Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun07142024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Investiție de 105 milioane de euro într-un parc solar cu capacitate de 56 MW din Satu Mare

Investiție de 105 milioane de euro într-un parc solar cu capacitate de 56 MW din Satu Mare

parc fotovoltaic 3.jpg

Un parteneriat compus din Bester Generacion, Energiaprima și Stargreen Consulting, a investit 105 milioane de euro în construcția parcului fotovoltaic Solaris, cu o capacitate instalată de 56 MW, din localitatea Livada, județul Satu Mare.

Cei trei parteneri au realizat construcția parcului și se vor ocupa, totodată, și de operarea acestuia, se precizează într-un comunicat.

Firma de avocatură și consultanță Ciurtin&Asociații a asigurat procedurile legale aferente construcției parcului.

Aceasta nu este singura investiție a Bester Generacion în România, compania realizând alte două proiecte, la Aricești (27 MW) și Caracal (7 MW). 

Investiția de la Parcul Solaris a fost efectuată în parteneriat cu două din cele mai importante holdinguri tehnologice și financiare din Coreea de Sud, Hyosung Corporation și NH Investment & Securities (NHIS).

”Consider că Solaris este unul din proiectele de succes ce vor constitui un studiu de caz pentru viitor. Nu este vorba doar de oamenii din spatele proiectului, ci și de inovația de care au dat dovadă toate echipele implicate în proiect. Cu un an în urmă presiunea asupra investitorilor era mare, iar în lipsa comunicării cu autoritățile, investitorii se întrebau ce se va întâmpla în 2013. Însă atitudinea investitorilor, mai ales a băncii coreene, pentru care noi am furnizat servicii legale și de structurare a facilității de credit, precum și condițiile financiare oferite au fost realmente cele mai bune și au dus la definitivarea rapidă a proiectelor”, susține Adrian Ciurtin, Managing Partner, Ciurtin&Associates.

”Au existat și obstacole, zvonuri în presă despre reducerea schemelor-suport, însă am reușit să trecem peste toate obstacolele”, susține Cho Moon Ki, Executive Director, Hyosung.

”Hyosung și NHIS au reușit să treacă peste toate obstacolele și să ducă la bună realizare proiectul în timp pentru a obține și 6 Certificate Verzi. Sunt sigur că nu există obstacole peste care să nu putem trece”, a declarat Chun Sang Yil, CEO al NHIS.

”România este o țară cu potențial mare în multe zone de business, însă nu e cunoscută foarte bine investitorilor coreeni. Bineînțeles, există câteva probleme legate de lipsa de predictibilitate și incertitudine, însă acestea pot fi depășite. Aș dori să felicit lucrul în echipă al tuturor partenerilor implicați în acest proiect”, a declarat Excelența Sa, Ambasadorul Republicii Coreea la București, Im, Han-Taek.

Pentru Bester Generacion, proiectele din România au reprezentat o adevărată provocare: dacă în anul 2012 Bester instalase doar 26 de MW de panouri solare, în 2013 a definitivat restul până la 90 de MW, spune Miguel Jimenez Romero, Director, Engineering and Construction, Bester Generacion.

”Proiectul Solaris, cu o capacitate de 56 MW, se întinde pe 135 de hectare și produce 67.000 MWh pe an, cel de la Ariceștii Rahtivani, de 27 MW, are 60 de hectare și produce 32.200 MWh anual, iar cel din Caracal,  de 7MW, se întinde pe 15,5 hectare și produce 8.123 MWh anual”, spune Miguel Jimenez Romero. 

”Am investit 105 milioane de euro în total, în finanțare și equity, în proiectul Solaris. În toate cele trei parcuri fotovoltaice de 90 MW construite în România s-au investit aproximativ 170 de milioane de euro. Vom continua investițiile, în prezent intenționăm să construim încă 200 de MW în patru sau cinci proiecte din România”, susține Antonello Amoroso, Business Development Manager al Energiaprima- unul din investitori.

Proiectul Solaris nu este singurul proiect din domeniul energiei regenerabile în care este implicată firma de avocatură și consultanță Ciurtin&Asociații. Tot în 2013, societatea de avocatură a furnizat asistența juridică necesară implementării unui alt proiect de anvergură, construcția a două parcuri solare cu o capacitate totală de 17 MW, realizate de un operator italian în sudul României. Un alt parc fotovoltaic de 6 MW, finalizat recent, a beneficiat de consilierea integrată a firmei Ciurtin&Asociații.

Tag Cloud