL din Bucureşti, cumpărată în septembrie 2009 de Powerdeal, s-a promis o investiţie de asemenea gigant, de 600 milioane de euro, în trei parcuri eoliene  pe trei suprafeţe care totalizează 1.208 hectare. Parcurile de la Dobrovăţ urmau să aibă 50 de turbine înalte de 210 metri şi o capacitate instalată de 150 - 225 MW.

Dacă pentru proiectul de 642,5 MW de la Țibănești poate fi credibilă motivaţia cu instabilitatea legislativă, mai neclară e această motivaţie pentru parcul de la Dobrovăţ, care avea aviz de mediu încă din anul 2011, înainte cu doi ani de schimbările legislative pe certificate verzi.

 

Tag Cloud